6p

Bár az Európai Bizottság tavaly év végén a pénzcsapok egy részét megnyitotta, több mint 6 milliárd euró kohéziós forráshoz és a Helyreállítási Alaphoz továbbra sem jut hozzá Magyarország. Brüsszeli információink szerint az Európai Bizottság a magyar kormány újabb válaszára vár. A kormány ezt nem tagadja. De mi áll a háttérben? Nagyító alatt ezúttal az uniós pénzek ügye.

„Jelenleg nincs input Magyarország részéről.” „Nincs újabb elfogadott jogszabály.” „A labda a magyar kormány térfelén pattog” – így jellemezték brüsszeli forrásaink a Magyarországnak járó, részben továbbra is befagyasztott uniós pénzek ügyének állását.

A politika is benne van – az Európai Bizottság brüsszeli épülete.
A politika is benne van – az Európai Bizottság brüsszeli épülete.
Fotó: Depositphotos

Adtak is, meg nem is 

Emlékeztetőül: tavaly decemberben az Európai Bizottság 10,2 milliárd euró uniós forrást felszabadított Magyarország számára arra hivatkozva, hogy a magyar kormány igazságügyi reformja orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait. Ugyanakkor 6,3 milliárd eurónyi kohéziós forrást továbbra is blokkol a jogállamisági eljáráson belül.

Egy másik uniós forrás, a Helyreállítási Alap esetében az Európai Tanács tavaly decemberben jóváhagyta a magyar tervet, de az alapból járó összeget nem szabadítja fel, amíg az úgynevezett 27 szupermérföldkövet Magyarország nem teljesíti maradéktalanul.

A Bizottság tavaly év végi közlése szerint összesen mintegy 21 milliárd euró marad továbbra is zárolva Magyarország elől.

A magyar kormány idén március elején jelezte, hogy a közelmúltban újabb 2 milliárd eurót szabadított fel Brüsszel, ami jórészt a tanári bérek emelésére megy el, tehát „most már 12,2 milliárd eurónyi fejlesztési forrással” számolhatunk.

Brüsszelben nemrég azt is megtudtuk, hogy eddig 620 millió euró érkezett meg Magyarországra a 2021-2027 közötti kohéziós forrásokból.

Ezek a főbb számok – a források nagyobb részéhez tehát még mindig nem férünk hozzá.  De pontosan mi ennek az oka?

Csak az kap pénzt, aki betartja a játékszabályokat

Brüsszeli forrásaink kiemelték, hogy a 2022 tavaszán életbe lépett jogállamisági mechanizmus (vagy más néven kondicionalitási eljárás) minden uniós tagországra vonatkozik – tehát nem Magyarország ellen irányul (még akkor sem, ha eddig csak hazánk ellen indult meg). 

Mint fogalmaztak, célja az „EU pénzügyi érdekeinek”, „az uniós adófizetők pénzének”, „az uniós alapoknak” a védelme, valamint a jogállamiság erősítése.

A mechanizmus újdonsága éppen az, hogy az előbbi célt összekapcsolta utóbbival  az uniós pénzeket csak akkor kapják meg maradéktalanul a tagországok, ha tartják magukat az uniós értékekhez és a jogállamisági elvekhez.    

Ez persze kissé megfoghatatlanul hangzik, ezért megkérdeztük, hogy pontosan mit vár még el az Európai Bizottság a kormánytól a már teljesített kritériumokon felül. Forrásaink szerint nagyon is konkrét, pontokba szedett elvárásaik vannak, amiket a magyar kormány is ismer.

„Magyarországnak el kell küldenie a megváltoztatott törvényeket, amiket a Bizottság majd elemez” – mondták forrásaink.

Ami a konkrétumokat illeti, a feltételek között említették a közbeszerzések még tisztábbá tételét, a korrupciós ügyekben a jogorvoslati lehetőségek kibővítését (amennyiben az ügyészség leállítaná az eljárást), az átláthatóság növelését, valamint a közérdekű vagyonkezelő alapítványok (alájuk tartozik számos egyetem) ügyét.

Mindezzel kapcsolatban a magyar parlament korábban már számos törvényt módosított és részben engedett a követeléseknek, ugyanakkor a Bizottság továbbra is lát hiányosságokat.

Veszélyben az egyetemek

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok például addig nem részesülhetnek uniós forrásokból, amíg azok kuratóriumaiban az államhatalomhoz szorosan köthető személyek ülnek, illetve amíg az alapítványok közbeszerzések kiírása és lefolytatása nélkül intézhetik a beszerzéseiket.

Forrásaink szerint az ehhez kötődő aggályokat továbbra sem sikerült teljesen orvosolni, és ha ez idén szeptemberig sem sikerül, akkor 21 hazai egyetem nem fog pénzt kapni az EU-tól.

A Helyreállítási Alapból származó forrásokhoz való hozzáféréshez az említett 27 szupermérföldkövet, a kohéziós pénzekhez való hozzáféréshez pedig az „EU Alapjogi Chartájával kapcsolatos horizontális feljogosító feltételeket” kell teljesíteni. Utóbbi feltételek közé tartozik például az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel és a menedékjoggal kapcsolatos problémák megoldása is, emlékeztet a Bizottság tavaly decemberi közleménye. 

Forrásaink szerint egyébként a Helyreállítási Alap és a kohéziós források ügye össze van kötve, tehát „ha megoldódnak a problémák”, akkor „mindkettő forrás kinyílik”.

A magyar ügy megítélése a Bizottságon belül sem egységes, az Európai Parlament (EP) még nagyobb szigort szeretne Magyarországgal szemben, és a közelgő uniós választások és tisztújítások is „bonyolítják az ügyet”.

Információink szerint a Bizottságban Bóka János európai ügyekért felelős minisztert „jó szakértőnek és partnernek” tartják, ugyanakkor amíg a kormány nem orvosolja a fent jelzett problémákat, addig a Bizottság nem javasolja újabb pénzcsapok megnyitását.

Nem akar túl sokat engedni a kormány

A fentiekkel kapcsolatban természetesen szerettük volna megtudni a magyar kormány álláspontját is: elküldtük kérdéseinket az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma sajtóosztályának, választ azonban nem kaptunk.

A kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Mandiner kormányzati forrásokra hivatkozva mindenesetre azt állítja, hogy a Bizottságnak az informális egyeztetések során „újabb és újabb követelmények, értelmezések jutnak az eszébe” a feltételekkel kapcsolatban, de vonakodnak egyértelműen megmondani a kormánynak, hogy ezek a javaslatok átmennének-e az uniós biztosok kollégiumán.

Szerintük a Bizottság az EP további haragjától félve valójában nem mer megegyezni a magyar kormánnyal, és a jelenlegi politikai helyzetben nincs mozgástere a megállapodásra.

Az EP márciusban már beperelte az Európai Bizottságot az Európai Bíróságnál az említett 10,2 milliárdos forrásfelszabadítás miatt.

A Mandiner szerint tehát jogilag igaz, hogy a kormány nem rukkol elő újabb törvényjavaslatokkal és nem jelent semmit a Bizottság felé, de azért nem teszi ezt, mert nem látja értelmét.  

Egy kormányközeli forrásunk szerint ugyanakkor a háttérben az (is) állhat, hogy a magyar kormány nem akar túl sokat engedni a Bizottságnak, és egyelőre kivárásra játszik.

Azaz egy óriási tétekkel zajló játszma szemtanúi lehetünk, amelyben korántsem csak szakmai szempontok érvényesülnek, hanem a politika is mélyen benne van a döntésekben – mindkét oldalon.       

A Nagyító korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
Nemzetközi Sokkoló felvételen látható a harkivi áruház elleni támadás pillanata, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 12:33
Biztonsági kamera felvétele került elő a lebombázott áruházból, amelyben több mint 200-an tartózkodhattak a támadás pillanatában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG