2p

Elvben közös döntés született az orosz vagyon kamatainak kiutalásáról, gyakorlatban viszont Magyarország megint botot dug a küllők közé.

A Financial Times az ügyre rálátó uniós tisztviselőkre hivatkozva arról ír, hogy megint az Orbán-kormány akadályozza egy Ukrajnának szánt összeg kifizetését, amelyből a kijevi vezetés fegyvereket vásárolhatna.

Több hónapnyi vita után sikerült az uniós tagállamoknak megegyezésre jutnia arról, hogy az Unióban befagyasztásra került orosz vagyon termelte profit egy részét, mintegy 2 milliárd eurót kiutalják Ukrajnának, hogy ezt a pénzt is az orosz agresszió elleni védekezésre fordíthassa.

Ugyan a magyar kormány belengette a hasonló ügyekben már szokásos fenyegetőzését a vétózásról, végül azonban azzal az ígérettel sikerült rávenni a magyar vezetést a terv elfogadására, hogy ígéret született arról, a Magyarországra eső hányadot nem használják fegyverek vásárlására.

Azonban az uniós nagykövetek szerdai ülésén a magyar nagykövet mégis megakadályozta, hogy ez a pénz eljusson Ukrajnába, ugyanis nem volt hajlandó az ehhez szükséges lépések elfogadására. A magyar kormány arra hivatkozva tartja fel az eljárást, hogy ragaszkodik ahhoz, minden egyes ebből a forrásból származó tétel utalását külön, egyhangúan elfogadott határozathoz kötné. Az eredeti elképzelések szerint a kifizetés innentől automatikusan történne.

"Jelenleg mindent blokkolnak, ami Ukrajna katonai támogatásához köthető"

- mondta a lapnak az egyik forrása, hozzátéve, hogy ez várhatóan legalább a június 9-i európai parlamenti választásokig így is marad. Az uniós diplomaták ennek ellenére remélik, hogy sikerül megegyezésre jutni az első részlet júliusi esedékességéig. Magyar részről nem kívántak nyilatkozni a lapnak az ügyről.

Címkék: Nemzetközi

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG