<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A jelzáloghitelesek számára a mostani árfolyammozgás már nem oszt, nem szoroz - az autóhitelesek foghatják a fejüket. A bankok vagy a költségvetés bukik?

A januári törlesztőrészleteket már az átváltáskori árfolyamon (frank esetén 256,5, euró esetén 309 forinton) törlesztik a hitelüket, az elszámolási törvény értelmében a pénzügyi intézmény a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés esedékes törlesztőrészletének, valamint a devizában megállapított bármilyen költség, díj vagy jutalék forintban meghatározott összegének megállapítása során ezt az árfolyamot köteles alkalmazni.

Mit mond a tárca?

Az NGM közleménye szerint a svájci jegybank mai lépése megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédték a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több, mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől.

Nagy gázban az autóhitelesek

Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében - szól az NGM közleménye.

A nagyobb gondot az okozza, hogy mindez a nem jelzálogalapú megoldásokra, azaz a személyi hitelekre és – legfőképp az autóhitelekre nem érvényes, hiszen ezen kölcsönök esetében nem történik kötelező forintosítás. Összességében ezen hitelesek a mostani ugrással az elszámolás ellenére sem éreznek majd érdemi törlesztőrészlet-csökkenést. Az autóhitelek esetében ugyanis a deviza(alapú) lakáshiteleknél kisebb, 10-15 százalékos törlesztőrészlet-csökkenéssel lehetett eddig is kalkulálni, márpedig a frank erősödése ezt most lényegében elveheti.

Elvben a költségvetés bukik, de....

FRISSÍTÉS: az OTP felkészült mindenre

Az OTP azt közölte a Reuterssel: már lefedezték a frank-kitettségüket - részletek >>

A megugró árfolyam a februári átváltáskor a bankok veszteségeit növeli majd, hiszen ők is a kötött árfolyamon vették meg a jegybanktól a váltás összegét. A forintosításról szóló megállapodás értelmében ha a bankoknak veszteségük lesz az árfolyamváltozáson (azaz gyengül a forint), akkor ezt az összeget a bankok leírhatják az idei és a 2016-os bankadóból. Vagyis összességében a költségvetésnek fog fájni a svájci frank elengedése.

Most derült ki, hogy meglehet, érdemes lett volna erre a kockázatra kidolgozni valamilyen fedezeti ügyletet a jegybankban. (Persze, az is előfordulhat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a kormányzat kihátrál a bankokkal kötött megállapodásból, ez ugyanakkor rendszerszintű problémákhoz vezetne.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos