1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az autók és a gépek finanszírozása növelte a lízingpiacot, de kimagaslóan nőtt az ingatlanfinanszírozások száma is. Ugyanakkor az új szerződések száma tizedével esett vissza.

Tavaly 2 százalékkal, 351 milliárd forintra bővült a lízingkihelyezések száma 2011-hez képest. A megkötött szerződések száma ugyanakkor 10 százalékkal  csökkent éves szinten. A lízingcégek által kezelt teljes portfólió mértéke közel 20 százalékkal csökkent, így 2012 év végén 1570 milliárd forint volt.

A lízingszövetség adatai szerint az új eszközök aránya már meghaladja a válság kitörése előtti szintet, finanszírozott értékben közel 80 százalék, miközben a 2012-ben kötött szerződések között (finanszírozott összeg alapján) 60 százalék feletti a pénzügyi lízing, és 20 százalék alatti a hitel aránya. A teljes portfólión belül még több mint 40 százalék hitelszerződés.

Az ügyfelek fele kis- és közepes vállalkozás, de 2012-ben nőtt a nagyvállalati és a lakossági ügyfelek aránya is. Az egyes lízingpiaci szegmensek nagyon eltérő pályát futottak be a válság kitörése óta, a tavalyi év egyértelmű nyertese a flottafinanszírozás, és emellett a gép-berendezés finanszírozás tudott bővülni. Az autós területen nőtt, a többi szegmensben a válság előtti szinten van az önrészek mértéke.A flottafinanszírozás volt a húzóerő

A flottán kívüli gépjármű-finanszírozás 17 százalékkal csökkent, főleg a használt autók finanszírozása, így 2012-ben a lízingcégek mintegy 80 milliárd forintot helyeztek ki ebben a szegmensben. A lakossági szerződések száma több mint ötödével esett vissza, míg a kezelt portfólió mérete 24 százalékkal.
A 2012-es évben kötött szerződéseknél tovább csökkent a hitelszerződések, és markánsan nőtt a nyílt végű pénzügyi lízing aránya, ami már a teljes új volumen 17 százalékát teszi ki. Ezek döntően új gépjárművek, ezért is jelentősen magasabb itt az egy szerződésre eső kihelyezés összege.

 

 

 

A flottafinanszírozás 31 százalékkal bővült 2012-ben, mind az ebben az évben kötött szerződések számát, mind a finanszírozott összeget tekintve, és ezzel megközelítette a 2008-as évi rekord szintet. Ez azt is jelenti, hogy minden 5. hazai új autó és ezen belül minden 4. céges autót flottafinanszírozással adtak el.

Az újonnan kötött szerződéseken belül az operatív lízing aránya megközelíti, a teljes portfólión belül pedig meghaladja a 90 százalékot. Az átlagos önerő mértéke – bár az elmúlt időszakban emelkedett – még mindig ennél a finanszírozási formánál a legalacsonyabb, miközben a nyílt végű pénzügyi lízingnél a legmagasabb.

Kevesebb haszongépjárművet finanszíroztak

A haszonjármű finanszírozás 20 százalékkal csökkent. Az új eszközök területén 7 százalék, a használtak esetében viszont több mint 50 százalékos a visszaesés. A kihelyezés összege így 74 milliárd forint volt, ami mintegy 5200 szerződésen keresztül valósult meg. A buszok és teherautók döntő többségét, 95 százalékát pénzügyi lízinggel finanszírozták. Tavaly minden 10 hazai új haszonjárműből 9 finanszírozással kelt el. Az önrészek mértéke minden alszegmensben nőtt, miközben az operatív lízing szerződések esetében kis mértékben csökkent.

Több gépet finanszíroztak

A gépek és berendezések területén a finanszírozás érték 9 százalékkal, a szerződésszám 15 százalékkal bővült 2012-ben, így éves szinten 106 milliárd forint lett az új kihelyezés. A portfólió ennek ellenére csaknem harmadával csökkent, aminek az elmúlt két év alacsony finanszírozási volumene és a szegmensre jellemző rövidebb, 3-4 éves átlagos futamidő az oka. A mezőgazdasági gépek terén 42 százalékkal, 34,6 milliárd forintra nőtt az új szerződések értéke. Ezeknek a szerződéseknek a meghatározó része pénzügyi lízing volt.

 

 

Az építőgépek finanszírozási volumene 4 százalékkal, a szerződések száma 17 százalékkal csökkent. Folyamatosan nő az operatív lízingbe adott építőgépek aránya, és az ügyfelek közel 80 százalékban új berendezéseket vásárolnak finanszírozással. Az IT-irodai eszközök finanszírozása 2012-ben 40 százalékkal, a szerződések száma 34 százalékkal bővült, ezzel elérte a válság előtti szintet. Ezeknek a berendezéseknek már több mint 2/3-a operatív lízing formájában kerül az ügyfelekhez, ami közelíti a nyugat-európai átlagot.

Egyedi ügyletek miatt ugrott az ingatlanfinanszírozás

Az ingatlan szegmensben 2012-ben néhány egyedi ügyletnek köszönhetően jelentős, 150 százalékos volt a növekedés. A vállalati ingatlanok területén ennél is drasztikusabb, 260 százalékos volt a bővülés, miközben a lakásfinanszírozás 56 százalékkal esett vissza.

A hitel formájában való finanszírozás gyakorlatilag megszűnt, 2012-ben a lízingcégek szinte kizárólag pénzügyi lízing szerződéseket kötöttek. Ezeknél megfigyelhető a válság kitörését követő jelentős önrész-emelkedés visszarendeződése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG