Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérése szerint az előző kutatás óta nem változott a 18-69 éves lakosság vásárlási kedve, a célcsoport 34 százaléka tervez nagy értékű beruházást.

Az elemzés szerint a 18-39 éves korosztályban leginkább a magasabb végzettségűek, illetve a fővárosban élő, az átlagnál jobb anyagi helyzetűek terveznek nagyösszegű vásárlást a következő negyedévben. Az elmúlt években a hitel-ellenesek aránya folyamatosan nő, de még így is a lakosság több, mint fele hitel kedvelő, vagy elfogadó.

Karácsonykor másra, ilyenkor magunkra költünk

Az első negyedéves felmérés egyéb eredményeiről itt olvashat.

A felmérés szerint a lakosság egyharmada tervez nagyobb összegű beruházást a következő három hónapban. A legtöbben (16%) lakásfelújításra, és a nyár közeledtével utazásra (11%) szánnak nagyobb összeget. A 18-39 éves korosztály magasabb iskolai végzettségű, a fővárosban élő, és az átlagnál jobb anyagi körülményekkel rendelkező tagjai magasabb arányban terveznek nagyösszegű beruházást a következő negyedévben, mint az átlag.

A kisebb összegű beruházást tervezők aránya 2012 utolsó negyedévéhez képest visszaesett 14 százalékponttal, jelenleg a 18-69 éves lakosság kétharmada tervez ilyen jellegű vásárlást a következő három hónapban. A visszaesés oka az, hogy míg karácsonykor mindenki másra költ, az ünnepek után a saját részre vásárolni szándékozók száma jelentősen megnő, jelen esetben ez 11 százalékpontos emelkedést eredményezett, és ezzel párhuzamosan a mások részére tervezett vásárlás erőteljesen csökken. A csekélyebb értékű beruházások célja elsősorban ruha (47%), könyv (35%), szépségápolási termék (33%), élelmiszer (33%), és játék (24%) vásárlás.

Lakásfelújításra, autóra, utazásra vesznek fel a legtöbben kölcsönt

Összességében elmondható, hogy csökkent azok száma, akik hitelből valósítanák meg beruházásaikat. A lakosság 9 százaléka, különösen az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők mondták azt, hogy vennének fel hitelt nagyobb összegű vásárlásaik finanszírozására.

Elsősorban lakásfelújítás, autó, mosógép- és LCD TV vásárlás esetén igényelnének kölcsönt. Az utazást tervezők közül pedig 8 százaléka mondta azt, hogy venne fel hitelt erre a célra. Ugyanakkor az előző időszakhoz képest a tervezett hitelösszeg emelkedett, átlagosan 630 ezer forint a nagy beruházások esetén. A kisebb értékű vásárláshoz a megkérdezettek 4 százaléka szeretne kölcsönt felvenni, átlagosan 244 ezer forint értékben.

Sokan vannak a hitel-ellenzők

A Cofidis Hitel Monitor felmérés hitellel kapcsolatos attitűd szempontjából a társadalmat három részre osztja: a „hitel kedvelőkre” (5%) „hitelt elfogadókra”(49%) és „hitel-ellenzőkre” (46%).

A „hitel kedvelők” száma az elmúlt évhez képest csökkent. A csoport tagjai a hitelekben a pénzügyi lehetőséget látják, és úgy gondolják, hogy ha az ember kellően megfontolt és körültekintő a kölcsönökkel kapcsolatban, akkor nem kell aggódnia a törlesztő részletek miatt. A kategória tagjainak 91 százaléka vett már fel valaha hitelt, tízből négy „hitel kedvelő” (43%) pedig igényelt valamilyen hitelt az elmúlt egy évben. A lakosság ezen része pénzügyi szempontból az átlagnál tájékozottabb.

A hazai lakosság közel fele (49%) tartozik a „hitel elfogadók” csoportjához. Elismerik, hogy bizonyos esetekben a hitelfelvétel racionális döntés lehet, de a negatív oldalát is látják. A „hitel elfogadók” aránya magasabb az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők körében, a csoport 79 százaléka vett már fel valamilyen kölcsönt. A legtöbben lakáshitelt, személyi kölcsönt, gépjármű- és folyószámlahitelt igényeltek, az elmúlt egy évben a csoport összesen 24 százaléka. A hitelekkel kapcsolatban a csoport tagjainak tájékozottsága átlagos.

A „hitel-ellenesek” számára a kölcsön szükséges rossz, amivel csak a pénzintézetek járnak jól. A csoportban az átlaghoz képest alacsonyabb azok aránya, akik vettek már fel valaha hitelt, az elmúlt egy évben mindössze 8 százalék. A másik két csoporthoz hasonlítva kevésbé tájékozottak a témában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél