1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az iszlám vallás kamatszedésre vonatkozó tilalma azt is eredményezi, hogy sok olyan pénzügyi termék tilos, amelyeket az öt éve tartó válság kirobbanásáért felelőssé tesznek. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben az iszlám befektetések elvei sok nyugati befektető számára is vonzónak tűnnek. Az iszlám bankolás Európában leginkább a briteknél terjedt el.

A világ legnagyobb befektetői az állami vagyonalapok, mint a 650 milliárd dollárosra becsült, olajpénzekből táplálkozó norvég nyugdíjalap, vagy a kínai állam gigászi alapjai, a 482 milliárd dollár körüli China Investment Corporation és a 568 milliárdos SAFE Investment Company. A Távol-Kelet és Norvégia mellett azonban az arab világ is hatalmas nagy állami alapokat tart fenn, az Abu Dhabi Investment Authority a második a norvégok után 627 milliárd dolláros mérettel, a szaúdi SAMA Foreign Holdings a negyedik a sorban 533 milliárddal, a kuvaitiak pedig hetedikek és 296 milliárdnál tartanak – írta a német Wirtschaftswoche.

Sok százmilliárd dollár keresi a helyét

A hat legnagyobb, arab országok által fenntartott vagyonalap össztőkéje 1700 milliárd dollárra tehető, és az utóbbi időben Nyugat-Európában is nemegyszer felhívták magukra a figyelmet, amikor komoly részesedést szereztek egy-egy nagyvállalatban. Például nagyrészvényesei a Volkswagennek és a Daimlernek is. Az iszlám befektetők egyre nagyobb szerepet játszanak a világgazdaságban, a Föld iszlám vallású lakossága is igen jelentős, 2010-ben 1,6 milliárd főre, az összes lakos mintegy negyedére becsülték létszámukat.

Így érthető, hogy nagy a kereslet az iszlám előírásoknak, a saría-nak megfelelő befektetések iránt. A Global Islamic Finance Magazine szerint világszerte 1200 milliárd dollár lehet az ezen a területen mozgó tőke. De emlékeztetnek arra is, hogy a nemzetközi iszlám pénzügyi rendszer még csak nemrég indult, és még csak kiépülőben, felfutóban van.

A normál bankok sem akarnak kimaradni

Csak a hetvenes években jött létre az első iszlám bank, ma már 75 országban több mint 300 lehet belőlük. Már olyan nemzetközi bankok is részt vesznek az iszlám pénzüzletágban, mint HSBC, Citibank, Standard Chartered, Deutsche Bank, BNP Paribas vagy az ABN Amro – írja a Wirtschaftswoche.

A világszerte elterjedt pénzügyi rendszer bejáratott útjai mellett így egy alternatív pénzkezelési mód alakul ki. Ahhoz, hogy egy befektetés saría-konform legyen, ahhoz először elismert iszlám jogtudósnak kell megvizsgálnia, hogy megfelel-e a szigorú szabályoknak, és „halal”-nak, engedélyezettnek nyilvánítania. A szabályok közül a legfontosabb a Korán tilalma a kamatszedésre  – írják.

Nincs lekötött betét, biztosítás és jelzáloghitel

A muszlimok a szent könyv szerint nem szedhetnek és nem fizethetnek kamatot, ezen kívül nem üzletelhetnek olyan cégekkel, amelyek tevékenysége fegyverekkel, alkohollal, dohánnyal, disznóhússal, szerencsejátékkal vagy pornográfiával kapcsolatos. Ezen kívül az iszlám finanszírozás modellje a kockázatmegosztáson alapul, a befektetői átvállalja a rizikó egy részét a vállalkozástól, és ezért részesedik a nyereségből. A túlzott eladósodás azonban éppúgy tilos, mint a túlzott spekuláció, a beruházásoknak pedig a közösséget kell szolgálniuk.

Mindennek messzemenő következményei vannak: a muszlimok, akik ehhez tartják magukat, nemcsak fegyverkonszernek részvényeibe nem fektethetnek, de például a kamatszedésből élő bankok papírjaiba sem. Lekötött betétbe vagy hagyományos kötvényekbe sem tehetik a pénzüket, és a biztosítás, hitelfelvétel, ingatlanfinanszírozás is problémákba ütközik ilyen feltételek mellett.---- Csak semmi derivatívát, kérem ----

Csak semmi derivatívát, kérem

Ráadásul a kamattilalomból az is levezethető, hogy minden pénzügylet mögött valamilyen konkrét reálgazdasági értéknek kell lennie – konkrét anyagi dolognak, tevékenységnek, szolgáltatásnak. Az értékpapírosított bóvlijelzálogok, értéktelen Lehman-certifikátok és egyéb kockázatos hitel-derivatívák rossz tapasztalatai után ez sok nyugati befektető fülében is zeneként cseng, akik a fenntartható fejlődés, befektetések hívei. Az iszlám finanszírozás ennek és az utóbbi öt év válságidőszakának fényében a nem muszlimok körében is érzékeny pontra tapintott.

Az iszlám bankok és pénzügyi szolgáltatók közben egész sor olyan terméket találtak fel, amelyek megfelelnek a saríának, mégis a bejáratott nyugati pénzügyi termékekhez hasonló eredménnyel járnak. A piac azonban még gyerekcipőben jár, sok területre, mint a jelzálog-finanszírozás vagy a fix kamat, még nem vagy nem teljesen sikerült megoldásokat találni.

Kerülő úton mégis megvalósítható

Az ingatlanfinanszírozás például úgy néz ki saría-konform módon, a kamatfizetés elkerülésével, hogy a bank megvásárolja az ingatlant, majd a vevő részletfizetéssel megvásárolja azt tőle. A hosszú időn át esedékes részleteken keresztül persze a vevő magasabb árat fizet a banknak, mint az azonnali piaci ár volt. A bank a kamat helyett felárat kap.

Ennek a kerülőútnak azokban az a nagy hátránya egyes országokban, mint Németországban, hogy az ingatlanátruházási illetéket egy helyett kétszer kell kifizetni, ami lényegesen megdrágítja a műveletet. Más országok, mint Nagy-Britannia vagy Franciaország viszont már az iszlám pénzügyekhez igazították a törvényeiket és az adószabályaikat, amivel segítik az iszlám bankolás fejlődését.

Milliószám élnek muszlimok Európában

Igazi iszlám bank azonban eddig csak Nagy-Britanniában van. Európában az elsőként az Islamic Bank of Britain jelent meg, amely azonban 2011-ben csak egy katari bank segítségével kerülte el a csődöt, annak ellenére, hogy több tízezernyi számlát kezel. Ma már öt teljes tevékenységi körű bank és más bankok több mint egy tucatnyi speciális részlege foglalkozik iszlám bankolással a szigetországban.

Más országokban még nem olyan fejlett ez az üzletág, pedig becslések szerint Németországban 4,3, Franciaországban hatmillió muszlim él, igaz, csak mintegy 20 százalékuk gyakorolja aktívan vallását. A pénzvilágban azonban ez így is hatalmas potenciált jelent.

A Dow Jones is ráharapott

Az egyik németországi iszlám pénzügyi vállalkozás vezetője, Taoufik Bouhmidi szerint ügyfeleik kevéssé érdeklődnek részvények és részvényalapok iránt. Aki akar, önállóan is tud találni az előírásoknak megfelelő részvényeket. Még könnyebb azonban, ha valamely erre szakosodott index elemei közül válogatnak. A Dow Jones például egész iszlám indexcsaládot dolgozott ki. Saría-konformnak minősül sok más papír mellett az Apple, az Exxon, az IBM vagy a Microsoft részvénye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
hírlevél
depositphotos