Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az iszlám vallás kamatszedésre vonatkozó tilalma azt is eredményezi, hogy sok olyan pénzügyi termék tilos, amelyeket az öt éve tartó válság kirobbanásáért felelőssé tesznek. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben az iszlám befektetések elvei sok nyugati befektető számára is vonzónak tűnnek. Az iszlám bankolás Európában leginkább a briteknél terjedt el.

A világ legnagyobb befektetői az állami vagyonalapok, mint a 650 milliárd dollárosra becsült, olajpénzekből táplálkozó norvég nyugdíjalap, vagy a kínai állam gigászi alapjai, a 482 milliárd dollár körüli China Investment Corporation és a 568 milliárdos SAFE Investment Company. A Távol-Kelet és Norvégia mellett azonban az arab világ is hatalmas nagy állami alapokat tart fenn, az Abu Dhabi Investment Authority a második a norvégok után 627 milliárd dolláros mérettel, a szaúdi SAMA Foreign Holdings a negyedik a sorban 533 milliárddal, a kuvaitiak pedig hetedikek és 296 milliárdnál tartanak – írta a német Wirtschaftswoche.

Sok százmilliárd dollár keresi a helyét

A hat legnagyobb, arab országok által fenntartott vagyonalap össztőkéje 1700 milliárd dollárra tehető, és az utóbbi időben Nyugat-Európában is nemegyszer felhívták magukra a figyelmet, amikor komoly részesedést szereztek egy-egy nagyvállalatban. Például nagyrészvényesei a Volkswagennek és a Daimlernek is. Az iszlám befektetők egyre nagyobb szerepet játszanak a világgazdaságban, a Föld iszlám vallású lakossága is igen jelentős, 2010-ben 1,6 milliárd főre, az összes lakos mintegy negyedére becsülték létszámukat.

Így érthető, hogy nagy a kereslet az iszlám előírásoknak, a saría-nak megfelelő befektetések iránt. A Global Islamic Finance Magazine szerint világszerte 1200 milliárd dollár lehet az ezen a területen mozgó tőke. De emlékeztetnek arra is, hogy a nemzetközi iszlám pénzügyi rendszer még csak nemrég indult, és még csak kiépülőben, felfutóban van.

A normál bankok sem akarnak kimaradni

Csak a hetvenes években jött létre az első iszlám bank, ma már 75 országban több mint 300 lehet belőlük. Már olyan nemzetközi bankok is részt vesznek az iszlám pénzüzletágban, mint HSBC, Citibank, Standard Chartered, Deutsche Bank, BNP Paribas vagy az ABN Amro – írja a Wirtschaftswoche.

A világszerte elterjedt pénzügyi rendszer bejáratott útjai mellett így egy alternatív pénzkezelési mód alakul ki. Ahhoz, hogy egy befektetés saría-konform legyen, ahhoz először elismert iszlám jogtudósnak kell megvizsgálnia, hogy megfelel-e a szigorú szabályoknak, és „halal”-nak, engedélyezettnek nyilvánítania. A szabályok közül a legfontosabb a Korán tilalma a kamatszedésre  – írják.

Nincs lekötött betét, biztosítás és jelzáloghitel

A muszlimok a szent könyv szerint nem szedhetnek és nem fizethetnek kamatot, ezen kívül nem üzletelhetnek olyan cégekkel, amelyek tevékenysége fegyverekkel, alkohollal, dohánnyal, disznóhússal, szerencsejátékkal vagy pornográfiával kapcsolatos. Ezen kívül az iszlám finanszírozás modellje a kockázatmegosztáson alapul, a befektetői átvállalja a rizikó egy részét a vállalkozástól, és ezért részesedik a nyereségből. A túlzott eladósodás azonban éppúgy tilos, mint a túlzott spekuláció, a beruházásoknak pedig a közösséget kell szolgálniuk.

Mindennek messzemenő következményei vannak: a muszlimok, akik ehhez tartják magukat, nemcsak fegyverkonszernek részvényeibe nem fektethetnek, de például a kamatszedésből élő bankok papírjaiba sem. Lekötött betétbe vagy hagyományos kötvényekbe sem tehetik a pénzüket, és a biztosítás, hitelfelvétel, ingatlanfinanszírozás is problémákba ütközik ilyen feltételek mellett.---- Csak semmi derivatívát, kérem ----

Csak semmi derivatívát, kérem

Ráadásul a kamattilalomból az is levezethető, hogy minden pénzügylet mögött valamilyen konkrét reálgazdasági értéknek kell lennie – konkrét anyagi dolognak, tevékenységnek, szolgáltatásnak. Az értékpapírosított bóvlijelzálogok, értéktelen Lehman-certifikátok és egyéb kockázatos hitel-derivatívák rossz tapasztalatai után ez sok nyugati befektető fülében is zeneként cseng, akik a fenntartható fejlődés, befektetések hívei. Az iszlám finanszírozás ennek és az utóbbi öt év válságidőszakának fényében a nem muszlimok körében is érzékeny pontra tapintott.

Az iszlám bankok és pénzügyi szolgáltatók közben egész sor olyan terméket találtak fel, amelyek megfelelnek a saríának, mégis a bejáratott nyugati pénzügyi termékekhez hasonló eredménnyel járnak. A piac azonban még gyerekcipőben jár, sok területre, mint a jelzálog-finanszírozás vagy a fix kamat, még nem vagy nem teljesen sikerült megoldásokat találni.

Kerülő úton mégis megvalósítható

Az ingatlanfinanszírozás például úgy néz ki saría-konform módon, a kamatfizetés elkerülésével, hogy a bank megvásárolja az ingatlant, majd a vevő részletfizetéssel megvásárolja azt tőle. A hosszú időn át esedékes részleteken keresztül persze a vevő magasabb árat fizet a banknak, mint az azonnali piaci ár volt. A bank a kamat helyett felárat kap.

Ennek a kerülőútnak azokban az a nagy hátránya egyes országokban, mint Németországban, hogy az ingatlanátruházási illetéket egy helyett kétszer kell kifizetni, ami lényegesen megdrágítja a műveletet. Más országok, mint Nagy-Britannia vagy Franciaország viszont már az iszlám pénzügyekhez igazították a törvényeiket és az adószabályaikat, amivel segítik az iszlám bankolás fejlődését.

Milliószám élnek muszlimok Európában

Igazi iszlám bank azonban eddig csak Nagy-Britanniában van. Európában az elsőként az Islamic Bank of Britain jelent meg, amely azonban 2011-ben csak egy katari bank segítségével kerülte el a csődöt, annak ellenére, hogy több tízezernyi számlát kezel. Ma már öt teljes tevékenységi körű bank és más bankok több mint egy tucatnyi speciális részlege foglalkozik iszlám bankolással a szigetországban.

Más országokban még nem olyan fejlett ez az üzletág, pedig becslések szerint Németországban 4,3, Franciaországban hatmillió muszlim él, igaz, csak mintegy 20 százalékuk gyakorolja aktívan vallását. A pénzvilágban azonban ez így is hatalmas potenciált jelent.

A Dow Jones is ráharapott

Az egyik németországi iszlám pénzügyi vállalkozás vezetője, Taoufik Bouhmidi szerint ügyfeleik kevéssé érdeklődnek részvények és részvényalapok iránt. Aki akar, önállóan is tud találni az előírásoknak megfelelő részvényeket. Még könnyebb azonban, ha valamely erre szakosodott index elemei közül válogatnak. A Dow Jones például egész iszlám indexcsaládot dolgozott ki. Saría-konformnak minősül sok más papír mellett az Apple, az Exxon, az IBM vagy a Microsoft részvénye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos