1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Monetáris Tanács várhatóan folytatja a tavaly augusztusban megkezdett kamatcsökkentési ciklust, és kedden az újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra csökkenti a kéthetes jegybanki kötvényre kínált alapkamatot - vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők.

A megkérdezett 20 elemző túlnyomó többsége jelezte, hogy ismét 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Egy elemző 50 bázispontos csökkentést, míg egy másik kamattartást valószínűsít. Az MNB ezzel a kilencedik egymást követő alkalommal csökkentené az irányadó kamatot.

Az infláción nem múlik

A tanács legutóbbi kamatdöntő ülését követően jelezte: további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs nyomás mérsékelt marad, és a pénzügyi piaci környezetet övező bizonytalanság csökken.

A további kamatcsökkentés mellett szól, hogy az áprilisban ismertetett adatok szerint márciusban ismét a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a fogyasztói árak éves emelkedési üteme. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint márciusban 2,2 százalékos éves infláció volt, ami megfelel a jegybank 3 százalékos inflációs céljának.

Egyelőre 300 forint alatt az euró

Erősítheti a kamatcsökkentési hajlandóságot az is, hogy az euró forintárfolyama a 300 forint alatti szintre tért vissza. A legutóbbi, március 26-i kamatdöntés idején 305 forint körül volt az euróárfolyam.

Az euró árfolyama mellesleg épp tegnap került újra közel a 300 forinthoz, a háttérben pedig épp a jegybank áll: londoni elemzők szerint ugyanis várható piaci hatásaikat tekintve gyakorlatilag monetáris enyhítésnek felelnek meg azok az intézkedések, amelyek lehetőségéről Matolcsy György szólt csütörtöki nyilatkozatában. Részletek >>

Hol lehet a vége?

Elemzők szerint a legnagyobb kérdés immár az, hogy meddig folytatja a kamatcsökkentési ciklust a jegybank. Néhány hónappal ezelőtt elemzők még azzal számoltak, hogy a Gerhardt Ferenc monetáristanács-tag által jelzett 4,5-5,0 százalékos "egyensúlyi kamatszint" környékén állhat meg a ciklus. A Reuters legfrissebb felmérése szerint azonban egyre több elemző várja azt, hogy az év végére 4,0 százalékra süllyed az alapkamat.

A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor március legvégén kiadott országjelentésében a jegybank által folytatott politika veszélyeit hangsúlyozó markáns véleményt fogalmazott meg. Úgy fogalmazott: jóllehet, a javuló külső finanszírozási környezet elősegítette az elmúlt időszakban a monetáris kondíciók lazítását, a csökkenő infláció nem kellően "lehorgonyzott", így körültekintő jegybanki magatartásra vallana egy szünet a kamatcsökkentési ciklusban.

Gerhardt Ferenc első alelnöki kamatdöntése

A monetáris tanács márciusban kilencfős létszámmal ülésezett, miután Matolcsy György elnöki kinevezésével párhuzamosan egy alelnökkel és egy külső taggal bővült a testület. Áprilisban azonban vélhetően ismét hét fővel ülésezik a tanács, mivel Karvalits Ferenc alelnök mandátuma lejárt, Király Júlia alelnök bejelentette lemondását, helyére pedig a köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - várhatóan Gerhardt Ferencet, a tanács eddigi külső tagját nevezi ki április 22-i hatállyal, azaz egy nappal a kamatdöntés előtt.

A jegybank kedden, két órakor hirdeti ki a kamatdöntést, és ezután egy órával hozza nyilvánosságra a monetáris tanács közleményét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG