TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Április közepéig kézimunkával lehet csak fedezetet bejegyeztetni a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszerbe, de legalább a rendszer elindult. A csúszás okán úgy fest, csak a fedezett mellett nyújtott kölcsönszerződések folyósítása állhat meg - maximum egy hétre.

Szószerint kézimunkázva, de a kormány ígéretének megfelelően elindult a hitelbiztosítéki nyilvántartás új rendszere (hbny). Ahogy azt korábbi cikkünkben jeleztük, a megkésett kormányrendelet tűzoltó-jelleggel igyekezett megteremteni annak lehetőségét, hogy az új Polgári törvénykönyv (ptk.) hatályba lépését követően ne akadjon el hosszú időre a hitelezés, a lízing és a faktoring-finanszírozás.

Tartozások: a ptk itt is rendet vág

A március 15-től hatályos ptk. szigorítja az elévülés szabályait, amelyet a joganyag szerint a jövőben nem szakít meg a követelés teljesítésére irányuló felszólító levél. Vagyis a tartozás behajtására irányuló peres eljárást 5 éven belül meg kell indítani.

A cégvezetők és -tulajdonosok kockázatos üzleti döntéseikért saját vagyonukkal felelnek, így mostantól akár ellenük is kezdeményezhető fizetési meghagyás a cég tartozása miatt.

A ptk. további újítása, hogy nem követeli meg a tartozás írásbeli elismerését, azaz olyan ráutaló magatartások, mint például részletfizetés megkezdése egyértelműen a tartozás elismerését jelenti - hívta fel a figyelmet Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

A csúszás az új szabályok szerint maximum egy hét lesz, ám szakértők szerint ez is legfeljebb az olyan kölcsönszerződések esetén lesz érezhető, ahol a fedezetbevonását megakasztja az átmeneti szabályozás. Erre a csúszásra is pusztán azért kerül sor, mert a Magyar Közlönyben március 13-án megjelent részletszabályok szerint az első héten, március 17. és 24. között csak a hbny. bejegyzésre jogosultak regisztrálhatnak a rendszerbe.

Az ezt követő héttől, vagyis, március 25-től vihetőek be a hbny adatai közé új bejegyzések, ám mivel maga a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett rendszer elektronikus formában csak április 15-től indul, az átmenet három hetében valóban kézi formában történik majd a fedezeti biztosíték bejegyzés. Erre egy űrlap szolgál majd, amelyet a bejegyzést kérő cég egy közjegyzőhöz visz el, aki azt beszkenneli, e-aláírással lát el és beküldi a MOKK rendszerébe. Ott ellenőrzik az adatokat, majd e-mail útján értékesítik a közjegyzőt, aki ezt követően záradékolhatja majd a hitelbiztosítéki bejegyzést.

A papír-alapú rendszer hibája, hogy - szemben a későbbiekben felálló elektronikus ügymentettel -, hogy nincs pontosan körülhatárolva az időbeliség. Míg április közepétől az első bejegyzés beérkezését követően a többi kérelem, csak hátrébb sorolódhat ugyanazon biztosítéki tárgy esetében, addig az átmenet heteiben lényegében a közjegyző gyorsaságától függ, hogy kiszűrhető-e esetleg olyan turpisság, hogy ugyanazon vagyontárgyat közel egy időben több helyen akar elzálogosítani valamely finanszírozó partnere.

Bár a papírozás és a fenti problémák okozhatnak gondokat, a piaci szereplők úgy látják, a részletszabályok megalkotásával - a már említett fedezett kölcsönök kivételével - a héten sem lesz akadálya az új szerződések kötésének. Most, hogy már tiszták az átmeneti szabályok, a finanszírozók számára vállalhatóbbá válnak a kockázatok is. A lízing esetén, amikor a finanszírozók tulajdonában marad az eszköz, viszonylag kisebb a kockázat. A gépjármű-lízing esetén az átmenet idejére elég lesz a rendszámozás kapcsán amúgy is rendelkezésre álló okmányirodai nyilvántartás (ahol hazai értékesítés esetén automatikusan adásvételi szerződést kérnek) jelenti a védelmet, míg az egyéb gép- berendezés esetén eddig is lényegében az eszköz viszonylag korlátozott másodpiaci értékesíthetősége volt eddig is a "biztosíték".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél