<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Április közepéig kézimunkával lehet csak fedezetet bejegyeztetni a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszerbe, de legalább a rendszer elindult. A csúszás okán úgy fest, csak a fedezett mellett nyújtott kölcsönszerződések folyósítása állhat meg - maximum egy hétre.

Szószerint kézimunkázva, de a kormány ígéretének megfelelően elindult a hitelbiztosítéki nyilvántartás új rendszere (hbny). Ahogy azt korábbi cikkünkben jeleztük, a megkésett kormányrendelet tűzoltó-jelleggel igyekezett megteremteni annak lehetőségét, hogy az új Polgári törvénykönyv (ptk.) hatályba lépését követően ne akadjon el hosszú időre a hitelezés, a lízing és a faktoring-finanszírozás.

Tartozások: a ptk itt is rendet vág

A március 15-től hatályos ptk. szigorítja az elévülés szabályait, amelyet a joganyag szerint a jövőben nem szakít meg a követelés teljesítésére irányuló felszólító levél. Vagyis a tartozás behajtására irányuló peres eljárást 5 éven belül meg kell indítani.

A cégvezetők és -tulajdonosok kockázatos üzleti döntéseikért saját vagyonukkal felelnek, így mostantól akár ellenük is kezdeményezhető fizetési meghagyás a cég tartozása miatt.

A ptk. további újítása, hogy nem követeli meg a tartozás írásbeli elismerését, azaz olyan ráutaló magatartások, mint például részletfizetés megkezdése egyértelműen a tartozás elismerését jelenti - hívta fel a figyelmet Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

A csúszás az új szabályok szerint maximum egy hét lesz, ám szakértők szerint ez is legfeljebb az olyan kölcsönszerződések esetén lesz érezhető, ahol a fedezetbevonását megakasztja az átmeneti szabályozás. Erre a csúszásra is pusztán azért kerül sor, mert a Magyar Közlönyben március 13-án megjelent részletszabályok szerint az első héten, március 17. és 24. között csak a hbny. bejegyzésre jogosultak regisztrálhatnak a rendszerbe.

Az ezt követő héttől, vagyis, március 25-től vihetőek be a hbny adatai közé új bejegyzések, ám mivel maga a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett rendszer elektronikus formában csak április 15-től indul, az átmenet három hetében valóban kézi formában történik majd a fedezeti biztosíték bejegyzés. Erre egy űrlap szolgál majd, amelyet a bejegyzést kérő cég egy közjegyzőhöz visz el, aki azt beszkenneli, e-aláírással lát el és beküldi a MOKK rendszerébe. Ott ellenőrzik az adatokat, majd e-mail útján értékesítik a közjegyzőt, aki ezt követően záradékolhatja majd a hitelbiztosítéki bejegyzést.

A papír-alapú rendszer hibája, hogy - szemben a későbbiekben felálló elektronikus ügymentettel -, hogy nincs pontosan körülhatárolva az időbeliség. Míg április közepétől az első bejegyzés beérkezését követően a többi kérelem, csak hátrébb sorolódhat ugyanazon biztosítéki tárgy esetében, addig az átmenet heteiben lényegében a közjegyző gyorsaságától függ, hogy kiszűrhető-e esetleg olyan turpisság, hogy ugyanazon vagyontárgyat közel egy időben több helyen akar elzálogosítani valamely finanszírozó partnere.

Bár a papírozás és a fenti problémák okozhatnak gondokat, a piaci szereplők úgy látják, a részletszabályok megalkotásával - a már említett fedezett kölcsönök kivételével - a héten sem lesz akadálya az új szerződések kötésének. Most, hogy már tiszták az átmeneti szabályok, a finanszírozók számára vállalhatóbbá válnak a kockázatok is. A lízing esetén, amikor a finanszírozók tulajdonában marad az eszköz, viszonylag kisebb a kockázat. A gépjármű-lízing esetén az átmenet idejére elég lesz a rendszámozás kapcsán amúgy is rendelkezésre álló okmányirodai nyilvántartás (ahol hazai értékesítés esetén automatikusan adásvételi szerződést kérnek) jelenti a védelmet, míg az egyéb gép- berendezés esetén eddig is lényegében az eszköz viszonylag korlátozott másodpiaci értékesíthetősége volt eddig is a "biztosíték".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jön a szelfis ügyfélazonosítás az Ersténél
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:21
Érkezik a George-ra a szelfis ügyfélazonosítás, és akár a képernyőnket is megoszthatjuk a call centeres bankárral.
Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG