Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közel 115 milliárdos veszteséggel zárta 2014-et a Raiffeisen Bank. A pénzintézet 2016-ra vár profitot, addig ugyanakkor minden területen nőni akar – vagyis marad Magyarországon.

Összességében 114,7 milliárd forintos veszteséget ért el tavaly a Raiffeisen Bank. 2013-ban csak 31,2 milliárd forint volt a bank mínusza. A pénzintézet teljesítményére a rendkívüli tételek (bankadó és elszámolás) természetesen komoly hatással bírt, ugyanakkor a működési bevételek is 14 százalékkal, 74,2 milliárd forintra csökkentek.

Miért romlott az eredmény?

Az idei évben a Raiffeisen legalább 2,5 százalékos növekedést vár a magyar GDP-től, az éves inflációs rátát 0,2 százalékra várja 315 forintos euró érfolyam mellett. A bank szerint a hitelminősítők ősszel a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják a Raiffeisent.

Ezen belül a nettó kamatbevétel 18 százalékos csökkenését elsősorban a csökkenő kamatkörnyezetnek tudta be Heinz Wiedner vezérigazgató, aki ugyanakkor megemlítette, hogy a fair bankolásra való felkészülés is csökkentette a kamateredményt. A nettó díj- és jutalékbevételek ugyanakkor csak 1 százalékkal csökkentek.

A bank a 2013-as 41,8 milliárd forinttal szemben tavaly 39,3 milliárdos céltartalékot képzett, amit még mindig magasnak jellemzett a bank vezérigazgatója. A bank tartalékolási rátája 64 százalékról 72 százalékra emelkedett, ráadásul a nem teljesítő hitelek aránya 29 százalékról 27 százalékra csökkent.

Csökkenhet a bankadó, marad Raiffeisen

A bank hitel/betét aránya 73 százalékos, ami jelzi, hogy a bank kellően likvid – mondta Heinz Wiedner. A Raiffeisen tőkemegfelelési mutatója tavaly év végén 19,32 százalékos volt, ami Wiedner szerint mindennél jobban jelzi elkötelezettségüket a piac iránt. Stratégiai célunk, hogy a magyar piacon maradjunk – jelentette ki a vezérigazgató. Tavaly ugyan voltak tárgyalások a magyarországi érdekeltségek eladásáról, ám utána stratégiai döntés született arról, hogy a bank itt marad Magyarországon. Ez a döntés még messze a bankadó csökkentésének bejelentése előtt volt, a jelen piaci helyzet eképp még inkább az ittmaradás mellett szól – mondta Heinz Wiedner.

A bank a vállalati hitelek terén 11,2 százalékról 11,7 százalékra növelte a hitel és 10,1 százalékról 12,3 százalékra a betétoldalon a részarányát a vállalati oldalon. A bank 10 ezer új kkv-ügyfelet tudott akvirálni, ráadásul az év során 42 százalékról 12 százalékra csökkent az üzletágon belül a nem teljesítő hitelek részaránya. A lakossági oldalon ugyanakkor a hitelek terén 0,1 százalékkal, 6,3 százalékra csökkent a Raiffeisen részaránya, míg a betétek terén 4,8 százalékról 5 százalékra nőtt a piaci részesedés.

Mi van a devizahitelekkel?

A banknál az elszámolás 168 ezer devizahitel-szerződést, a forintosítás közel 30 ezer hitelszerződést érint. Tavaly az elszámolásra 251 millió eurónyi céltartalékot képzett. A forintosítás márciusban megtörtént, eddig 4 ezer ügyféllel már elszámoltak. Az elszámoltatás után az ügyfelek a korábbinál alacsonyabb, sokszor az aktuális piaci szintnél is alacsonyabb kamatról kapnak ajánlatot a Raiffeisentől, így nem lesz akadálya annak, hogy továbbra is a banknál maradjanak. A Raiffeseisen ugyanakkor nem akar beszállni abba a gazdaságilag fenntarthatatlan ajánlati harcba, amely egy-két versenytársat jellemez az új ügyfelek szerzése kapcsán a hitelkiváltás idején.

Heinz Wiedner szerint a bank továbbra is valamennyi ügyfélszegmensben bővülni akar, a fő irány ugyanakkor a vállalati, a private és a premium ügyfelek kiszolgálása felé mutat. Az idei cél a hatékonyság növelése, a tavaly 68,3 százalékról 77 százalékra változó költség/bevétel mutató javítása lesz. Tovább akarják javítani a nem teljesítő hitelek arányát. Ezen lépések előkészíthetik azon 2016-os tervek teljesítését, amely ismételten nyereséges üzleti tevékenységgel számol Magyarországon.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
hírlevél
depositphotos