3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Főként a külső finanszírozás helyzete miatt - a magas külső eladósodottság, a forintárfolyam bizonytalanságai és a külföldi befektetők magas aránya az állampapír-tulajdonosok között - egy újból bekövetkező piaci nyomás esetén Magyarország a régió egyik sebezhető pontja lehet – állítja Nouriel Roubini.

A keddi HVCA-konferenciára Budapestre látogató közismert közgazdászprofesszor a közelmúltban hat országot vett fel a politikailag és gazdaságilag kockázatos országok listájára, köztük Oroszországot, Ukrajnát, illetve - a kelet-közép-európai (CEE) régióból egyedüliként - Magyarországot.

Roubini álláspontja szerint – dacára a magyar GDP vártnál nagyobb növekedésének – Magyarország középtávú növekedési kilátásait alapvetően rontja az elmúlt évek alacsony beruházási aktivitása, a tőkeáttétel szintjének máig tartó csökkenése és a hitelezési aktivitás újbóli felfutásának késlekedése.

Közép-Kelet-Európa jobban teljesít

A 2008-as válságra vonatkozó jóslatával világhírűvé vált szakember - akit azóta Dr. Doom, azaz Dr. Végzet néven emlegetnek - ugyanakkor a CEE régió kapcsán pozitív várakozásokat fogalmazott meg. Mint említette, az év eddigi válságjelenségeire (mint például az orosz-ukrán konfliktus) a térség rugalmasan reagált, ami azt jelzi, erősebb strukturális háttérrel rendelkezik, mint a 2008-as válság idején. Mindez elsősorban az azóta végrehajtott kiigazításoknak köszönheti, melyek elsősorban a fiskális politikát, a folyó fizetési tételeket és a bankszektor megszilárdítását célozták.

Az eurózónával kapcsolatos gyengülő félelmek, illetve a fő kereskedelmi célpiacok (pl. Németország) ciklikus megerősödése révén a CEE régió komoly lendületet kaphat. Az eurózónában még az idén várható mennyiségi lazítás is elősegíti majd, hogy a régióba további friss tőke áramoljon.

Roubini azonban arra figyelmeztetett, hogy valószínűtlen, hogy a krízis előtti 4-6 százalékos növekedési ütem visszatérjen, a hosszú távú beruházásokat pedig olyan további reformokkal lehet csak érdemben előmozdítani, amelyek a meglévő szűk keresztmetszeteket célozzák (alacsony foglalkoztatottság, idősödő népesség, gyenge üzleti környezet).

Az OTP miatt kell félnünk az ukrán-orosz konfliktustól

A régiót fenyegető kockázatok között a professzor az eurózóna strukturális hiányosságai és piaci volatilitás megerősödése mellett külön említette az orosz-ukrán válság hatásait, amelyek a régió országait eltérő mértékben és eltérő módon érinthetik. Bulgária gazdaságát elsősorban a gázellátási függőség okozta kockázat fenyegeti, a balti államokat ugyanakkor (amelyek exportjának 7-14 százaléka irányul Ukrajnába) elsősorban kereskedelmi téren érheti sokk, amennyiben a bizonytalan helyzet elhúzódik vagy eszkalálódik.

Pénzügyi téren Magyarország a régió legérintettebb országa a szakember szerint, amit azzal magyarázott, hogy az OTP Bank Oroszországban és Ukrajnában akkora fennálló követelésállománnyal rendelkezik, ami az ország GDP-jének 5,3 százalékát teszi ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG