1p
A készpénzállományunk nemzetközi csúcsokat döntöget. Annak ellenére, hogy a megszellőztetett pénzügyi tranzakciós adóról még szó sem volt, december és március vége között 2,2 százalékkal, egy év alatt pedig 16,5 százalékkal nőtt a gazdaságban levő készpénz mennyisége. „A piaci bizonytalanságok hatására” volt magasabb is a negyedév során, de egy része visszaáramlott az MNB-be.

A hazai forgalomban lévő készpénz március végén 2652 milliárd forintot tett ki, ez a megelőző negyedévhez képest 57,2 milliárd forintos, 2,2 százalékos növekedést mutat a szezonális hatások kiszűrésével – írja az MNB havi jelentése. A „piaci bizonytalanságok hatására az év elején átmenetileg megemelkedett a készpénzkereslet, a kiáramlott többletkészpénz egy része azonban március végére visszaáramlott az MNB-be” – írják.

Már tavaly május-júniusban kezdődött

 

Ezzel nagy valószínűséggel a tavaly év végi-idén év eleji nagy forintgyengülésre, az államcsőd lehetőségével kapcsolatos találgatásokra gondoltak, amikor a sajtóban és a közbeszédben az volt napirenden, hogy Bécsben nyissunk-e bankszámlát, vagy esetleg Szlovákiában. A bankjegyek értéke érmék nélkül 2599 milliárd forint volt márciusban, ami sokkal jelentősebb, 16,5 százalékos növekedést mutat 2011 azonos időszakának végéhez képest. A bővülés a mennyiséget tekintve (darabra) mintegy 12 százalékos, az emelkedés elsősorban a két legnagyobb címletű bankónál jelentkezett.

Amint az MNB grafikonjai is mutatják, a masszív készpénzállomány-növekedés valamikor tavaly május-júniusban kezdődött és a tavalyi harmadik-negyedik negyedévben volt erős (6-6 százalékos). Ezeket a folyamatokat harmadik és negyedik negyedévi jelentés egyrészt azzal magyarázta, hogy a nyugdíjpénztári reálhozamok készpénzben teljesített kifizetéseinek (körülbelül 80-90 milliárd forintnak) egy részét a lakosság egyelőre készpénzben tartalékolta.

Csúcsról csúcsra ér a készpénz a gazdaságban

Másrészt „feltételezhetően a lakosság szokásosnál erősebb eurókészpénz forintkészpénzre történő váltásai is hozzájárulhattak ehhez a növekedéshez” - írták. „A GDP-arányosan közel kilenc százalékra emelkedett készpénzintenzitás mind nemzetközi összehasonlításban, mind a megelőző évekhez képest igen magasnak tekinthető” – írták már a harmadik negyedév után.

A negyedik után pedig azt is megjegyezték, hogy a GDP-arányos készpénzállomány „nemzetközi összehasonlításban eddig is igen magasnak nevezhető értéke historikus csúcsra ért”. Az első negyedéves adat után szűkszavúbban bántak a kommentárokkal, de a helyzet a számok fényében aligha javult, sőt.

 

Szabad szemmel is ki lehet szúrni sok hamis bankót

Az első negyedévben folytatódott a hamis forintbankjegyek számának tavaly az év második felében kezdődött enyhe emelkedése, az év első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból – írja az MNB. A hamisítás nagysága a kismértékű növekedés ellenére a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában átlagosnak tekinthető. A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, 372 darab ilyen bankjegyet vizsgáltak, ebből 290 volt euró.

A forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, tíz- és húszezer forintos bankjegyekre irányul. Felhívják a figyelmet arra, hogy a hamisítványok gyakran első látásra kiszúrhatók, egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal, tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással, esetleg a kombinált UV-lámpás ellenőrzéssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG