<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A norvég jegybank 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatát, ami ezzel 1,75 százalék lett. Az elemzőket alaposan meglepte a lépés. Az erős kamatvágással a központi bank főleg az európai válságra reagált, ugyanakkor a csökkenő kamatszint tovább fűtheti a túlpörgött lakáshitelezést. Többek szerint komoly problémák lehetnek jövőre a norvég gazdaságban.

Nagy meglepetést okozott a norvég jegybank a mai kamatvágással, ugyanis az elemzők nagy része nem számított ekkora mértékű lazításra. Az előzetesen megkérdezett 18 elemzőből kilenc várt 25 bázispontos vágást, és csak kettő számított az 50 bázispontos csökkentésre. A jegybank elsősorban arra hivatkozott, hogy az EKB elmúlt két kamatvágásával kíván lépést tartani, ugyanakkor a háttérben komoly feszültségek vannak.

Amikor a svájci központi bank augusztus végén az euróval szembeni árfolyamrögzítésről döntött, a befektetők nagyon nagy része fordult a skandináv devizákhoz, a svéd és a norvég koronákhoz. A biztonságosnak tekintett, és alacsony kamatozású devizák ezzel beálltak a svájci frank, az arany, a japán, és az amerikai állampapírok mögé mint menekülő befektetés. A skandináv devizák pillanatok alatt hatalmasat erősödtek, hasonló veszéllyel fenyegetve ezeket az országokat, mint Svájcot az erős frank. A norvég jegybank mai lépése egyértelműen célozza a deviza gyengítését, amivel kevésbé vonzóvá válik a korona a befektetők szemében.

Norvégia korábban erősen visszavágta a 2012-re vonatkozó GDP előrejelzését, ugyanis jelentős exportőrként különösen érzékenyen érinti az európai válság miatt érezhetően visszaeső kereslet. Közben elemzők arra figyelmeztetnek, hogy jelentős kockázatok keletkeztek a norvég ingatlanpiacon, ami egyre inkább a túlfűtöttség jeleit mutatja. A magas keresetek, alacsony kamatok, stabil gazdasági környezet miatt a norvég lakosság a világ egyik legjobban eladósodott társadalma. A hitel/bevétel ráta 200 százalék körül van, miközben a norvég lakásárak 8 százalékkal nőttek idén. A mai kamatvágás részben csökkentheti a már meglevő törlesztőrészleteket, ugyanakkor újabb hitelfelvevőket csalhat a piacra, ami pedig tovább fűtheti a lakáspiacot.

A norvég jegybank utoljára május 12-én nyúlt az alapkamathoz, akkor 25 bázisponttal emelte azt. A legközelebbi kamatdöntés pedig március 14-én várható a skandináv országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos