<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A norvég jegybank 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatát, ami ezzel 1,75 százalék lett. Az elemzőket alaposan meglepte a lépés. Az erős kamatvágással a központi bank főleg az európai válságra reagált, ugyanakkor a csökkenő kamatszint tovább fűtheti a túlpörgött lakáshitelezést. Többek szerint komoly problémák lehetnek jövőre a norvég gazdaságban.

Nagy meglepetést okozott a norvég jegybank a mai kamatvágással, ugyanis az elemzők nagy része nem számított ekkora mértékű lazításra. Az előzetesen megkérdezett 18 elemzőből kilenc várt 25 bázispontos vágást, és csak kettő számított az 50 bázispontos csökkentésre. A jegybank elsősorban arra hivatkozott, hogy az EKB elmúlt két kamatvágásával kíván lépést tartani, ugyanakkor a háttérben komoly feszültségek vannak.

Amikor a svájci központi bank augusztus végén az euróval szembeni árfolyamrögzítésről döntött, a befektetők nagyon nagy része fordult a skandináv devizákhoz, a svéd és a norvég koronákhoz. A biztonságosnak tekintett, és alacsony kamatozású devizák ezzel beálltak a svájci frank, az arany, a japán, és az amerikai állampapírok mögé mint menekülő befektetés. A skandináv devizák pillanatok alatt hatalmasat erősödtek, hasonló veszéllyel fenyegetve ezeket az országokat, mint Svájcot az erős frank. A norvég jegybank mai lépése egyértelműen célozza a deviza gyengítését, amivel kevésbé vonzóvá válik a korona a befektetők szemében.

Norvégia korábban erősen visszavágta a 2012-re vonatkozó GDP előrejelzését, ugyanis jelentős exportőrként különösen érzékenyen érinti az európai válság miatt érezhetően visszaeső kereslet. Közben elemzők arra figyelmeztetnek, hogy jelentős kockázatok keletkeztek a norvég ingatlanpiacon, ami egyre inkább a túlfűtöttség jeleit mutatja. A magas keresetek, alacsony kamatok, stabil gazdasági környezet miatt a norvég lakosság a világ egyik legjobban eladósodott társadalma. A hitel/bevétel ráta 200 százalék körül van, miközben a norvég lakásárak 8 százalékkal nőttek idén. A mai kamatvágás részben csökkentheti a már meglevő törlesztőrészleteket, ugyanakkor újabb hitelfelvevőket csalhat a piacra, ami pedig tovább fűtheti a lakáspiacot.

A norvég jegybank utoljára május 12-én nyúlt az alapkamathoz, akkor 25 bázisponttal emelte azt. A legközelebbi kamatdöntés pedig március 14-én várható a skandináv országban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jajj az OTP-nek! Megsaccoltuk, mekkora extraprofit-adó sújthatja az egyes bankokat
Csabai Károly | 2022. május 26. 18:33
Eszerint a Csányi Sándor által irányított hitelintézetnek a bankszektorra kivetett 250 milliárd forintos extraprofit-adónak több mint az egyharmadát kellene befizetnie.
Pénzügyi szektor Mégsem lép ki senki a kémbankból?
Csabai Károly | 2022. május 25. 16:02
Eddig legalábbis a kilenc tagállam egyike sem jelezte ezt a szándékát, noha ezt közel három hónapja négyen is már kész tényként kezelték.
Pénzügyi szektor Jelentősen csökkent az amerikai bankok nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 11:11
Az amerikai bankok profitja 22,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.
Pénzügyi szektor Fizethet az ügyfeleinek a CIB
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 10:43
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára - jelentette be szerdán a jegybank.
Pénzügyi szektor Újabb kamatemelési hullámmal reagáltak a bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:48
Már a harmadik hullámban emelték a hiteleik kamatát a bankok májusban. Ezzel még az MNB korábbi kamatemeléseinek hatása épült be a kölcsönfeltételekbe, de egy hét múlva újabb döntést hoz a monetáris tanács.
Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG