1p
"Ciprus egyedi eset" - szajkózzák egyre inkább az európai vezető politikusok, és valóban így van: a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete nemcsak azért unikum az Európai Unióban, mert egyharmadát Törökország 1974 óta megszállás alatt tartja (ez a része nem is tagja az EU-nak), hanem azért is, mert a bankrendszerében felhalmozott betétek 42%-a több mint 500 ezer euró. Tíz ciprusi nagybetétes röhögve felhúzná megtakarításaiból az új Fradi-stadiont.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Ezért idegesek az oroszok

A Barclays adatai szerint a ciprusi bankokban 68,363 milliárd eurónyi megtakarítás van elhelyezve. Ez a 2012-es magyar GDP 73,7 százaléka (304 forintos euróval számolva). Ennek a betétállománynak a 42%-a több mint 500 ezer eurós (152,4 millió forintnyi) megtakarítás, összesen 28,7 milliárd euró fekszik ezekben. A ciprusi bankok eszközállományának 91%-a betétekben van, kötvényeket a szigetország nem bocsátott ki, korábban inkább görög állampapírokból vásároltak be a pénzintézetek, az adósságleírást így nagyon is megszenvedték.



Mennyit nyúlnának le?
Az eurózóna pénzügyminisztereivel folytatott első tárgyalások után Ciprus a 100 ezer euró alatti betétekre 6,75%-os adót, míg az e szint feletti betétekre 9,9%-os terhet rótt volna ki. Ez azt jelenti, hogy az 5,8 milliárdos ciprusi önrészből a betétesek 3,65 milliárd eurót fizettek volna, a teljes összeg 63%-át. Ezt a verziót a parlament végül leszavazta.

Az eredeti tervek szerint a leggazdagabbak a pénzük 9,9%-ával szálltak volna be a ciprusi mentőcsomagba, vagyis 2,843 milliárd eurót kellett volna Ciprus megmentésére áldozniuk, ez a Nicosiától elvárt összeg nagyjából fele (a teljes mentőcsomag 15,8 milliárd euró, ebből 10 milliárdot az EU és az IMF dobna össze, a többi az "önrész").
Ezek a betétek jórészt orosz kézben vannak, bár erről nincsenek teljesen pontos információk. Így már mindjárt érthető, miért is nem tetszik annyira Moszkvának a betétek megadóztatása.

A bankcsőddel a betétesek több mint fele szívna

A megtakarítások nagyjából 12 százaléka van 100 ezer és 500 ezer euró között, vagyis a betétesek 52 százaléka rendelkezik 100 ezer eurónál többel. Ez azért is érdekes, mert a betétvédelem bankcsőd esetén 100 ezer euróig terjed, vagyis ha a pénzintézetek a pánik miatt bedőlnének, a betétesek több mint fele nagyon rosszul járna (a többieket a garanciaalap kártalanítaná). Az újabb német javaslat szerint ennek az 52%-nak kellene viselnie a mentőcsomag teljes terhét, a többi betétest békén lehetne hagyni, de nézzük, mi a helyzet velük.

A 100 ezer eurós limit alatt a betétek 46%-a van, ők kapnának a nyakukba az eredeti terv szerint 6,75%-os adókulcsot, ami azt jelentené, hogy a 100 ezertől 20 ezer euróig terjedő betétek után 877 millió euró folyna be a ciprusi államkincstárba, míg a 20 ezer euró alatti betétekből több, 1,25 milliárd euró. A kisbefektetőknek tekintett 20 ezer eurónál kisebb betétek aránya a pénzügyi rendszerben 27%, nagyjából 18,45 milliárd euró.

London: valószínűleg elkerülhetetlen az adó

Ha a kicsiket, tehát a 20 ezer eurót (nagyjából 6 millió forint) meg nem haladó betéteket kihagynák a "közteherviselésből", a Barclays számításai szerint a nagyhalakat, vagyis a félmillió eurónál nagyobb betéteket  14,5 százalékos adóval kellene sújtani ahhoz, hogy a trojka által remélt 5,8 milliárd eurós ciprusi önrész összejöjjön.

A Barclays szerint kötvények híján és mivel a kiadáscsökkentésben a lehetőségek korlátozottak Ciprus számára, a bankbetétek jelenthetik a mentőcsomag egyik tartópillérét, vagyis nem valószínű, hogy elkerülhető azok megadóztatása. A londoni bankház szerint láthatóan van abban rugalmasság, hogy a tárgyalópartnerek differenciáltabb adókulcsokat állapítsanak meg. Így tehát valószínű, hogy az orosz elit, aki itt parkoltatta eddig a pénzét, nagy veszteségeket fog elszenvedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG