<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.

Lapunk több hónappal ezelőtt írásban kérdezte az illetékes Pénzügyminisztériumot, hogy az elmúlt két évben mennyi pénzmosás gyanús esetet jelentettek az ingatlanközvetítők, lévén a bankok mellett az egyik leginkább érintett szektor az övék. Azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen a tendencia, mekkora növekedés volt, ha volt. A szaktárca azonban többszöri kérésünknek sem tett eleget. Most viszont kiderült, hogy a money.hu-nak válaszolt és adatokkal is szolgált, ugyanakkor csak a közvetlen pénzügyi szektorról, az ingatlanosokról nem. 

A portál közleménye szerint a járvány első évében bekövetkezett csökkenés után számottevően, 22,7 százalékkal megugrott a különböző szolgáltatók pénzmosás gyanús bejelentéseinek száma. A money.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium által megküldött adatsorból kiderül, hogy a 2020-as 11 562 eset után az elmúlt évben 14 192 pénzmosás gyanús esetet jelentettek a szolgáltatók a Nemzeti Adó és Vámhivatal Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának (NAV PTEI). A tavalyi esetszám 15 százalékkal a 2019-es adatot is felülmúlta. A pénzmosás-gyanús bejelentések száma 5 év alatt kétharmaddal növekedett.

A komoly mértékű növekedés egyértelműen a bankok által bejelentett pénzmosás gyanús tranzakcióknak volt köszönhető. Ezek száma 2021-ben már meghaladta a 11500 esetet. Míg 2019-ben csak a bejelentések kétharmadát lehetett a banki vonalhoz kötni, addig az elmúlt évben a bejelentések 81 százalékát tették a pénzintézetek.

A két évvel ezelőttihez képest megfeleződött a pénzváltók által tett bejelentések száma: tavaly már csak 664 pénzmosás gyanús tranzakcióról tettek bejelentést a pénzváltók. 2019-ben – amikor a koronavírus válság nem fékezte meg ezt az iparágat – még 1317 bejelentés érkezett ettől a körtől.

Ugyancsak megfeleződött az egyéb pénzügyi szolgáltatók által küldött bejelentések száma is. Ugyanakkor fontos megjegyezni hogy 2020-hoz képest a pénzváltói panaszok száma harmadával, az egyéb pénzügyi szolgáltatóktól érkezett bejelentések száma pedig 50 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. Az elmúlt évben nagyot esett a biztosítói bejelentések száma is.

Egyértelműen növekedés látszik a könyvelőktől származó bejelentések számában. A 2019-es 15 illetve a 2020-as 33 eset után tavaly már 93 alkalommal adtak riasztást a könyvelők pénzmosás gyanús tranzakcióról. Ennél is drasztikusabban drasztikusabban növekedett tavaly a székhelyszolgáltatóktól érkező bejelentések száma: tavaly a bejelentések 3,5 százaléka volt köthető ehhez a szolgáltatás típushoz, a bejelentések száma 499 volt.

A növekvő bejelentések számottevően növelték a pénzmosás elleni eljárás megindítására tett javaslatok számát is. Míg 2020-ban 121 esetben látta indokoltnak a NAV PTEI az eljárás megindítását, addig tavaly már 187 esetben került sor arra, hogy a szervezet vizsgálói érdemesnek tartották a bejelentések alaposabb kivizsgálását. A pénzmosás elleni iroda a 2020-as 31 es helyett tavaly már  69 esetben fordult a felügyeleti hatóságokhoz a beérkezett bejelentések nyomán.

A pénzmosás elleni küzdelemben Európai Unió az elmúlt évben aktivizálta magát. Tavaly júliusban látott napvilágot az a bizottsági javaslat, amely egyebek mellett egy új, uniós szintű pénzmosás elleni hatóság létrehozását célozza. Minderre azért is szükség van, mert a tagállamok pénzmosás elleni irodáinak munkáját jelentős részben a határon átnyúló bejelentések, tájékoztatások és megkeresések vizsgálata teszi ki.

Az új hatóság a tervek szerint egy egységes integrált felügyeleti rendszert hozna létre. Emellett pedig közvetlen felügyelné a legkockázatosabb, sok tagállamban működő pénzügyi intézményeket és koordinálná a nemzeti felügyeleti hatóságok munkáját. Ez különösen fontos lehet azokon a területeken amelyek – ellentétben a pénzügyi szervezetekkel – nincsenek egységes módon felügyelve a tagállamokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló