<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.

Lapunk több hónappal ezelőtt írásban kérdezte az illetékes Pénzügyminisztériumot, hogy az elmúlt két évben mennyi pénzmosás gyanús esetet jelentettek az ingatlanközvetítők, lévén a bankok mellett az egyik leginkább érintett szektor az övék. Azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen a tendencia, mekkora növekedés volt, ha volt. A szaktárca azonban többszöri kérésünknek sem tett eleget. Most viszont kiderült, hogy a money.hu-nak válaszolt és adatokkal is szolgált, ugyanakkor csak a közvetlen pénzügyi szektorról, az ingatlanosokról nem. 

A portál közleménye szerint a járvány első évében bekövetkezett csökkenés után számottevően, 22,7 százalékkal megugrott a különböző szolgáltatók pénzmosás gyanús bejelentéseinek száma. A money.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium által megküldött adatsorból kiderül, hogy a 2020-as 11 562 eset után az elmúlt évben 14 192 pénzmosás gyanús esetet jelentettek a szolgáltatók a Nemzeti Adó és Vámhivatal Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának (NAV PTEI). A tavalyi esetszám 15 százalékkal a 2019-es adatot is felülmúlta. A pénzmosás-gyanús bejelentések száma 5 év alatt kétharmaddal növekedett.

A komoly mértékű növekedés egyértelműen a bankok által bejelentett pénzmosás gyanús tranzakcióknak volt köszönhető. Ezek száma 2021-ben már meghaladta a 11500 esetet. Míg 2019-ben csak a bejelentések kétharmadát lehetett a banki vonalhoz kötni, addig az elmúlt évben a bejelentések 81 százalékát tették a pénzintézetek.

A két évvel ezelőttihez képest megfeleződött a pénzváltók által tett bejelentések száma: tavaly már csak 664 pénzmosás gyanús tranzakcióról tettek bejelentést a pénzváltók. 2019-ben – amikor a koronavírus válság nem fékezte meg ezt az iparágat – még 1317 bejelentés érkezett ettől a körtől.

Ugyancsak megfeleződött az egyéb pénzügyi szolgáltatók által küldött bejelentések száma is. Ugyanakkor fontos megjegyezni hogy 2020-hoz képest a pénzváltói panaszok száma harmadával, az egyéb pénzügyi szolgáltatóktól érkezett bejelentések száma pedig 50 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. Az elmúlt évben nagyot esett a biztosítói bejelentések száma is.

Egyértelműen növekedés látszik a könyvelőktől származó bejelentések számában. A 2019-es 15 illetve a 2020-as 33 eset után tavaly már 93 alkalommal adtak riasztást a könyvelők pénzmosás gyanús tranzakcióról. Ennél is drasztikusabban drasztikusabban növekedett tavaly a székhelyszolgáltatóktól érkező bejelentések száma: tavaly a bejelentések 3,5 százaléka volt köthető ehhez a szolgáltatás típushoz, a bejelentések száma 499 volt.

A növekvő bejelentések számottevően növelték a pénzmosás elleni eljárás megindítására tett javaslatok számát is. Míg 2020-ban 121 esetben látta indokoltnak a NAV PTEI az eljárás megindítását, addig tavaly már 187 esetben került sor arra, hogy a szervezet vizsgálói érdemesnek tartották a bejelentések alaposabb kivizsgálását. A pénzmosás elleni iroda a 2020-as 31 es helyett tavaly már  69 esetben fordult a felügyeleti hatóságokhoz a beérkezett bejelentések nyomán.

A pénzmosás elleni küzdelemben Európai Unió az elmúlt évben aktivizálta magát. Tavaly júliusban látott napvilágot az a bizottsági javaslat, amely egyebek mellett egy új, uniós szintű pénzmosás elleni hatóság létrehozását célozza. Minderre azért is szükség van, mert a tagállamok pénzmosás elleni irodáinak munkáját jelentős részben a határon átnyúló bejelentések, tájékoztatások és megkeresések vizsgálata teszi ki.

Az új hatóság a tervek szerint egy egységes integrált felügyeleti rendszert hozna létre. Emellett pedig közvetlen felügyelné a legkockázatosabb, sok tagállamban működő pénzügyi intézményeket és koordinálná a nemzeti felügyeleti hatóságok munkáját. Ez különösen fontos lehet azokon a területeken amelyek – ellentétben a pénzügyi szervezetekkel – nincsenek egységes módon felügyelve a tagállamokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG