BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. január 2. 16:45

Kínában olyan elképesztő tempóban terjed a mobilfizetés, hogy a készpénz egyre inkább elavult fizetési módszerré kezd válni - a kínai központi bank azokra a kereskedőkre vadászik, akik már nem hajlandóak bankjegyeket elfogadni. Ez ugyanis egyelőre illegális, a mobilfizetési szolgáltatók pedig akkorára nőttek, hogy az már kényelmetlen a kommunista államvezetés számára - igyekeznek is kordában tartani őket.

A Financial Times összeállítása szerint a kínai mobilfizetések értéke 2017-ben meghaladta a 17 billió dollárt (elképzelhetetlen ugyan, de váltsuk át: 4800 billió forintot) - egyetlen év alatt, 2016-hoz képest megduplázódott az így elköltött összeg.

A mobilfizetés olyan szinten tarolta le Kínát, hogy elszaporodtak azok az üzletek, amelyekben már nem is fogadnak el készpénzt, mivel azzal úgyis csak a macera van. Európa (pénzügyileg) fejlett északi államaiban persze nem ritka, hogy furcsán néznek azokra, akik készpénzzel akarnak fizetni, ez azonban leginkább a bankkártyák rendkívül széleskörű elterjedésének köszönhető - ami Kínában a mobilfizetéssel végbement, az példátlan.

Törvénybe ütközik, ha nem fogadják el a készpénzt

Renminbi vagy jüan?
A renminbi Kína hivatalos pénzneme, egysége pedig a jüan. (Egy jüan egyébként 10 jiaót ér, egy jiaó pedig 10 fent.) A renminbi jelentése "népi pénz"; ez a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése, a jüan pedig a valuta címletének számlálószava.

2018-ban a kínai jegybank 602-szer talált olyan üzletet, ahol nem fogadtak el készpénzt a vevőktől - ami illegális. A renminbi ugyanis a jegybank álláspontja szerint törvényes fizetőeszköz, amelyet nem lehet legálisan visszautasítani. (Renminbi vagy jüan? Lásd keretes írásunkat!) A jegybank azt írja: a kínai készpénz elfogadásának visszautasítása árt a renminbi törvényi státuszának és sérti a vásárlók jogait a különböző fizetési módszerek közti szabad választáshoz.

Hogyan lehet nem elfogadni a készpénzt?

Az Ant Financiallal egy cégcsoportba tartozó Freshhippo egy futurisztikus szupermarket-lánc, amely tavaly indult, és a kínai jegybank itt is vizsgálódott a készpénzes fizetés elutasítása miatt. A társaság azt állítja, ők igenis elfogadják a készpénzt - a jegybank szerint viszont szándékosan eldugták az üzletekben azokat a kasszákat, ahol lehet bankjegyekkel is fizetni. A Freshhippo a jegybank utasítására átalakította üzleteit.

Az FT cikke a Luckin Coffee kávézólánc példáját is említi: a 2,2 milliárd dollárra értékelt kínai startup jellemzően csak a mobilalkalmazásán keresztül beérkezett és kifizetett rendeléseket teljesíti. Amikor a vizsgálat során a készpénzes fizetés megtagadását tiltó törvényre hivatkoztak, akkor ugyan elfogadták a bankjegyet is a vásárlótól, de aztán a tényleges fizetés úgy történt, hogy a pénzt átvevő alkalmazott saját mobiljáról fizetett a rendelésért.

A kommunista állam nehezen tűri, ha valamit nem uralhat

A gigantikus piacot két szolgáltató uralja: az Alipay-t üzemeltető Ant Financial és a WeChat-et működtető Tencent; ők már kényelmetlenül nagyra nőttek a kínai állam számára. Ahogy arról korábban is írtunk: a két cég teljesen behálózta a kínai hétköznapokat, vásárolni, kölcsönt felvenni, biciklit kölcsönözni, sőt még orvosi időpontot foglalni is az ő rendszereiken keresztül lehet. Ez pedig természetesen a kínai politikai elit figyelmét sem kerülte el, ugyanis sosem fordult még elő, hogy a kommunista korszakban ekkora befolyása lett volna az emberek mindennapi életére a nem állami kézben lévő cégeknek.

Nem véletlen, hogy januártól minden olyan kínai pénzforgalmi szolgáltató, amely a bankok és a fogyasztók közé épül be (third party payment provider, TPP) köteles a nála felhalmozódott ügyfélpénzt a kínai jegybanknál, nem kamatozó számlán tartani. Ez az Ant Financial és a Tencent zsebéből évi 1 milliárd dollárra tehető kamatbevételt húz ki - a két társaság a mobilfizetési piac bő 90 százalékát viszi, így nem nehéz úgy értelmezni az intézkedést, hogy ellenük irányul. A jegybank emellett nem engedélyezte a két cégnek, hogy hitelminősítő szolgáltatást indítsanak.

A magyar vonal: nálunk is jön az Alipay

Az Ant Fiancial pénzügyi szolgáltatása, az Alipay 2019-ben Magyarországon is elérhetővé válik, egyelőre azonban csak a kínai turisták számára - ők az UniCredit bankkártya-elfogadói partnereinél fizethetnek majd a mobiljuk segítségével. (Frissítés: cikkünk korábbi változatával ellentétben a szolgáltatás még nem indult el.)

Pénzügyi szektor A befektetési alapokat érintő döntést hozott az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 14:38
Lehetővé teszik a hazai nyílt végű, nyilvános alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.
Pénzügyi szektor Februárban még nőtt a lakossági forinthitelek állománya
MTI | 2020. április 1. 14:07
A házartások hitelállománya februárban szezonálisan igazítva 100,1 milliárd forinttal, míg korrekció nélkül 81,8 milliárd forinttal nőtt, a szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 82,3 milliárd forinttal bővült, a devizahiteleké lényegében nem változott, 0,4 milliárd forinttal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján.
Pénzügyi szektor Az OTP-t és leánybankját terheli a moratórium miatti bankszektori veszteség háromnegyede
Csabai Károly | 2020. március 26. 19:49
A legnagyobb hazai hitelintézet és jelzálogbankja 39 milliárdot számszerűsített, míg a Magyar Nemzeti Bank szerint az egész hazai bankrendszer 50 milliárdot bukhat a közel 450 milliárd forintnyi kamat 2020 végéig való meg nem fizetése miatt.
Pénzügyi szektor Nőhet a faktoring iránti kereslet a koronavírus hatására
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 14:23
Az ugyanis a CIB Bank előrejelzése szerint nagyban hozzájárulhat a vállalkozások kiszámítható pénzügyi működéséhez.
Pénzügyi szektor Kisegítik a bankokat – ezekről a lépésekről döntött a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 18:12
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklésére.
Pénzügyi szektor A koronavírus miatt nőhet az online hiteligénylések aránya
Csabai Károly | 2020. március 11. 11:39
A személyes, bankfiókos ügyintézéssel szemben. Esélyes azonban, hogy a világjárvánnyá terebélyesedő kór akár jelentősen visszavetheti a gazdasági növekedést, ami értelemszerűen a hitelkeresletet is mérsékelheti.
Pénzügyi szektor Elrendelte két pénzügyi vállalkozás felszámolását az MNB
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 11:37
Súlyos adatszolgáltatási jogsértések miatt a Credit Unió Pénzügyi Zrt. és a Pannon Star Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. engedélyét vonta vissza a jegybank, és elrendelte mindkét társaság végelszámolását - közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Sokan élnek az Ersténél az azonnali átutalással
Csabai Károly | 2020. március 10. 11:29
Az 5 másodpercen belül, 10 millió forintig kötelezően teljesítendő kérelmek 42 százaléka a hétköznapi banki nyitvatartási időn túl, valamint hétvégén teljesült. Több mint 4 ezer másodlagos azonosítót rögzítettek a pénzintézetnél nyolc nap alatt.
Pénzügyi szektor Koronavírus: 17 oldalos ajánlást állítottak össze a bankok
Csabai Károly | 2020. március 9. 14:00
Például ügyfeleik a fiókok helyett elsősorban az elektronikus csatornákon (telebank, netbank) intézzék a pénzügyeiket, élve a március 2-ától sikeresen elindult azonnali átutalási rendszer adta lehetőséggel, készpénz helyett pedig törekedjenek a bankkártyás fizetésre.
Pénzügyi szektor A bankok közül elsőként a K&H ügyfelei számláznak nyílt bankolással
Csabai Károly | 2020. március 9. 12:13
Bár az úgynevezett PSD2 európai uniós irányelv alapján e szolgáltatás nyújtása már csaknem fél éve kötelező, egyelőre csak a belga tulajdonú pénzintézet ügyfelei csatlakozhattak a Számlázz.hu autokassza rendszerébe.
hírlevél