<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Immár két hete tudjuk, mi lett az ára a kormány választási célú kiköltekezésének, a pünkösdi hétvégén pedig a részletekre is fény derült. Az Orbán-kabinet által kreált, Magyarországon újnak tekinthető fogalom, az extraprofit megtermelése miatt megsarcolt számos szektor között e cikkünkben a biztosítókra koncentrálunk. Toplistáinkból kiderül, rájuk miért eshetett a választás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) március elején közzétett adataiból már tudható, hogy a hazai biztosítási piac tavaly 2020-hoz képest tíz százalékot meghaladó mértékű, 1330 milliárd forintos bruttó díjbevételre tett szert. Alapvetően a nem-életbiztosításoknak köszönhetően, amelyek 727 milliárdot hoztak. Ezzel szemben az életbiztosítások „csak” 603 milliárdot, ám utóbbiak 13,7 százalékos növekedési dinamikája meghaladta a nem-életbiztosítók 7,9 százalékos ezen rátáját.

A díjbevételek tavalyi bővülésének üteme több mint a duplája lett a 2020-asnak (4,7 százalék), ami aligha meglepő annak ismeretében, hogy az év tavaszán robbant be a koronavírus-járvány, eleinte a gazdaság átmeneti leállását, majd később akadozását okozva.

Ám az MNB adatsora arra is rávilágított, hogy a hazai biztosítók eredménye nem növekedett a díjbevételükkel sem párhuzamosan, sem arányosan. Merthogy csökkent: 2021-ben csaknem 3 százalékkal kevesebb profitot értek el, 80,2 milliárdot, mint egy évvel korábban. Amelyért az életbiztosítások a ludasok, azok ugyanis a tavalyelőtti 5,5 milliárddal alacsonyabb, 22,5 milliárdos úgynevezett biztosítástechnikai összeredménnyel zártak. Ezt ugyan kompenzálta a nem-életbiztosítások előző évinél 6,5 milliárddal magasabb, 56,3 milliárdos összprofitja, az egyéb tételek azonban éves összevetésben csökkenést idéztek elő.

Dicséretesen megugrott az öngondoskodási hajlandóság. Fotó: Depositphotos
Dicséretesen megugrott az öngondoskodási hajlandóság. Fotó: Depositphotos

Ennek ellenére a biztosítók is bekerült az extraprofit-adóval megsarcoltak köré. Amit Nagy Márton azzal indokolt a két héttel ezelőtti Kormányinfón, hogy „a biztosítóknál azért van extraprofit, mert emelkedik az öngondoskodás igénye, és nő az infláció”. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a biztosítói díjak a magas infláció miatt mintegy húsz százalékkal emelkedhetnek. Erre tekint a kormány extraprofitként – aminek megadóztatásából 50 milliárdot remél.

Az kétségtelen, hogy az egyik fő öngondoskodási termék, az adókedvezménnyel megköthető nyugdíjbiztosítások darabszáma megugrott, a 2020-as 380 ezerrel szemben 2021-ben már 418 ezer ilyen létezett. Miközben az életbiztosítások is hasítottak, utoljára 2007-ben létesítettek ennyit, mint tavaly, ami megint csak érthető, ha azt vesszük, hogy a Covid miatt az emberek óvatosabbakká váltak, nőtt az egészségük miatti aggodalmuk.

Azt csak feltételezni lehet, hogy vélhetően az szúrhatott szemet a kormány képviselőinek, hogy a nyugdíjpénztári és az életbiztosítási díjtartalékok tavaly együttesen több mint 200 milliárd forinttal gyarapodtak (mondhatni, testvéries megoszlásban: 104, illetve 105 milliárddal), s következtethettek arra, hogy ez a tendencia az idén sem törik meg.

A pünkösdkor megjelent Magyar Közlöny szerint a biztosítóknak a 2022. július 1. és 2023. december 31. közötti időszak után kell biztosítási pótadót leszurkolniuk. A tavalyi év annyiban azonban mégis bekúszik a képbe. A kormányrendelet szerint ugyanis egy-egy biztosítónak a 2021. július 1-jétől 2022. június 30-ig elszámolt biztosítási díj alapján kell a pótadóval egyező összegű pótadóelőleget fizetnie. Ennek mértéke a meghatározott két adóalapra vetítve 2-18 százalék között lehet, a díjbevétel függvényében – akinél ez például 1 milliárdnál kevesebb, az 4, míg akinél 18 milliárdnál többet, az 18 százalékkal adózik 2022-ben.

Mindezek ismeretében érdemes tehát nézni a lapunk által hagyományosan elkészített éves biztosítói toplisták 2021-es verzióját. Am rögtön szembetűnik: a 22 fős mezőnyből ketten is, a Wáberer Hungária és a Grawe Életbiztosító az egy évvel korábbinál alacsonyabb díjbevétellel hagyta maga mögött a tavalyi esztendőt.

A legnagyobb díjemelkedést az egyik évről a másikra messze a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító érte el. Ami aligha meglepő, annak ismeretében, hogy ez a társaság Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe került. Igaz, a közel háromszoros növekedési rátától a másik CIG-es cég, az életbiztosító jócskán elmaradt, ám a 15 százalékot meghaladó ráta szektorszinten így is kiemelkedőnek számít, veri a 10 százalékos átlagot.

A második legnagyobb díjbevétel-növekedést az Európai Utazási Biztosító (EUB) érte el. A több mint 60 százalékos dinamika annak tudható be, hogy a külföldi turizmus a pandémia miatt jelentősen, csaknem a nullára visszaesett, így annak 2021-es visszatérte az alacsonya bázison nagyot tudott domborítani.

Az adózott eredmények visszatükrözik a már említett, szektorszintű csökkenési trendet. Bár csak két biztosító lett veszteséges, a mezőny fele alacsonyabb profittal zárt tavaly, mint egy évvel korábban.

A két veszteséges cég közül az egyik a másik lista pont ellenkező végén – vagyis, mint már említettük, a tetején – elhelyezkedő CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, miután a bevételei gyarapítása csak arra volt elegendő, hogy a 2020-asnál alacsonyabb legyen a mínusza. A másik veszteséges társaság a BNP Paribas Cardif Életbiztosító azonban tavalyelőtt még nyereséges volt.

Mindazonáltal a legnagyobb mértékben – kevesebb mint az egytizedére – a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító eredménye szűkült 2020-ról 2021-re, de valószínűleg a Groupamánál és az Uniqánál sem vidámak a 60 százalékot meghaladó mértékű zuhanástól.

Nem úgy az EUB-nál, amely 2021-ben több mint ötször nagyobb nyereséget realizált az előző évinél, valamint a Magyar Posta Biztosítónál, amelynek sikerült duplaannyi profitra szert tennie. Ráadásul a másik Posta-cég, az életbiztosító is szépen hozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Tavasszal létrejön az ország második legnagyobb bankja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:56
Az MKB Bank és a Takarékbank közgyűlése elfogadta a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének második lépését, emellett az MKB Bank közgyűlése döntött az MKB tőkéjének megemeléséről is.
Pénzügyi szektor Jön a szelfis ügyfélazonosítás az Ersténél
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:21
Érkezik a George-ra a szelfis ügyfélazonosítás, és akár a képernyőnket is megoszthatjuk a call centeres bankárral.
Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG