<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A MNB jelentése szerint a pénzügyi stabilitás szempontjából a romló hitelezési képesség jelenti a legfőbb kockázatot, amely a drasztikus hitelszűke, más néven a hitelösszeomlás kialakulásának esélyét növeli. A kockázatokat tovább növeli a gyorsuló külföldi forráskivonás, a vállalati hitelportfólió romlása és a bankrendszer devizaswappiaci ráutaltsága.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentése szerint a fő kockázatot a romló hitelezési képesség jelenti, amely megnöveli a drasztikus hitelszűke kialakulásának esélyét, elsősorban a vállalati szektorban. További kockázatokat jelent, ha tovább folytatódik, vagy gyorsul a külföldi forráskivonás, amely a hitelszűke kialakulásához vezet. Jelentős sérülékenységet okoz a bankrendszer nagymértékű devizaswappiaci ráutaltsága, valamint a vállalati hitelportfólió  romló minősége is rontja a likviditását.

Drasztikus hitelszűke kialakulása fenyeget

Nagy Márton

Nagy Márton, a Pénzügyi stabilitási szakterület vezetője elmondta, hogy a bankrendszer tőkehelyzete erős, azonban a gazdasági növekedést támogató képességével jelentős problémák merültek fel. A hitelszűke a jegybank szerint egyre jobban növekszik, a drasztikus hitelszűke jelenleg még nem áll fenn a bankrendszerben, azonban jelentős kockázatot jelent.

Az elemző szerint a bankrendszert elsősorban likviditás eredetű kockázatok jellemzik. Meglepőnek tartja a vállalati hitelportfólió további romlását, hozzátette, hogy a portfólió egy negyedét is elérheti a nem teljesítő hitelek nagysága, amely likviditási oldalról jelenthet problémát. Az elemző kiemelte, hogy a jelenleg is érvényes enyhe hitelszűke a vállalati beruházások elmaradását jelenti, drasztikus hitelszűke, hitelösszeomlás esetében azonban már az életképes vállalatok sem jutnak hitelhez, amely csődhullámhoz vezethet, és a potenciális GDP romlását okozhatja.

Jelentős tőkeemelést hajtottak végre az anyabankok

A vállalati hitelek esetében Magyarországon regionális összehasonlításban nagy mértékű volt a visszaesés, amely trendszerűnek mondható a fordulat várhatóan 2013 végén jöhet létre.  Nagy Márton felhívta rá a figyelmet, hogy a bankrendszer tőkeellátottsága igen erős, így erről az oldalról nem várható hitelszűke kialakulásának a veszélye. Hozzátette, hogy az anyabankok 1,2 milliárdnyi euró tőkeemelést hajtottak végre a hazai bankrendszer esetében, melyre a végtörlesztési és portfólió romlásából eredő veszteségek miatt volt szükség.

A jegybank elvégezte a stressztesztet is az eurózóna válságának elmélyülését feltételezve. Az új árfolyamgáttal kapcsolatban a jegybank feltételezései szerint az adósok 90 százaléka fog élni. A stresszteszt javuló eredményt, erős ellenállási képességet mutat, köszönhetően az anyabanki tőkeemelésnek, az eszközoldali alkalmazkodásnak és az árfolyamgátnak.

Másfél év alatt 12 milliárd euró áramlott ki

Nagy Márton a hitelszűke okaként említette a nagy mértékű forráskiáramlást, az adatok szerint a külföldi források egyharmada eltűnt közel másfél év alatt, amely 12 milliárd eurót jelent. A szakértő elmondta, hogy erőltetett forráskivonásra utal a kiáramlás túlzott gyorsasága. A jegybank elemzése szerint az erőltetett forráskivonás oka egyrészt globális, az eurózónában is egy mérlegzsugorodási folyamat zajlik, és a finanszírozási kondíciók is elég rosszak. Másrészt a forráskivonásban hazai okok is szerepet játszottak, elsősorban a hazai bankrendszer gyenge jövedelmezősége, amely a külföldi forrásokért folytatott versenyben érezhető hátrányokat okozhat.

Nagy Márton szerint a külföldi források kivonását lassítani lehetne, hogy ha az államadósság csökkentése hitelesen megy majd végbe, valamint az IMF/EU hitelszerződés mielőbbi aláírása és az anyabanki elkötelezettség megerősítése a hazai leányok finanszírozásának fenntartásában is a forráskivonások mérséklődésének irányába hatnának.

A drasztikus hitelszűke kialakulásának másik okaként említett a szakértő a hazai swapállomány nagyságát. A jelentés szerint a hazai bankrendszer erős mérleg-összehúzódáson ment keresztül 2009—2011 között, 2011 második felében ezzel párhuzamosan a külföldi források kiáramlása is felgyorsult. A devizaeszközök leépülésénél lényegesen gyorsabb külföldiforrás-kiáramlás, a magánszektor devizabetéteinek forintra váltása, illetve az árfolyam számottevő gyengülése következtében jelentősen megnőtt a bankoknak a devizaswappiacra és az MNB swapeszközeire való ráutaltsága. Ezzel a hazai bankrendszer likviditási helyzetének árfolyam-érzékenysége lényegesen emelkedett.

Jegybanki beavatkozás lehetősége sem kizárt

A jegybank álláspontja szerint megfontolandó egy olyan szabályozás bevezetése, amely a swappiaci kockázatok további gyors és jelentős felépülését képes meggátolni. Nagy Márton hozzátette, hogy likviditási témakörben megvizsgálják egy lehetséges jegybanki beavatkozás szükségességét. Az elemző elmondta, hogy a jövőben várhatóan a hitel/betét mutató csökkenése tovább fog folytatódhat, a külföldi források kiáramlását pedig attól tette függővé, hogy a jövőben milyen mértékben fog folytatódni a hazai bankrendszer swapállományának növekedése.

A hitelezési portfólióval kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy 14 százalék körül szintre emelkedtek a nem teljesítő háztartási hitelek, az árfolyamgát azonban sokat segít a további romlás megállításában. A vállalati portfólió esetében kiemelte, hogy erősen növekszik a nem teljesítő hitelek aránya, amely vélhetően 22 százalékra emelkedhet 2013 végére. Nagy Márton elmondta, hogy a vállalati hitelportfólió romlása likviditási oldalról okozhat problémát, olyan portfóliót kell finanszírozna a bankoknak, amely nem termel kamatot, így az új hiteleket vonja el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG