5p

Egy-két évre történő pénzlekötésnél akár már egész szép reálkamatot kínálnak a bankok, ha a pénzromlás mértéke 2024-ben valóban 6 százalékra mérséklődik, aztán pedig még lejjebb megy.

 

A jegybanki kamatcsökkentések hatására ugyan a banki betétekre kínált kamatok is olvadásnak indultak, azonban az infláció meredek csökkenése most sokkal vonzóbbá teszi annak a néhány banknak az ajánlatát, amely valóban verseng az ügyfelek pénzéért. A pénteken közölt 7,9 százalékos éves inflációs adat hosszú időn után először alacsonyabb, mint a bankok kínálatában található legjobb lekötött betéti kamatok. Ha pedig a 2024-re várt 6 százalékos inflációhoz viszonyítjuk a legmagasabb egyéves betéti ajánlatot, akkor az már 2,25 százalékos reálkamatot tartalmaz. Másfél és kétéves lekötésnél pedig ennél is jobb a helyzet - természetesen abban az esetben, ha az inflációs prognózisok ezúttal helytállónak bizonyulnak.

A nagybankok többsége egyáltalában nem kínál a jelenlegi vagy a várható inflációhoz mérhető kamatot az ügyfeleknek betétlekötés esetén. Annál a néhány banknál azonban, amelyik harcol a betétekért, most már egész szép kamatot érhetnek el az átlagügyfelek is. Az elmúlt időszak ajánlatmódosításait követően 24 hónapon belül a legváltozatosabb futamidőkre lehet lekötni náluk a pénzt 8 százaléktól kezdődő kamatokért - írja az aktuális kínálatot bemutató cikkében Bank360.hu. 

Bankok, ajánlatok, százalékok

A Cetelem a legvonzóbb ajánlatot kétéves lekötésre adja: ennél 8,75 százalékos az éves kamat. 18 hónapos lekötésre 8,50 százalékos éves kamatot kínál, míg a hagyományosnak mondható 12 hónaposra 8,25 százalékot. Nyolc hónapra pedig éppen 8 százalékot, ami már hajszálnyival magasabb az aktuális inflációnál. A lekötés nélküli, azaz látra szóló betéti ajánlata sem marad el ettől sokkal, hiszen annak éves kamata 7 százalék.

A Gránit Banknál a legmagasabb kamat a 13 hónapos lekötéssel érhető el. A KamatMax Plusz betét erre az időre 9,5 százalékot kínál, ennél azonban fontos tudni azt is, hogy ez egy változó kamatozású ajánlat. Az éves kamat mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve, annak 2 százalékponttal csökkentett értéke. A várhatóan folyamatosan tovább csökkenő alapkamattal együtt ez is kisebb lesz, így a lekötési idő végén derül ki majd az ügyfeleknek, hogy 13 hónap alatt ténylegesen mennyit is fialt a pénzük. Aki biztosra akar menni, annak a Gránit a KamatMax 6 hónapos lekötést kínálja évi 9 százalékos kamattal, amihez számlanyitást és és aktív számlahasználatot is elvár. A szintén fix kamatot kínáló eBank betét 3 hónapos lekötéssel évi 8,50 százalékot kínál, a Tripla3 betét ugyanilyen hosszú lekötésre 8,20 százalékot. A Szimpla lekötött betét, amelyik nincs külön feltételekhez kötve, 8 százalékos éves kamattal érhető el, 1, 2, 3, 6 hónapra. 

Belehúznak a betétek. Fotó: Depositphotos
Belehúznak a betétek. Fotó: Depositphotos

A MagNet Bank Hello forint betétje 6 hónapos lekötés mellett 5,25 százalékos éves kamatot kínál, a lekötött összegtől függően pedig bónusz is jár az ügyfeleknek. A minimum leköthető 500 ezer forint után 7500 forint a bónusz összege, a maximum 10 millió forintra pedig 150 ezer forintot kínál a bank. A Prizma forint betétnél 3, 6 és 12 hónapos lekötés közül lehet választani, a kamat pedig 9,10, 8,30 és 7,02 százalék, vagyis itt minél rövidebb időre kötjük le a pénzt, annál magasabb az éves kamat.

Az Aktív Plusz Közösségi betét 3 éves lekötésre, 3 hónapos kamatfizetésre kiemelt és normál kamatot is kínál. A kiemelt kamat 9 százalék, a normál kamat a jegybanki alapkamathoz van kötve, az éves kamat jelenleg 4,75 százalék. A 2 éves Hűség betét 3, 4 és 6 hónapos kamatfizetési időszakkal is választható, az éves kamat pedig minden esetben magasabb az első kamatfizetési időszakban, mint a lekötési idő további részében. A kiemelt, majd a normál kamat

  • 3 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7, később 6,25 százalék,
  • 4 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7,25, később 6,25 százalék,
  • 6 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7,50, később 6,25 százalék.

Ezen felül a kamatprémium 0,20 százalék. 

Az Oberbank legkedvezőbb betétje azok számára elérhető, akik legalább 8 millió forintot lekötnek. A kamatok az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1 hónapos lekötés esetén a kamat 9 százalék,
  • 2 hónapos lekötés esetén a kamat 8,75 százalék,
  • 3 hónapos lekötés esetén a kamat 8,50 százalék,
  • 6 hónapos lekötés esetén a kamat 8,25 százalék,
  • 9 hónapos lekötés esetén a kamat 8 százalék,
  • 12 hónapos lekötés esetén a kamat 7,75 százalék.

A TOP betéthez azonban elegendő 100 ezer forinttal indítani. 3 és 6 hónapos lekötési időt választva 7,25 százalék a kamat, 9 hónapnál 7 százalék, 12 hónapnál 6,50 százalék, 18 hónap esetén pedig 4,85 százalék.

A nagybankok közül az OTP  kínál speciális esetben ezekhez mérhető kamatot. A Prémium forint betétje fél éves lekötésre nyújt 7 százalékos kamatot. Ennek a feltétele, hogy az ügyfélnek legyen Bázis bankszámlája, ami mellé a Prémium Next szolgáltatást is igénybe veszi. Utóbbinál alapfeltétel a legalább nettó 700 ezer forintos rendszeres jövedelem vagy a legalább 10 millió forintos megtakarítási összeg. Mindkét akciós ajánlatnál legalább 100 ezer forintot kell lekötni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
Pénzügyi szektor Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 10:17
Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap.
Pénzügyi szektor Megbírságolta a jegybank az Erstét és az MBH-t
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 11:33
Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Soha nem volt még ilyen jó napja a befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 661,35 pontos, 1,02 százalékos emelkedéssel, 65 660,80 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Pénzügyi szektor Vigyázat! Bődületes mértéket ért el a pénzmosás
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 12:54
Globálisan egyre nagyobb kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények. Becslések szerint évente akár 800-2000 milliárd dollárnyi összeget moshatnak tisztára bűnözők. A bűncselekményekből származó jövedelmeknek ráadásul kevesebb mint egy százalékát sikerül visszaszerezni.
Pénzügyi szektor Pénzmosásra bukkantak Matolcsy Györgyék az egyik hazai banknál?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:42
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem zárja ki, hogy a Polgári Bank nem értesül és jelent be jogszerűen egyes pénzmosásgyanús ügyleteket.
Pénzügyi szektor Emelkedő költségek mellett is profittal zárt a K&H Csoport bankja és biztosítója
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 15:49
Nagy teher volt a különadó, nőtt az ügyfélkör, a vállalati finanszírozás folyamatosan bővült és újraindult a lakossági hitelezés 2023-ban.
Pénzügyi szektor Komoly figyelmeztetés érkezett az Erstétől, kötelező olvasmány Valentin-napra
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 12:45
Az Erste a közösségi oldalain az úgynevezett romantikus csalásra hívja fel a figyelmet, amellyel bűnözők évről évre egyre nagyobb kárt okoznak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG