3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az OTP Bank hétfőn pert veszített egy devizahitelessel szemben. Az ítéletet azonban sokan félreértették, nem arról van ugyanis szó, hogy az ügyfélnek akkora törlesztőrészletet kellene fizetni, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek, hanem annak körülbelül 160 százalékát, de ezzel is sokat nyerhet az ügyfél.

A Privátbankár beszámolt róla, hogy hétfőn az OTP Bank pert veszített egy devizahitelessel szemben. A bank ügyfelének ügyvédje, Léhmann György tegnap úgy nyilatkozott, hogy a jogerős döntés értelmében az ügyfélnek csak akkora törlesztőrészletet kell fizetni, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek.

A hiteldíj nem egyenlő a törlesztőrészlettel

Az ügyvéd ezen kijelentés félreérthető: az ítéletben valójában arról van szó, hogy a szerződéskor számolt kamatok nem változhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy a törlesztőrészletek megegyeznének a szerződéskötéskori részlettel - mondta Istvanovics Éva, ügyvéd a Privátbankár kérdésére.

A törlesztőrészlet változása több tényezőtől függ a devizaalapú hitelek esetében: változnak a kamatok, a díjak és az árfolyam. A magyar bank ezek közül az árfolyamot nem határozza meg, de a kamaton és a díjakon változtathat. A díjak esetében az egyoldalú változás esetében mindig van egy ellenszolgáltatás, ami miatt változik a díjszámítás, a kamatok változtatása szintén a magyar bank hatásköre, és az ítélet éppen ezt kifogásolta - mondta az ügyvéd.

A bíróság szerint a probléma az volt, hogy a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük. Ebben a tekintetben az adósokat teljes bizonytalanságban, egyúttal kiszolgáltatottságban tartja, és mint ilyen, a szerződés tisztességtelen.

Az ítélőtábla ez alapján döntött úgy, hogy érvénytelen a kölcsönszerződésnek az a feltétele, miszerint „a hiteldíj (kamat és kezelési költség) változó mértékű, melyet a hitelezők jogosultak egyoldalúan megváltoztatni".

Itt vannak a számok

A törlesztőrészletek megugrásának fő oka ugyan az árfolyamváltozásból jön, de az is igaz, hogy a kamatváltozásból eredő törlesztőrészlet emelkedés is jelentős, a konkrét esetben a Pénzcentrum számítása szerint közel 16 százalékkal csökkenhet most a törlesztőrészlete a pernyertesnek.

A lap úgy számol, hogy amikor az ügyfél felvette a 8 millió forintos összeget, akkor még 5,78 százalékos THM mellett fizethette a tartozását, ráadásul 150-es árfolyamon. A kamat és árfolyamváltozás miatt mára 186 százalékára nőtt a havi törlesztőrészlet. Ha a kamat nem változott volna ez idő alatt, akkor ma csak 160 százalékát kellene fizetni az eredeti törlesztőnek.

Hogyan tovább?

A hétfőn megjelent cikkben az áll, hogy Léhmann György hétszáz hasonló ügyben jár el, fontos azonban kiemelni, hogy rájuk nincs közvetlenül hatással ez az ítélet, és a többi devizahiteles ügyfélre sem - mondta Istvanovics Éva. A hétfői ítélettől függetlenül minden devizaadósnak teljesíteni kell a szerződése által előírtakat.

Az ítélet alapján tehát a szerződés módosításai semmisek és az eredeti az érvényes. Az ítélettel az a gond, hogy ez egy megállapítási kereset volt, tehát az ítélet az elszámolásról nem szól és így egy függő helyzetet hoz létre - mondta Istvanovics Éva.

A Privátbankár kérdésére hétfőn az OTP Bank azt nyilatkozta, hogy nem ért egyet a ítélettel, várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG