TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Akár negatív is lehet hazánk 2014. évi tőkevonzása: a nagy beruházások elmaradtak, egyedül a bankok és a biztosítók öntik leánycégeikbe a veszteségeket ellensúlyozó tőkét. Mindez a Világgazdaság szerint újfent azt bizonyítja, hogy a beruházásokat csak az uniós pénzekből megvalósított állami beruházások tartják kielégítő szinten.

Nagy nemzetközi cégek magyarországi befektetései nélkül nem boldogul a gazdaság, nem lesznek munkahelyek, sem gazdasági növekedés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Procter & Gamble pelenkagyárának avatásán még idén márciusban. A választások után azonban elfogyott a lendület, így az első félév borzalmas adatai után biztosra vehető: a tőkevonzást tekintve minden idők egyik legrosszabb évét zárja Magyarország - írja a Világgazdaság. Egyedül a bankok tőkepótlása miatt nem negatív a mérleg, miután a külföldi befektetők a második negyedévben szektortól függetlenül döntöttek úgy, hogy elviszik a pénzüket.

Ellenvélemény?

A legnagyobb nemzetközi cégek magyarországi új beruházásai példaként szolgálnak további befektetőknek, hogy érdemes hazánkban letelepedniük. A nagyvállalatok gazdasági aktivitása és a hazai kis- és középvállalkozói ágazat növekedése együtt és eredményesen erősítik a magyar gazdaságot - mondta közben a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Az előzetes adatok azt mutatják: a harmadik negyedév sem alakult fényesen - ma látjuk meg a végleges számokat. A kormány egyetlen valóban nagyberuházásnak örülhetett: az indiai Apollo Tyres gumigyárának 146 milliárd forintos beruházása önmagában ezer munkahelyet teremt, de több hasonlóra nincs példa az idei eredménylistán. A harmadik negyedév végén a működőtőke-beáramlás értéke valahol 200 millió euró környékén lehetett. Az utolsó negyedévben még összejöhet persze némi tőkebeáramlás (októberben 400 millió euró már be is jött az előzetes adatok szerint), de ez is csak arra elég, hogy kicsit javítson az összképen.

A Magyarországra érkező működő tőke értéke 1995 óta átlagosan évi 3 milliárd euró, mai árfolyamon számolva 955 milliárd forint volt. Ez tavaly már egymilliárd euróra csökkent, vagyis a gazdaságból mintegy 6-700 milliárd forintnyi, a GDP 2 százalékát kitevő működőtőke-befektetés hiányzott. Az idén azonban a befektetési érték valójában negatív is lehet, mivel a tőkekivitel ágazattól független: a kereskedelem ugyanúgy érintett volt ahogyan az IT- vagy az energiaszektor, sőt: a járműgyártásból is fél év alatt 161 milliárd forintot vittek ki. A legtöbb pénzt az első félévben a franciák vitték haza, sorban utánuk következnek a legnagyobb befektetőnek számító németek, majd a britek.

Mindez a Világgazdaság értékelése szerint arra is utal, amit eddig máshonnan is tudtunk: a beruházások növekedésében nem a versenyszektor játszotta a főszerepet, hanem az állam hajtotta ezen keresztül, az uniós források segítségével a növekedést.

Valójában egyetlen ágazat tartja pozitívan a tőkemérleget: a külföldi bankok és biztosítók öntik a pénzt hazai leánycégeikbe, hogy finanszírozni tudják a veszteségeket. A pénzügyi szektort a különadók mellett az elszámoltatás sújtja igazán: a várhatóan keletkező veszteségekre minden érintett intézmény céltartalékot képzett, és ennek fedezetét szépen be is hozták a külföldi tulajdonosok. Az első félévben összesen 200 milliárd forintot hoztak be, és a tippek szerint a harmadik negyedévben is bőven a zsebükbe kellett nyúlniuk.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél