1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Simor András szerint addig nehezen lehet a jegybank és a gazdasági kormányzat közti együttműködésről beszélni, amíg bármilyen szinten is téma az MNB függetlensége. Az MNB első embere szerint az országgal kapcsolatos kockázatok erősödését csak egy IMF/EU-megállapodás csillapíthatná le. A gazdaság jövőre stagnál, 5% lehet az infláció - a kamatemelés háttere.

A jegybanki kamatdöntő ülést követően - az irányadó rátát 50 bázisponttal emelték - Simor András tartott sajtótájékoztatót. A tanács ülésének indoklása után a jegybank elnöke az ország kockázati megítéléséről és az MNB-törvény változtatásáról is beszélt.

Szükség van az IMF/EU-megállapodásra

Simor András szerint az elmúlt egy hónapban az ország CDS-felára enyhe korrekciót mutatott, a forint is némileg erősödött, de az ország megítélésének alapjait ez érdemben nem javította. A bankrendszer, akárcsak az ország továbbra is sérülékeny. Simor szerint az IMF-fel és az EU-val kötendő megállapodás nagyban javítaná az ország kockázati megítélését, ugyanis továbbra is a magas államadósság, illetve azon belül a magas devizakitettség jelenti a fő problémát.

Jegybanktörvény: nem értik mi a jegybanki függetlenség?

Simor András kérdésre válaszolva elmondta, a nemzetgazdasági minisztérium "hamarjában kiadott" közleménye "több szempontból is igen szerencsétlen", mert az "aki fogalmazta, nem érti mi a jegybanki függetlenség, legalábbis elvi szinten". Az NGM a 14.00 órakor kiadott rövid jegybanki közlemény után egy perccel máris megküldte szerkesztőségünknek az 50 bázispontos emeléssel kapcsolatos kritikáit.

A jegybank első embere szerint a kormányzati politikusokról elfogadhatatlan, hogy miközben a jegybanki függetlenség tiszteletben tartásáról beszélnek, máshogy cselekednek - a jegybanktörvény módosítása is erről szól. És ezt nemcsak én mondom, ezt mondja az EU és az IMF is".

Mi lesz a jegybanki tartalékokkal?

A jegybanktörvény kapcsán felvetődött, hogy mit szól az MNB azokhoz a kormányzati elképzelésekhez, melyek szerint a jegybank is kivehetné a részét a gazdasági növekedés beindításában. Simor szerint Magyarországon nincsen arra mód, hogy az angolszász jegybankok mintájára a központi bank beavatkozzon, hiszen az értékpapírpiac "gyűszűnyi része a magyar gazdaságnak". A 80 milliárdos vállalati kötvénypiacon így hiába vásárolna be a jegybank, annak hatása elenyésző lenne. Jelzáloglevél-vásárlási programját ugyanakkor hajlandó lenne az MNB újraindítani, csakhogy az egyszer már felfüggesztett program iránt eddig a kereskedelmi bankok nem igazán érdeklődtek. Ez utóbbi megoldásokat korábban Matolcsy György ajánlotta az MNB figyelmébe.

Simor szerint már megtette a magáét a jegybank

A jegybanki tartalékok felhasználásáról egyre több pletyka kering, Simor András leszögezte, hogy eddig a kormányzattal folytatott tárgyalások egyikén sem került szóba a tartalékok felhasználása, és reméli ez így is marad.

Simor András emlékeztetett rá, hogy az MNB több programja is arra irányult, hogy javítsa a hazai bankrendszer likviditását, ezáltal beindítsa a hitelezést, ami a növekedéshez elengedhetetlen. Ezek a próbálkozások azonban végül fennakadtak a hazai gazdasági kormányzat döntésein - a bankadó és a végtörlesztési program okozta veszteségek ugyanis a kockázati hajlandóságot csökkentve arra intették a hazai pénzintézeteket, hogy fagyasszák be a vállalati hitelezést. A gond tehát nem a likviditással van, a "bankok elvesztették azt a pluszt, amiből most hitelezhetnének" - magyarázta Simor, aki szerint ennél többet a független jegybank nem tehet.

A gazdasági kormányzattal való együttműködésről azt mondta, "amíg az MNB függetlensége bármilyen szinten kérdés, nem tudom, milyen együttműködésről lehetne beszélni".



A Monatáris Tanács döntésének háttere

Az MNB prognózisa
2012 2013
GDP 0,1% 1,6%
Infláció 5% 2,6%

A Monetáris Tanács megítélése szerint a következő évben lényegében stagnál a gazdaság és csak 2013-ban indulhat meg a növekedés. A kibocsátás az előrejelzés horizontján mindvégig elmarad potenciális szintjétől. Az indirektadó-emelések és az árfolyamgyengülés hatásának kifutása után az alacsony belső kereslet dezinflációs hatása válhat dominánssá a fogyasztóiár-index alakulásában - áll a jegybanki kamatdöntő ülést követően kiadott közleményében.

További kamatemelésekre lehet szükség

Az inflációs és növekedési kilátások, valamint a kockázati megítélés elmúlt időszakban bekövetkezett romlása miatt szükségessé vált az irányadó kamat emelése. A szigorú monetáris kondíciók fenntartása mellett 2013 elején érhető el az inflációs cél. Simor András szokásához híven idézett a pár nap múlva nyilvánosságra hozandó inflációs jelentésből a döntést követő sajtótájékoztatón.

2012-re a jegybank 5%-os éves inflációt vár, ami 2013-ra 1,6%-ra olvadhat, vagyis a célszint alá. Ehhez az indirekt adóemelések hatásának kifutására és a szigorú kamatkondíciók fenntartására van szükség. Az inflációs jelentés szerint további kamatemelésekre is szükség lehet - elsősorban az inflációs kilátások romlása miatt.

Végtörlesztés és fogyasztás
A jegybank két nap múlva publikálja inflációs jelentését. A dokumentumról már annyi tudható, hogy számba veszi a végtörlesztés hatásit is. Az MNB szakértői szerint némi levegőhöz jutnak a végtörlesztéssel a fogyasztók és ez meglátszódhat majd a belső fogyasztásban - de annak szintje így is igen alacsony marad.



Inflációs hatások: minimálbér és adóemelések

Az áfát és a jövedéki adót érintő intézkedések 2012-ben érdemben növelhetik a fogyasztóiár-indexet. A bérkompenzáció tompítja a minimálbér-emelés hatását a vállalati bérköltségekre, így az intézkedésnek feltehetően nem lesz számottevő inflációs hatása. A kockázati megítélés romlása miatt korábban végbement árfolyamgyengülés azonban rontja az inflációs kilátásokat. A Monetáris Tanács különös figyelemmel kíséri a fogyasztói árindex mellett az adószűrt maginfláció alakulását is.   A Monetáris Tanács megítélése szerint kedvezőtlenek a gazdaság növekedési kilátásai. A globális növekedés lassulása, az európai országokban az államadósság fenntarthatósága érdekében hozott keresletszűkítő költségvetési intézkedések és a pénzügyi rendszer sérülékenysége kedvezőtlen konjunktúrát vetítenek előre felvevőpiacainkon, ami a hazai export növekedését is visszafogja.

Az eurózóna válságának hatása ránk nézve

Az eurozóna válsága miatt a hazai bankok csak nagyobb költségekkel tudják megújítani külföldi forrásaikat. A bizonytalan gazdasági környezetben a kedvezőtlenebb konjunkturális kilátások és a hitelfeltételek szigorodása visszafogják a beruházási aktivitást. Emiatt a vállalati beruházások csökkenhetnek 2012-ben, amit a feldolgozóiparban végrehajtott nagy egyedi beruházások csak részben ellensúlyoznak. A Monetáris Tanács üdvözli a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodást, mely mérsékli a devizaadósok terheit, ezáltal erősítheti a bankok hitelezési aktivitását.

Gyenge forintárfolyam

A gyenge árfolyam miatt a háztartások részéről elhúzódó mérlegkiigazításra lehet számítani. A bizonytalan jövedelemkilátások és az indirektadó-emelések miatt tartósan alacsony fogyasztás várható. A jövő évi költségvetési hiány tartását célzó kormányzati intézkedések is jelentősen fékezik a belföldi keresletet, ugyanakkor hozzájárulhatnak Magyarország kockázati megítélésének javulásához.

A monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. Az elmúlt időszakban tapasztalt gyenge árfolyam rontja az inflációs kilátásokat és pénzügyi rendszer sérülékenységét is növeli.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG