3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.

Kis lépés lesz ez a jegybanknak, de nagy lépés az emberiségnek, kezdte beszámolóját Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság hosszútávon összhangban kell, hogy legyen, hangsúlyozta az alelnök. Felmerül, hogy a zöld stratégia mennyiben van összhangban a mostani jegybanki stratégiával.

A monetáris politikát nem érinti, mondta Virág Barnabás. A mostani kamatemelési ciklusra a zöld eszköztár nem fog hatni, azt a piaci folyamatok függvényében fogja a jegybank folytatni. Mint elhangzott, a havi emelésekben a júliusi inflációs mutató meghatározó lesz.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke két új programot jelentett be (Forrás: Youtube)
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke két új programot jelentett be (Forrás: Youtube)

Az eszköztár stratégiában fontos, hogy a likviditás minél zöldebb legyen. Már csak azért is, mert a karbonkibocsátás és a fenntarthatóság csökkentése érdekében mind globálisan, mind hazánkban óriási beruházásokra lesz szükség. Ennek megfelelően alakították a ki az új zöld eszköztárat.

Magyarországon például az előrejelzések szerint 2030-ig 9-10 ezer milliárd, 2050-ig pedig 25 ezer milliárd forintnyi beruházást kell a karbonsemlegesség eléréséhez megvalósítani. Hogy jönnek képbe a jegybankok? Környezeti fenntarthatóság nélkül nincs árstabilitás, elég csak az élelmiszer árakra gondolni, mondta el Virág Barnabás. Fenntarthatóság nélkül pénzügyi stabilitás sincs, így a jegybankok szerepe megnövekedett az elmúlt években.

Két pilot projektet kiemelt az MNB alelnöke, amelyeket most fognak elindítani. Az első a zöld jelzáloglevél vásárlás, amely a korábbi jelzáloglevél-vásárlási programot váltja fel. Fontos ennek során, hogy auditált zöld minősítésű projektek legyenek. A program 200 milliárd forintos forrással rendelkezik majd, ezt az elsődleges és másodlagos piacon is elkölthetik, a jelzáloglevelek maximum 50 százalékát vásárolnák meg.

A másik fontos terület a lakáspiac lesz, ahol jelenleg nem érvényesülnek a zöld szempontok: nagyon alacsony a kedvező energetikai besorolású lakások aránya. A bankok a hitelek során sem veszik figyelembe a zöld szempontokat, ezen szeretne a jegybank változtatni. Ennek érdekében indítják el a Zöld otthon programot, amit új lakás építés és -vásárlás esetén lehet a majd igénybe venni, a lakosság számára fogják meghirdetni, a kamata maximum 2,5 százalékos lesz. Ennek a programnak a keretösszege szintén 200 milliárd forint lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Pénzügyi szektor Pénzmosási hiányosságok miatt az OTP is bírságot kapott az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 09:20
Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Gyorsan olvad a jelzáloghitelek kamata - az amerikaiaknál
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 13:34
Harmadik hete csökkent a 30 éves kölcsönök lakossági terhe. 
Pénzügyi szektor Erős napja volt a forintnak
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:33
Erős napja volt a forintnak, erősödött a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.
Pénzügyi szektor Nincs megállás a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 10:09
Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG