<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.

Kis lépés lesz ez a jegybanknak, de nagy lépés az emberiségnek, kezdte beszámolóját Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság hosszútávon összhangban kell, hogy legyen, hangsúlyozta az alelnök. Felmerül, hogy a zöld stratégia mennyiben van összhangban a mostani jegybanki stratégiával.

A monetáris politikát nem érinti, mondta Virág Barnabás. A mostani kamatemelési ciklusra a zöld eszköztár nem fog hatni, azt a piaci folyamatok függvényében fogja a jegybank folytatni. Mint elhangzott, a havi emelésekben a júliusi inflációs mutató meghatározó lesz.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke két új programot jelentett be (Forrás: Youtube)Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke két új programot jelentett be (Forrás: Youtube)

Az eszköztár stratégiában fontos, hogy a likviditás minél zöldebb legyen. Már csak azért is, mert a karbonkibocsátás és a fenntarthatóság csökkentése érdekében mind globálisan, mind hazánkban óriási beruházásokra lesz szükség. Ennek megfelelően alakították a ki az új zöld eszköztárat.

Magyarországon például az előrejelzések szerint 2030-ig 9-10 ezer milliárd, 2050-ig pedig 25 ezer milliárd forintnyi beruházást kell a karbonsemlegesség eléréséhez megvalósítani. Hogy jönnek képbe a jegybankok? Környezeti fenntarthatóság nélkül nincs árstabilitás, elég csak az élelmiszer árakra gondolni, mondta el Virág Barnabás. Fenntarthatóság nélkül pénzügyi stabilitás sincs, így a jegybankok szerepe megnövekedett az elmúlt években.

Két pilot projektet kiemelt az MNB alelnöke, amelyeket most fognak elindítani. Az első a zöld jelzáloglevél vásárlás, amely a korábbi jelzáloglevél-vásárlási programot váltja fel. Fontos ennek során, hogy auditált zöld minősítésű projektek legyenek. A program 200 milliárd forintos forrással rendelkezik majd, ezt az elsődleges és másodlagos piacon is elkölthetik, a jelzáloglevelek maximum 50 százalékát vásárolnák meg.

A másik fontos terület a lakáspiac lesz, ahol jelenleg nem érvényesülnek a zöld szempontok: nagyon alacsony a kedvező energetikai besorolású lakások aránya. A bankok a hitelek során sem veszik figyelembe a zöld szempontokat, ezen szeretne a jegybank változtatni. Ennek érdekében indítják el a Zöld otthon programot, amit új lakás építés és -vásárlás esetén lehet a majd igénybe venni, a lakosság számára fogják meghirdetni, a kamata maximum 2,5 százalékos lesz. Ennek a programnak a keretösszege szintén 200 milliárd forint lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos