<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A jövő héttől fizeti vissza az ALBA Takarékszövetkezet betéteseinek követeléseit az Országos Betétbiztosítási Alap. Az adatok alapján ugyanakkor felvetődik a kérdés: tényleg csődhelyzetben volt a 40 százalékos likvid vagyonnal bíró hitelintézet?

Az ALBA Takarékszövetkezet felszámolása kapcsán 13 183 ügyfelet érint a kártalanítás, az az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) fizetési kötelezettsége pedig 11,8 milliárd forint – közölte az alap.

Mostanra az ügyfelek 97 százalékának követeléseit feldolgozták. A cél az, hogy a betétesek többsége a jövő hét elején a megkapja az ALBA Takarékszövetkezetben elhelyezett megtakarítását – nyilatkozta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A védett betétesek 92 százaléka magánszemély volt, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága pedig 900 ezer forint volt. Az OBA által kiadott tájékoztató szerint 935 ügyfél nem remélhet csak kártalanítást, mivel követelésük nem érte el az 500 forintot (összesen 215.285 forint követelés marad így meg)

Az adatok szerint 10727 betétes várhatja, hogy 2,5 millió forintig terjedő betétjét a Magyar Postán keresztül megkapja - a 100 ezer forint alatti követelését a postás kiviszi a címére a jövő héten, míg a többiek a Magyar Postán fiókjaiban vehetik fel a betét kamatadóval csökkentett összegét. 2043 betétes pedig a kijelölt takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhet arról, hogy mi történjen pénzével.

Kevés nagybetétes

Csak 3 olyan betétes volt a becsődölt ALBA Takarékszövetkezetnél, akiknek a betéte meghaladta az OBA 100 ezer eurós (31,396 millió forintos) kártérítési értékhatárát – esetükben is csak 9 millió forint a „simán” vissza nem kapható összeg – tájékoztatott az alap. Esetükben ugyanakkor ezen összeg 40 százalékát is visszakaphatják az ügyfelek, tekintve, hogy a takarékszövetkezet likvid eszközei ilyen mértéket értek el. Ezt a tételt ugyanakkor az integrációs törvény szerint a Takarékbank fizeti ki a betéteseknek.

A 40 százalékos likvid vagyoni mérték miatt az OBA kártalanítási kitettsége így csak 7,121 milliárd forint lesz, hiszen 11,869 milliárd forint kártalanításból az ezen felül kifizetett összeget a likvid vagyon terhére a Takarékbank szintén megtéríti az alapnak.

Csődbe mehet 40 százaléknyi likvid vagyonnal egy hitelintézet?

A rendkívül magas, 40 százalékos likvid vagyon ugyanakkor komoly kérdéseket is felvet azzal kapcsolatban, hogy valóban „menthetetlen” volt-e az a takarékszövetkezet, amelynek vagyona néhány héten belül hozzáférhetővé válik – azaz döntően betétben vagy értékpapírban van és nem mondjuk hitelekben kihelyezve. Emlékeztetőül: a korábbi „integrációs csődnél”, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél a likvid vagyonelemek 15,44 százalékot tettek ki, míg az ezt megelőző takarékszövetkezeti csődöknél általában 10 százalék alatt volt a megtérülési aránya. A hatályos törvények szerint az integrációból kizárt takarékszövetkezet esetében a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Banknak nincs joga azt mérlegelni, hogy az adott hitelintézet menthető-e, így a nyáron elfogadott bankszanálási eljárást sem indíthatja meg - csak arra van joga (és ez kötelessége), hogy az adott szövetkezet működési engedélyét haladéktalanul visszavonja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos