Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jövő héttől fizeti vissza az ALBA Takarékszövetkezet betéteseinek követeléseit az Országos Betétbiztosítási Alap. Az adatok alapján ugyanakkor felvetődik a kérdés: tényleg csődhelyzetben volt a 40 százalékos likvid vagyonnal bíró hitelintézet?

Az ALBA Takarékszövetkezet felszámolása kapcsán 13 183 ügyfelet érint a kártalanítás, az az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) fizetési kötelezettsége pedig 11,8 milliárd forint – közölte az alap.

Mostanra az ügyfelek 97 százalékának követeléseit feldolgozták. A cél az, hogy a betétesek többsége a jövő hét elején a megkapja az ALBA Takarékszövetkezetben elhelyezett megtakarítását – nyilatkozta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A védett betétesek 92 százaléka magánszemély volt, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága pedig 900 ezer forint volt. Az OBA által kiadott tájékoztató szerint 935 ügyfél nem remélhet csak kártalanítást, mivel követelésük nem érte el az 500 forintot (összesen 215.285 forint követelés marad így meg)

Az adatok szerint 10727 betétes várhatja, hogy 2,5 millió forintig terjedő betétjét a Magyar Postán keresztül megkapja - a 100 ezer forint alatti követelését a postás kiviszi a címére a jövő héten, míg a többiek a Magyar Postán fiókjaiban vehetik fel a betét kamatadóval csökkentett összegét. 2043 betétes pedig a kijelölt takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhet arról, hogy mi történjen pénzével.

Kevés nagybetétes

Csak 3 olyan betétes volt a becsődölt ALBA Takarékszövetkezetnél, akiknek a betéte meghaladta az OBA 100 ezer eurós (31,396 millió forintos) kártérítési értékhatárát – esetükben is csak 9 millió forint a „simán” vissza nem kapható összeg – tájékoztatott az alap. Esetükben ugyanakkor ezen összeg 40 százalékát is visszakaphatják az ügyfelek, tekintve, hogy a takarékszövetkezet likvid eszközei ilyen mértéket értek el. Ezt a tételt ugyanakkor az integrációs törvény szerint a Takarékbank fizeti ki a betéteseknek.

A 40 százalékos likvid vagyoni mérték miatt az OBA kártalanítási kitettsége így csak 7,121 milliárd forint lesz, hiszen 11,869 milliárd forint kártalanításból az ezen felül kifizetett összeget a likvid vagyon terhére a Takarékbank szintén megtéríti az alapnak.

Csődbe mehet 40 százaléknyi likvid vagyonnal egy hitelintézet?

A rendkívül magas, 40 százalékos likvid vagyon ugyanakkor komoly kérdéseket is felvet azzal kapcsolatban, hogy valóban „menthetetlen” volt-e az a takarékszövetkezet, amelynek vagyona néhány héten belül hozzáférhetővé válik – azaz döntően betétben vagy értékpapírban van és nem mondjuk hitelekben kihelyezve. Emlékeztetőül: a korábbi „integrációs csődnél”, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél a likvid vagyonelemek 15,44 százalékot tettek ki, míg az ezt megelőző takarékszövetkezeti csődöknél általában 10 százalék alatt volt a megtérülési aránya. A hatályos törvények szerint az integrációból kizárt takarékszövetkezet esetében a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Banknak nincs joga azt mérlegelni, hogy az adott hitelintézet menthető-e, így a nyáron elfogadott bankszanálási eljárást sem indíthatja meg - csak arra van joga (és ez kötelessége), hogy az adott szövetkezet működési engedélyét haladéktalanul visszavonja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.