3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.

Az üzleti élet nem állt le teljesen a koronavírus-járvány alatt sem. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az előző kettőnél durvább harmadik hullám - remélhetőleg már közeli tetőzése - alatt tartották szükségesnek a Magyar Bankholding Zrt. vezető testületei, hogy döntsenek arról, a Budapest Bank (BB), az MKB Bank és a Takarékbank tavaly májusban, vagyis az első hullám idején bejelentett egyesülését 2023 közepéig nyélbe ütik. Ez a fő pontja a fúzió előkészítésére létrehozott zrt. által jóváhagyott ötéves stratégiának.

Kétségtelenül ambíciózus tervekről van szó. Mindenekelőtt a trió tagjai közös erővel Magyarország legmodernebb, leginkább digitalizált pénzügyi szolgáltatójává szeretnének válni, s az agrár- és lízingpiaci vezető pozíciók megtartása mellett újabb szegmenseknen - jelesül lakossági, a mikro- és kisvállalati - az élre törni. A holding közleménye szerint a formálódó új magyar nagybank - amelynek egyelőre még nincs meg a neve - nemcsak a hagyományos értelemben vett hitelintézetekkel, hanem - ahogy fogalmaztak - az innovatív pénzügyi szolgáltatókkal és a pénzügyi szektorba betörő nagy nemzetközi technológiai vállalatokkal is versenyre kel.

Nekik áll majd a közös zászló? Fotó: MTI
Nekik áll majd a közös zászló? Fotó: MTI

De vajon reális-e alig valamivel több mint két év alatt lezavarni három nagybank egyesülését, amikor nemcsak az ügyletre rálátó szakértők, hanem még az érintettek döntő többsége is azt mondja, hogy egy ekkora horderejű projektet 4-6 év alatt lehet csak megvalósítani? Mire ez a nagy sietség? Összefüggésben van-e azzal, hogy a holding igazgatóságának elnöke - egyúttal az MKB elnök-vezérigazgatója - az a Barna Zsolt lett, aki 2020 júliusában távozott kurtán-furcsán attól az OTP Banktól, amelynek az egyesülő pénzintézetek kívánnak kesztyűt dobni?

Milyen hatása lehet a három nagybank egyesülésének? Mit mutatnak a számok, azokból mire lehet következtetni? Tényleg kell-e tartania az OTP-nek a mérlegfőösszegek, a hitel- és betétállományok összevetése alapján a második helyre fellépő versenytárssal? És mi lesz a BB, az MKB és a Takarékbank ügyfeleivel a 2023 közepéig tartó átmeneti időszakban? Egyebek mellett erről is beszélt kollégánk, Csabai Károly a Hét videójában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG