4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindenkivel előfordul, hogy rossz döntést hoz pénzügyeivel kapcsolatban, elveszheti megtakarításai egy részét, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel van kiút az ilyen gödrökből.

Szörnyen érezhetik magukat azok, akik rossz pénzügyi döntést hozva veszélyeztetik a családi költségvetés egyensúlyát. Vannak olyan jó vagy rossz befektetések, amelyek nagy hatással lehetnek az ember további életére. A személyes pénzügyekkel foglalkozó szakértők szerint azonban a jó hír az, hogy általában nem minden vagy semmi helyzetébe kerülünk. Mindig van lehetőség megelőzni a bajt vagy orvosolni a hibát – derül ki a CNBC cikkéből.

A két leggyakoribb hiba, hogy hiányzik a pénzügyi döntések mögül a tervezés, illetve nem világosak a megtakarítások, befektetések konkrét céljai.

"A kutatások azt mutatják, hogy akik jól elhatárolják, milyen célokra akarják fordítani megtakarításaikat és befektetéseiket, azok nagyobb eséllyel tartanak ki ezek mellett, mint akik ad hoc döntéseket hoznak" – mondta a hírportálnak James McManus, a Nutmeg online menedzsmentszolgáltató cég befektetési vezetője.

Olykor érdemes pár jótanácsot megfogadni. Fotó: Depositphotos
Olykor érdemes pár jótanácsot megfogadni. Fotó: Depositphotos

Akinek világos a fejében, hogy például új lakásra, vagy egy álomutazásra, vagy egy „egyszer az életben” típusú kalandra gyűjt, az jobb eséllyel tesz félre rendszeresen az ezeket szolgáló bank- vagy befektetési számláira. Jobb eséllyel kerüli el a rövid távú piaci hullámzások okozta veszteségeket.

"Ez a magatartás segít abban is, hogy hosszú távon gondolkodjunk" – teszi hozzá ehhez Emma-Lou Montgomery, a Fidelity International személyes befektetésekkel foglalkozó vezető munkatársa.

Így elkerülhetők a tipikus hibák. A gyors nyereségre törekvés, vagy a „time the market” taktika, amelyben befektetési eszközök áremelkedésére játszva mozgatják a pénzüket az emberek, miközben a profit tudják, hogy az árváltozásokat nem lehet rövid távon előre jelezni. A hosszú távú gondolkodás megóv attól is, hogy az árcsökkenésekre válaszul pánikszerűen szabaduljunk értékpapírjainktól.

További tipikus hiba, hogy „mindent vagy semmit” alapon döntünk. Valójában a kis befektetések is jól gyarapíthatják vagyonunkat. És ezekről komoly pénzügyi szakmai tudás nélkül is dönthetünk.

Az óvatosság mindenekfelett ajánlott

A szakértők azt tanácsolják, hogy a személyes vagy családi adósság törlesztése és a rezsiszámlák kifizetése élvezzen mindenekfelett elsőbbséget. Ha nem követjük ezt az utat, annak borítékolhatóan komoly következményei lesznek – mondja Myron Jobson személyes pénzügyekkel foglalkozó elemző.

Hozzáteszi még ehhez, hogy hibát követ el, aki nem készül fel az „esős napokra”. Ez a személyes pénzügyek esetén azt jelenti, hogy kellő készpénztartalékkal kell rendelkezni arra az esetre, ha valami váratlan kellemetlen dolog történne. Kezdve a villanybojler elromlásától egészen addig, hogy elveszi valaki az állását.

A hosszú távú gondolkodás és a készpénztartalék-felhalmozás közös része a nyugdíjmegtakarítás, amiről fiatalon hajlamos megfeledkezni az ember.

A rossz pénzügyi döntés normális

A szakértők egyetértenek abban, hogy időnként mindenki hoz rossz pénzügyi döntéseket. Ezt megélheti nyugodtabban vagy kétségbe eshet. A személyes pénzügyekkel foglalkozó tanácsadók azt ajánlják: ne szívjuk nagyon mellre az ilyen helyzeteket, de tanuljunk belőlük! Ne kövessük el kétszer ugyanazt a hibát.

Montgomery szerint a jó hozzáállás azzal kezdődik, hogy felelősséget vállalunk pénzügyi helyzetünk iránt. Ennek egyik eleme, ha nyomon követjük kiadásainkat. Jó az is, ha kockás papíron írjuk, mire, mennyit költöttünk, de használhatunk elektronikus segédeszközöket is.

Ha a gond komolyabb, hosszabb távú, például nehezíti valaki adósságtörlesztési képességét, akkor érdemes a bankkal egyeztetve vagy pénzügyi tanácsadó segítségét kérve kiutat keresni a gödörből. Nem kell ezt szégyellni!

A tudás hatalom a pénzügyekben is – mondja a szakértő. – Ha valaki tisztában van pénzügyeinek minden oldalával, akkor fel tudja állítani a helyes fontossági sorrendet. Lehetőségei és a várható következmények ismeretében hozhat döntéseket, amelyek jól szolgálhatják céljai elérését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem ad és nem kér kegyelmet a forint, utolsó vérig harcol a világ legerősebb valutái ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 07:29
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Letérdelt a Bankszövetség, de örül az újabb bankadó elmaradásának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 14:15
A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól. 
Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG