Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Eddig átlagban a lakossági ügyfelek egyharmada jelezte bankjánál, hogy koronavírus-járvány ide vagy oda, ő bizony továbbfizeti tovább a havi részleteket – derült ki a lapunk kérdésére adott hitelintézeti válaszokból.

Csaknem egy hónapja annak, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai láttán Orbán Viktor megfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatát és 2020 végéig tartó hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett. Ez valamennyi, 2020. március 18-án éjfélkor esedékes hiteltartozásra vonatkozik, beleértve a hitelkeret-jellegűeket is, ilyen például a folyószámla- és a hitelkártya-adósság.

Némi félreértést okozott, hogy mivel a hitelmoratórium alanyi jogon jár mindenkinek, a bankok automatikusan stoppolják a tőke-, a kamat- és a díjtörlesztéseket, így azoknak van teendőjük, akik továbbra is tudják vagy akarják fizetni a havi részleteket. Például azért, mert nem akarják megnyújtani a törlesztést – a moratórium miatt óhatatlanul legalább 9 és fél hónappal, de amiatt, hogy 2021. január 1-jétől nem lehet magasabb a havi részlet a március 18-a előttinél, általában ennél hosszabb idővel kell számolni.

Mozgó célpontok. Fotó: depositphotos.com
Mozgó célpontok. Fotó: depositphotos.com

Megkérdeztük a bankokat, hányan jelezték eddig, hogy ők bizony folytatják a törlesztést. Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire járványtudatosak az ügyfelek, azaz hányan fogadták meg a bankok tanácsát, miszerint biztonsági, megelőzési okokból a fiók helyett online jelezzék, nem kérnek a moratóriumból.

Lássuk először, hányan fizetnek tovább. E szándékát a legnagyobb arányban a Gránit Bank hiteladósai jelezték: a lakosságiak több mint 60 százaléka, a vállalatiak fele.

Jelentős a Budapest Bank (BB) ügyfelei körében is az érdeklődés a törlesztés folytatása iránt. Különösen az autó- és jelzáloghitelesek közül fizetnek tovább kiemelkedően sokan: a hétfői állapot szerint az előbbiek közel 60, az utóbbiak 50 százaléka. De a BB vállalati ügyfeleinek is közel a fele teljesítené az eredeti szerződését, míg a Budapest Lízing-kliensek több mint ötven százaléka.

A lapunk megkeresésére válaszoló többi hitelintézet 20-30 százalékos továbbtörlesztési hajlandóságról számolt be. Ezt az OTP Bank több mint egymillió érintett ügyfelének eddig már több mint 30 százaléka jelezte, míg az MKB Banknál 20 százalékot meghaladó ez az arány. Az UniCreditnél jogosult vállalatok és magánszemélyek egyaránt közel 30-30 százaléka fizet tovább, a CIB Banknál ugyanakkor eltérő a két szegmens viselkedése: míg a lakossági ügyfelek közel 32, addig a vállalatiak mintegy 21 százaléka jelezte, hogy továbbra is törleszteni kívánja a hitelét.

Április 15-éig az Erste Bank lakossági hitelszerződéses ügyfelei közül már több mint 160 ezer esetben választották, hogy nem élnek a moratórium adta lehetőséggel és tovább törlesztik a hiteleiket. Hogy ez mekkora arány, azt a bank nem közölte. Némi támpontot ad azonban, hogy várakozása szerint az adósok 30-35 százaléka fogja tovább törleszteni a hiteleit, igaz, hangsúlyozta, hogy ez az arány nagyon eltérhet hiteltípusokként is. Ennél magasabb az arány a vállalati ügyfeleiknél, közel 50 százalékuk továbbra is a szerződésének megfelelően szeretné törleszteni a hiteleit.

Más bankok is voltak, amelyek nem arányokat, hanem esetszámokat közöltek, így azokból voltunk kénytelenek következtetéseket levonni. Így például a K&H Bank kapcsán abból, hogy eddig közel 80 ezer lakossági ügyfele élt a moratóriumból való kijelentkezés jogával, vagyis ennyien jelezték a pénzintézetnek, hogy a fizetési haladék ellenére továbbra is a hitelszerződésükben foglaltak szerint szeretnék törleszteni a fennálló hiteltartozásukat. Ebből a K&H 2019 végi 1618 milliárd forintos lakossági hitelállományát és 7-8 millió forintos átlaghitel-tartozást feltételezve azonban ugyancsak 30 százalék körüli továbbtörlesztési arány jön ki.

A Takarékbanknál több százezer jogosultat és ezermilliárd forintot jóval meghaladó összértékű hitelösszeget érint a moratórium. Kedden délig 42 500-an jelezték, hogy nem kérnek ebből, ők majdnem 200 milliárd forint összértékű hiteltartozással rendelkeznek – közölte a hitelintézet, amiből 10-20 százalék közötti arány adódik.

Az adatok azonban nem fedik le teljesen azokat, akik nem élnek a kormány által felkínált fizetési könnyítéssel. Hiszen talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy nem kötelező nyilatkozni a továbbtörlesztésről, hanem ráutaló magatartással (azaz a törlesztőrészlet fizetésével) is ki lehet farolni a moratóriumból.

A bankok amúgy is azt javasolják az ügyfeleiknek, hogy akinek anyagi helyzete, körülményei megengedik, az fizesse tovább törlesztőrészleteit, ezzel elkerülhető a moratóriumot követő időszakban a futamidő meghosszabbítása. Persze teszik ezt a saját, jól felfogott üzleti érdekükből. Hiszen minél többen nem élnek a moratóriummal, annál kevesebbet buknak azon. A moratórium bejelentését követően az MNB úgy becsülte, hogy amennyiben valamennyi adós élne a moratóriummal, az 50 milliárd forint bevételkiesést eredményezne az összes banknak. Ennél azonban magasabb összegre lehet következtetni az OTP közléséből, miszerint a legnagyobb hazai pénzintézet csoportszinten akár 39 milliárdot veszíthet.

Mindenesetre azt is érdemes tudatosítani, hogy a moratóriumról való lemondás nem egyirányú utca. A kormányrendelet szerint, aki most tudja vagy akarja folytatni a törlesztést, ám később valamilyen okból ez mégis súlyos, akár megoldhatatlan teherré válik a számára, az módosíthatja a döntését. Ráadásul ezt az év végéig többször is, akár hónapról hónapra megteheti.

Vezet az online

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire talál nyitott fülekre az az úton-útfélen hangoztatott kérés, miszerint az ügyfelek igyekezzenek a bankfiókok helyett a koronavírus-járvány miatt teljesen biztonságos online-csatornákon kapcsolatba lépni a bankjukkal.

Az OTP-nél túlnyomó részben online jelezték az ügyfelek a továbbfizetési igényüket. A legnagyobb hazai pénzintézet fiókjai és telefonos ügyfélszolgálatai nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért lapunkon keresztül is arra kérik az ügyfeleiket, hogy a moratóriummal kapcsolatos kérdéseikre elsősorban a honlapjukon szerezzenek információkat. A hitelkártyák és a vállalati ügyfelek esetében külön aloldalt is készítettek.

Hozzávetőlegesen a bejelentések 70 százaléka az internetes felületen érkezik be az MKB-hoz. A fennmaradó rész pedig közel azonos arányban oszlik meg a telefonos ügyfélszolgálata és a bankfiókjai között. A BB ügyfeleinek döntő többsége is elektronikus úton – internetbankon vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, az autóhitelek esetében pedig sms-ben – nyilatkozott a törlesztés folytatásáról, így emiatt e bank a fiókjaiban nem tapasztalt jelentős növekedést. A moratórium alóli kilépés nyilatkozatának leadására a K&H-nál is alapvetően a digitális csatornákat használják az ügyfelek. Jelzésértékű, hogy a bank honlapján a moratórium nevű információs aloldalt eddig több mint 210 ezren tekintették meg.

A CIB ügyfeleinek valamivel több mint fele nyilatkozott online a fizetési folytatásról, míg az UniCreditnél a lakossági ügyfelek fele internetbankon keresztül, mintegy 30 százalékuk pedig telefonon. A vállalati és vállalkozó klienseik pedig az ügyfélmenedzsereiken keresztül intézték a moratóriumból való kilépésüket.

A Takarékbank arról számolt be, hogy a hozzájuk érkező email-ek 80-90 százaléka kapcsolódik a hiteltörlesztési moratóriumhoz, s ugyanezen a csatornán nagy számban érkeznek az ügyfélnyilatkozatok a kilépésről. Érdekesség, hogy a márciusban beérkezett levelek 64 százalékát március 26-31. között kapták, ami összefügghet azzal, hogy a hiteltörlesztések általában a hó elejére esnek.

Üzleti titok

Szerettük volna a moratóriumot nagyobb összefüggésbe is helyezni, úgymond felvázolni azt a bizonyos „big picture”-t. Ám az azt firtató kérdéseinket, melyek szerint:

- a továbbtörlesztési szándékukat jelzők mekkora összértékű hiteltartozással rendelkeznek?

- mekkora többletteherrel számoltak arra az esetre, ha mindenki élne a moratóriummal, s ezen az eddigi továbbtörlesztési szándék-jelzések mennyit könnyítettek?

a bankok nem válaszolták meg. Így maradt az OTP már említett becslése. Egyesek arra hivatkoztak, hogy ezek az adatok a moratóriumba való folyamatos ki- és bejelentkezések miatt „mozgó célpontok” – bár ez gyenge érvelésnek tűnik, inkább csak arra utal, hogy nehéz aktuálisan érvényes adatot meghatározni, hozzávetőlegest persze lehetne. Mások meg üzleti titokra hivatkoztak – ami viszont annak az egyértelmű jele, hogy e bankoktól a moratórium zárását követően sem várhatunk számokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél