Ez a cikk a Piac&Profit magazin nyomtatott kiadásában jelent meg.
A cikk csak a Klub csomag előfizetői számára olvasható.

9p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Új lendületet vett a magyar űrélet: néhány év leforgása alatt óriási összeget teszünk bele az összeurópai űrkutatásba, hogy aztán azt visszaosszák nekünk pénz és lehetőségek formájában. Lesz belőle minden, de legfőképpen – ami a nagyközönség fantáziáját leginkább megragadja – új magyar asztronauta. Bár a terület kulcsinformációinak többségéhez nem kaphattunk hozzáférést, összeszedtük, mi minden tudható a magyar űrfrontról 2021 nyárelőjén.

A cikk eredetileg a Piac & Profit magazin júniusi számában jelent meg.

Negyven évvel Farkas Bertalan után – ő 1980-ban járt az űrben – ismét asztronautát küldene az űrbe Magyarország. A majdani új nemzeti hős a Nemzetközi Űrállomásra jutna fel 2024-ben. De ha minden a terv szerint alakul, akkor az az év nemcsak az új magyar űrhajósról lesz emlékezetes: ugyancsak három év múlva Föld körüli pályára állítanánk egy önálló magyar műholdat is. És ez csak a jéghegy csúcsa, közben ugyanúgy folytatódnak a kevésbé látványos, ám szintén jelentős magyar űrmunkák, folyamatosan jelen vagyunk a nemzetközi kutatóprojektekben. De annyi év után miért merünk újra ennyire nagyot álmodni?

Eldobtuk a pénzbumerángot

Nem a semmiből táltosodott meg ismét a magyar űrfantázia, komoly összegeket fordítottunk arra, hogy megint csillagközi utazást tervezhessünk. Néhány év alatt megnégyszereztük a magyar befizetést az Európai Űrügynökségnél (European Space Agency, ESA). Azt vállaltuk, hogy 2022-ig 14 millió euróval járulunk hozzá az űrrepülési és Naprendszer-kutatási programcsomaghoz, 8 millióval a kozmikus biztonsági programhoz, 6 millióval a technológiafejlesztéshez, 3 millióval a műholdas navigációs programhoz, 2024-ig 8 millióval a PRODEX kutatási programhoz, mely az ESA tudományos kísérleteinek fejlesztését szolgálja, 2025-ig 16 millióval az űrtávközléshez és 2028-ig 14 millió euróval a földmegfigyelés területéhez. Összesen tehát mintegy 69 millió eurót – közel 24 milliárd forintot – teszünk be az európai űrközösbe pár év leforgása alatt.

Ezek nyilván nem puszta jófejségi hozzájárulások: mivel az ESA „geo-return”, vagyis földrajzi visszatérítés elvén működik, a befizetéseink célzottan visszatérülnek a hazai űrszektorban tevékenykedő magyar kutatóhelyekhez és vállalkozásokhoz. De nemcsak fizetünk, barátkozunk is: egy év leforgása alatt űrkutatási együttműködési megállapodást kötöttünk Brazíliával, Franciaországgal, Izraellel, Portugáliával, Szingapúrral és Törökországgal, valamint az amerikai Virgin Galactic űrrepülési céggel is.

Mindezek után nem csoda, hogy újabban ismét olyan látványos, nagyszabású akciókon töri a fejét a hazai űrélet, ami a napi robot után a híradó elé beájuló laikusok fantáziáját is megragadja, nem csak azokét, akik alapból követik a szakma fejleményeit. Viszont a magyar űrkutatás az elmúlt években asztronauta nélkül is szállította az eredményeket szép számmal.

Körbeszimatoljuk a kozmoszt

Kiemelkedő magyar űrkutatási eredmény például az, hogy a hazai fejlesztésű TRITEL sugárzásmérő lesz a Hold körüli pályán a még építés alatt álló majdani NASA-űrbázis, a Lunar Gateway belső sugárzásmérő rendszerének egyik eleme. Ha már NASA: arra is büszkék lehetünk, hogy az amerikai űrhivatal meglátta a fantáziát a magyar Puli Space fejlesztés alatt álló detektorában, a Puli Lunar Water Snooperben, mely a Hold jégtartalékait fogja kiszimatolni. A detektor fejlesztését az amerikaiak pénzzel és műszakilag is támogatják.

Nem csak jég után kutatunk odafent: márciusban pályára állt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) legújabb fejlesztésű pikoműholdja, a SMOG–1, mely az elektromágneses szennyezést méri. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat révén pedig egy olyan projektben is benne vagyunk, aminek nincs is konkrét célpontja, de ettől csak még izgalmasabb: magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat a Comet Interceptor nevű üstökösvadász űrszonda. Ez a szerkezet egy olyan üstököst vizsgál majd, mely a 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta először érkezik a Naprendszer belső vidékeire. Mivel az ilyeneket csak Nap-közelségük előtt 1-2 évvel lehet felfedezni, a Comet Interceptor a 2029-re tervezett felbocsátása után az űr egy meghatározott pontjára érkezik, ahol készenlétben várja, míg akcióba kell lépnie.

Illusztráció: NASA
Illusztráció: NASA

A hazai űrkutatás a pandémia mellett sem ment el szó nélkül: a világon elsőként magyar cégek vizsgálták meg a koronavírus ellen használt Remdesivirt a Nemzetközi Űrállomáson, azzal a céllal, hogy magasabb kockázatú betegeknél is alkalmazhassák a gyógyszert.

Ezeket a projekteket Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos emelte ki, mint a közelmúlt legfontosabb hazai űrkutatási eredményeit. A fejlesztések a magyar kutatóműhelyek mellett magyar kkv-k közreműködésével valósultak meg: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztályának kiemelt feladata, hogy segítse a vállalkozásokat bekapcsolódni a magyar űrtevékenységbe – mondta Ferencz. Újabban azonban úgy fordult a világ, hogy már nem csak a KKM alosztálya foglalkozik az űrrel: megjelent a színen a hadsereg is.

Globális űrtávközlési szolgáltatónk is lehet

 

A magyar űripar ébredésének újabb jeleként 51 százalékos részesedést szerezne az izraeli Space-Communication Ltd.-ben a hazai 4iG. A társaság két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat június közepén előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal a pakett megszerzéséről. A SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. A hazai fél most átvilágítja a kiszemelt céget, és ha mindent rendben találnak, akkor ősszel, egy végleges ajánlattétel után ténylegesen nyélbe üthetik a bizniszt. A tranzakció becsült értéke 65 millió dollár lesz. A SpaceCom-üzlet azért is hasznos lenne a 4iG-nek, mert az izraeli cég a tapasztalatával és szakértelmével segíthetne a CarpathiaSatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésében, illetve pályára állításában.

Megjöttek az űrkatonák

A technológia fejlődésével egyre közelebb csúszunk ahhoz, hogy valósággá váljanak a sci-fik, és a Föld után a világűrben is hódoljunk annak az időtöltésnek, amiben az ember igazán jó: a háborúzásnak. Ott még ugyan nem tartunk – remélhetőleg soha nem is fogunk –, hogy űrhajó-naszádok kergessék egymást odafönt, de – akkor még az USA elnökeként – Donald Trumpban mindenesetre már 2018 nyarán megfogalmazódott, hogy kéne egy űrhaderő is. Trump a következő évben már ki is adta az utasítást az új haderőnem felállítására. Ugyanebben az évben a NATO műveleti területté nyilvánította a világűrt. Mivel pedig Magyarország NATO-tag, ezzel a lépéssel új feladatokat és kötelezettségeket is kaptunk.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszél a FIRST Lego League (FLL) robotverseny budapesti döntőjének megnyitóján. Vágott kép, illusztráció. (Fotó: MTI)
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszél a FIRST Lego League (FLL) robotverseny budapesti döntőjének megnyitóján. Vágott kép, illusztráció. (Fotó: MTI)

A magyar hadászat és űrkutatás nászának első gyümölcse a Debreceni Egyetem bábáskodásával meg is született: az ELTE és a BME közreműködésével nemrég fejeződött be az első „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című kurzus, melyen katonákat képeztek tovább űrkatonákká. Ez a képzés a Honvédelmi Minisztérium hatásköre, ők azonban, hiába érdeklődtünk többször is, nem árultak el róla részleteket, így csak annyit tudni biztosan, hogy a továbbképzett katonák bizonyos űreszközök üzemeltetését tanulták ki.
Bár az űrtevékenység e területén Ferencz Orsolya nem illetékes, a HM-mel szemben készséggel válaszol, így rákérdeztünk nála, hogy navigációs, távközlési berendezésekről lehet-e szó. Ezt felelte:

"A navigáció és a távközlés sok más globális, űreszközökre alapuló szolgáltatáshoz hasonlóan kritikus infrastruktúra, így ezen adatok használata, védelme természetesen részét képezi a modern, korszerű védelmi képzéseknek. E rendszerek felépítésével, felhasználási módjaival, esetleges fenyegetések jellegével és a védekezés lehetőségeinek műszaki, tudományos alapjaival minden korszerű védelmi szervezetnek tisztában kell lennie."

Ezt talán vehetjük akkor igennek.

Mi jön most?

Azt már körbeörvendeztük, hogy 2024-ben magyar űrhajóst juttatunk el a Nemzetközi Űrállomásra. Ennek a költségét is bejelentették már, az első terv szerint 10 milliárd forintba fog kerülni, a hazai költségvetés terhére. Ferencz most azt is elárulta, hogy a program közel száz mérnök és tudós koordinációjában készül, több kísérletet és berendezést foglalva magában az anyagtudomány, űrélettan és gyógyszerkutatás, valamint a Föld környezetének vizsgálata tárgyában. A nemzetközi és hazai partnerekről jelenleg is tárgyalnak, minden egyéb – a képzési menetrend, a pontos tudományos tartalomhoz igazított időtartam, illetve egyáltalán, maga a startidőpont megállapítása is csak a társak kiválasztása után történik.

"A kutatóűrhajós tudományos programján túl jelenleg is három nagy tudományos projektben zajlik közös munka magyar és orosz kutatók részvételével. Ezek egy része tudományos célú műholdas berendezések fejlesztése, egy másik műszercsoport pedig – egy korábban sikerrel elvégzett mérés folytatásaként – a Nemzetközi Űrállomás külső felületére kerül majd fel, és az űrállomásnak a Föld plazmaszférájával létrejövő kölcsönhatását vizsgálja, valamint űridőjárási méréseket végez majd"

– sorolta Magyarország következő űrvállalkozásait Ferencz.

A miénk mellett egyébként indul egy összeurópai asztronautaképzés is, amelyre szintén pályázhattak magyarok. Az ESA programjára május végéig lehetett jelentkezni. 11 év után idén először toboroztak a tagállamokban projekt-, professzionális és paraasztronautákat, utóbbi képzés tudományos-orvosi jelentősége rendkívüli. Ezt a képzést az ESA finanszírozza, így nem ró plusz terhet a tagállamokra a befizetett tagdíjakon túl.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Piac&Profit Akik elvitték a fertőző szeméthegyet, mielőtt ránk omlott volna
Tiszai Balázs | 2021. július 5. 05:13
A járvány hullámaihoz igazodva itthon is óriásit nőtt a fertőző kórházi hulladék mennyisége. Magyarországon ebből nem lett probléma, az a pár cég, amely ennek elszállításával, kezelésével foglalkozik, bírta a strapát. Másutt azonban nem ilyen szerencsés a helyzet.
Piac&Profit Mi lesz, ha egyszer majd lejár a moratórium?
Csabai Károly | 2021. július 4. 06:09
Még nem tudni, hogy a 2020. március 19-e előtt keletkezett hiteltartozások törlesztésére adott moratóriumnak mikor lesz vége. Kétszeri hosszabbítás után egyelőre szeptember 30-a a határidő, ám a kormány ennek sorsáról is megkérdezi a magyar embereket a nemzeti konzultáció keretében, s a válaszok figyelembevételével dönt arról, hogy továbbnyújtja-e a fizetési könnyítést és ha igen, kiknek. Addig is azért érdemes számbavenni, milyen lehetőségek adódnak a moratórium után azok számára, akik éltek e lehetőséggel.
Piac&Profit A keleti vagy a nyugati járványkezelés a nyerő?
Kormos Olga | 2021. július 2. 05:25
Kemény másfél éven van túl az emberiség, hiszen a koronavírus-járvány szinte az egész világot érintette. De vajon kik kezelték jobban a pandémiát, a keleti vagy a nyugati országok?
Piac&Profit Elbúcsúztunk a hungarocell kajásdoboztól, de így is bőven maradt még tennivaló
Tiszai Balázs | 2021. június 30. 05:31
Egy év türelmi idő után július elsejével most már valóban hatályba lép az új szabályozás: betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását Magyarországon. A lépés indokolt, de a csomagolásgyártók szerint a törvény több helyen finomításra szorul.
Piac&Profit Mibe érdemes tenni a járvány alatt megtakarított pénzeket?
Csabai Károly - Mester Nándor | 2021. május 3. 05:18
A válság következményeként a lakosság a fogyasztását, míg a vállalatok a beruházásaikat voltak kénytelenek visszafogni. Így mindkét szegmens azzal a dilemmával szembesült, hogy mibe tegye a megtakarításait, illetve – a ki tudja, milyen hosszú – átmeneti időre szabaddá vált pénzeszközeit. Mármint azok, akik a krízis kitörése ellenére is képesek voltak mit a tejbe aprítani.
Piac&Profit Hogyan hat a kereskedelmi bankokra az állami forrásbőség?
Csabai Károly | 2021. április 25. 17:21
A válság paradoxona, hogy látszólag aligha van gondja annak, aki – legyen vállalat vagy magánszemély – most akar bankhitelhez jutni. Hiszen az állam és a jegybank a koronavírus-járvány miatti válság negatív hatásait kezelendő bőven biztosít forrást, ráadásul a piacinál alacsonyabb kamattal, sőt, ingyen is. De hogyan hat az állami hitel- és egyéb finanszírozási dömping a banki kölcsönök árazására?
Piac&Profit Megvan a következő Prezi?
Csabai Károly | 2021. április 24. 18:23
Pozsonyi Gáborral, az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners partnerével laptársunk, a Piac&Profit annak kapcsán beszélgetett, hogy a PortfoLion a világ egyik legmeghatározóbb, korai fázisú befektetésekre szakosodott cégével, a Creandummal közösen tízmillió eurót fektetett be az online csalások megelőzésére specializálódott SEON Technologies Kft.-be.
Piac&Profit Menedzserszűrés helyett Post-Covid szűrés?
Kormos Olga | 2021. április 24. 15:14
A koronavírus-járvány a menedzserszűrésekre is rányomja a bélyegét. Nemcsak azért, mert a betegség tüneteihez most még a karanténfáradtság is társul, hanem azért is, mert jóval kevesebben jutnak el a vizsgálatokra. Már most látszik, hogy lesz még ennek böjtje.
Piac&Profit Kifli.hu – Ahol az online rendelés minden frusztrációját kiküszöbölik
Valkai Nikoletta | 2021. április 24. 12:03
Különleges termékkínálat, az online vásárlás során jellemző frusztrációk kiiktatása és mindezek mellett emberközpontú magatartás – röviden így lehetne leírni a cseh gyökerű Kifli.hu mibenlétét. Az online élelmiszerbolt 2019 legvégén nyitotta meg a „kapuit” a magyar vásárlók előtt, Makkay János tavaly nyáron vett át az ügyvezetői feladatokat.
Piac&Profit Itt vannak a közvetett Jeremie-siker tényezői
Csabai Károly | 2021. március 7. 16:39
Janus-arcú volt a 2010-ben debütált Jeremie kockázatitőke-program, de legalább valami elindult Magyarországon. Az első program negatív tapasztalatait az azután indult további három kialakításánál sikerült hasznosítani. Összeállításunk harmadik, befejező részében az uniós program hatásait veséztük ki.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG