5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, amit a háború súlyosbodása mellett a magas kötvényhozamok és a drága energiahordozók is indokolhatnak. Az amerikai földgáz sok éves csúcsra ért, de az olaj is egyre távolabb kerül a 100 dolláros szinttől. A sztáralapkezelő nagyon optimista a Teslára.

Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, már egy százalék feletti az esés Frankfurtban és Párizsban, 0,6 százalékos Londonban. Nem csoda, hiszen a hírek szerint megindult az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában, ahol erősödnek a harcok. De más területeket is változatlanul bombáznak és rakétáznak a támadó oroszok.

Sokat számítanak most a kamatok is, a német tíz éves állampapírhozam 0,91, az amerikai 2,9 százalék fölé ugrott, ami szintén nem tesz jót a tőzsdéknek. A távol-keleti hangulatot pedig az elhúzódó kínai járványügyi lezárások rontják, Hong Kongban 2,4 százalékos volt az esés reggel.

A BUX szemben az árral

Tegnap, miközben Európa még zárva volt, nulla körül ingadoztak az amerikai részvényindexek, és végül az S&P 500 egy pontnál is kisebb mínuszban végzett. A héten sok gyorsjelentés érkezik, ami piacbefolyásoló lehet. A lengyel WIG 20 kissé alulteljesítő, másfél százalékkal esik.

Itthon a BUX index viszont képes szembemenni az árral, ha csak 0,2 százalékkal is, de emelkedik. A Mol 0,9 százalékos drágulása húzza, az OTP 0,6 százalékkal süllyed, a Richter stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Szépen izmosodott a forint húsvétkor

Az euró/forint a múlt hetet még 380 közelében kezdte, azóta szépen lassan lefelé csorgott. (Az ünnepek alatt is nyitva volt a nemzetközi devizapiac.) Ma már csak 372,80 az euró, 3-4 forinttal van a péntek délutáni-esti szint alatt.

Az MNB csütörtökön tartja szokásos egyhetes betéti tenderét, ahol már hetek óta nem változtatott a kamaton. Ha megteszi, az megmozgathatja az árfolyamot.

Nyakunkon a gyorsjelentési dömping

Ma a Netflix (NFLX), a Johnson & Johnson (JNJ) és a Lockheed Martin (LMT) jelentésével folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon. Jön még United Airlines (UAL) és American Express (AXP) is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A múlt héten a bankok vegyes eredményeket produkáltak, de a többi cég között voltak pozitív meglepetések is. A Yahoo Finance szerint a jó hírek voltak túlsúlyban, bár még csak a cégek hét százaléka jelentett.

Drága az olaj, az arany

Bár ma szerény mínuszban van az olaj ára, az utóbbi időben sokat emelkedett, magas szinten áll. A háború mellett líbiai kitermelési problémák is magasan tartják az árfolyamot.

Az arany határidős ára hétfőn rövid időre ismét érintette a 2000 dolláros határt, amire hetek óra nem volt példa. Jelenleg 1980 dollár.

Az amerikai földgáz és benzin árfolyama. Tradingview.com
Az amerikai földgáz és benzin árfolyama. Tradingview.com

13 éves csúcson a földgáz ára

Az USA-ban a földgáz árutőzsdei árfolyama hétfőn öt százalékkal, 2008 óta nem látott szintre emelkedett, nyolc dollár fölé egységenként, amit a Yahoo Finance főleg az orosz-ukrán háborúval hoz összefüggésbe. Kiemelik, hogy a májusi szállítású (RBOB) benzin határidős jegyzése szintén több mint egy százalékkal ment fel New Yorkban.

Az amerikai földgáz árfolyama hosszú távon. Tradingview.com
Az amerikai földgáz árfolyama hosszú távon. Tradingview.com

Amint az ábrán látható, az árfolyam egyébként 2005 végén a 16 dollárt is megközelítette, ami az infláció miatt ma jóval többet ér. Így az USA-ban a földgáz határidős ára még nagyon messze van eddigi történelmi csúcsaitól.

Európában a brit földgázárfolyam az Investing.com adatai szerint az utóbbi bő két évtizedben nem volt olyan magas, mint márciusban (800 angol font körül egységenként, ami nem egyezik meg az amerikai tőzsdén használt mértékegységekkel). Innét sokat esett vissza, 171 fontra, de még így is három és félszerese az egy évvel ezelőttinek.

A brit földgázár hosszú távon. Investing.com
A brit földgázár hosszú távon. Investing.com

Innét még négyszerezhet a Tesla?

A Tesla 2026-ig négyszerezheti részvényárfolyamát Cathie Wood szerint – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az Ark Investment Management 4600 dolláros célárat adott a részvényre, pedig korábban csak 3000 dollárt jósolt 2025-re. A célárat ráadásul konzervatívnak tekintik.

A legjobb forgatókönyv szerint 5800 magasságába is fölmehet az árfolyam, ha mind a tőkehatékonysági, mind a robotaxival kapcsolatos várakozásaik realizálódnak.

Az utóbbi becsléseik szerint egy 11-12 ezer milliárd dolláros piac lesz, amit szerintük uralhat a Tesla.

Össztűz alatt hajlik a Tornado Cash

A Tornado Cash bejelentette, hogy a Chainalysis “orákulum” adatait használja az Egyesült Államok Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala (OFAC) által szankcionált kriptodeviza-tárcacímek blokkolására. A lépés azután történt, hogy az ország pénzügyminisztériuma összekapcsolta az észak-koreai Lazarus kiberbűnöző csoportot a közelmúltbeli, több mint 600 millió dolláros Ronin Bridge hackertámadással. (A hackerek állítólag körülbelül 80,3 millió dollár értékű értékű ethert küldtek tovább a Tornado Cash-en keresztül.)

Az említett Chainalysis Sanctions Oracle képes kimutatni, hogy egy kriptopénz-tárcacím szerepel-e az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy az Egyesült Nemzetek szankciós jegyzékében.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek. Forrás: Quantifycrypto.com
Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek. Forrás: Quantifycrypto.com

Emelkedik, esik, emelkedik…

A kriptodeviza-piac a hosszú hétvége elején kissé emelkedett, majd vasárnap este és hétfőn egy darabig csúnya, 5-10 százalékos esés bontakozott ki. Ma viszont megint pluszban van. Így összességében az utóbbi egy hétben szolidak a mozgások, a vezető érmék többsége szerény pluszban áll, páran estek. (Lásd a “hőtérképet”.)

AutoWallis-eladások

A piaci átlag feletti teljesítményt mutatnak az AutoWallis Csoport értékesítési számai a vállalat közleménye szerint.

A magyar tőzsde autós vállalata az előző év hasonló időszakához képest 11 százalékkal több, 7410 darab gépjárművet értékesített az első negyedévben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17095 17035 17285 -0,81% 17090 17095 4 722 625 455 HUF 2024-02-27 14:51:20
MOL 2920 2916 2960 -0,88% 2920 2926 585 317 768 HUF 2024-02-27 14:54:36
MTELEKOM 839 828 839 +0,84% 838 839 382 139 165 HUF 2024-02-27 14:54:47
RICHTER 9705 9705 9760 0,00% 9710 9720 481 127 295 HUF 2024-02-27 14:54:22
OPUS 416 413 418 +1,09% 416 417 76 991 878 HUF 2024-02-27 14:53:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
Részvény / Deviza / Áru Felhúzza a szemöldökét, ha a forint árfolyamára néz
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:50
Felemás képet mutatott hétfőn a forint árfolyama. 
Részvény / Deviza / Áru Nem kezdték valami fényesen a hetet Budapesten a blue chipek
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Jó lehet még a PMÁP?
Eidenpenz József | 2024. február 26. 16:06
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg az erősen lecsökkent infláció fényében? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek tapasztalatai, és mi lesz a következő néhány fontos esemény, narratíva ebben a szektorban? Ezekről a témákról beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Részvény / Deviza / Áru Terjeszkednének a kínaiak, nagy napja lesz a forintnak
Eidenpenz József | 2024. február 26. 12:19
A részvénypiacok kivárnak, fontos gyorsjelentések és inflációs adatok jönnek a héten. Nagy napja lesz a keddi a forintnak az MNB kamatdöntése miatt, hétfőn mindenesetre gyengül. Tülekednek a vevők a Credit Suisse kínai üzletágáért, megtámogatnák a Tesla-riválist, felülteljesítő az ether.
Részvény / Deviza / Áru Duplán esett pofára egy gyors meggazdagodásra vágyó férj
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 09:07
Egy szerencsétlen eset újra bebizonyította, hogy amatőröknek, akik azt hiszik, hogy tőzsdén úgy lehet üzletelni, mint a sarki bolhapiacon, nem való az értékpapír-kereskedelem.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot néz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:44
Bár az év elejéhez képest az uniós pénz erősődött a forinttal szemben, még nem érte el a 390-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Verejtékben úszhat, ha meglátja a forint árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:15
Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzésekhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. A hetet azonban a hétfői kezdésnél kissé erősebben fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Buli van a Telekomnál, de mit ünnepelnek?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jövőre sem lesz hiány földgázból, remekelt a Telekom
Eidenpenz József | 2024. február 23. 12:02
A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG