<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, amit a háború súlyosbodása mellett a magas kötvényhozamok és a drága energiahordozók is indokolhatnak. Az amerikai földgáz sok éves csúcsra ért, de az olaj is egyre távolabb kerül a 100 dolláros szinttől. A sztáralapkezelő nagyon optimista a Teslára.

Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, már egy százalék feletti az esés Frankfurtban és Párizsban, 0,6 százalékos Londonban. Nem csoda, hiszen a hírek szerint megindult az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában, ahol erősödnek a harcok. De más területeket is változatlanul bombáznak és rakétáznak a támadó oroszok.

Sokat számítanak most a kamatok is, a német tíz éves állampapírhozam 0,91, az amerikai 2,9 százalék fölé ugrott, ami szintén nem tesz jót a tőzsdéknek. A távol-keleti hangulatot pedig az elhúzódó kínai járványügyi lezárások rontják, Hong Kongban 2,4 százalékos volt az esés reggel.

A BUX szemben az árral

Tegnap, miközben Európa még zárva volt, nulla körül ingadoztak az amerikai részvényindexek, és végül az S&P 500 egy pontnál is kisebb mínuszban végzett. A héten sok gyorsjelentés érkezik, ami piacbefolyásoló lehet. A lengyel WIG 20 kissé alulteljesítő, másfél százalékkal esik.

Itthon a BUX index viszont képes szembemenni az árral, ha csak 0,2 százalékkal is, de emelkedik. A Mol 0,9 százalékos drágulása húzza, az OTP 0,6 százalékkal süllyed, a Richter stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Szépen izmosodott a forint húsvétkor

Az euró/forint a múlt hetet még 380 közelében kezdte, azóta szépen lassan lefelé csorgott. (Az ünnepek alatt is nyitva volt a nemzetközi devizapiac.) Ma már csak 372,80 az euró, 3-4 forinttal van a péntek délutáni-esti szint alatt.

Az MNB csütörtökön tartja szokásos egyhetes betéti tenderét, ahol már hetek óta nem változtatott a kamaton. Ha megteszi, az megmozgathatja az árfolyamot.

Nyakunkon a gyorsjelentési dömping

Ma a Netflix (NFLX), a Johnson & Johnson (JNJ) és a Lockheed Martin (LMT) jelentésével folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon. Jön még United Airlines (UAL) és American Express (AXP) is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A múlt héten a bankok vegyes eredményeket produkáltak, de a többi cég között voltak pozitív meglepetések is. A Yahoo Finance szerint a jó hírek voltak túlsúlyban, bár még csak a cégek hét százaléka jelentett.

Drága az olaj, az arany

Bár ma szerény mínuszban van az olaj ára, az utóbbi időben sokat emelkedett, magas szinten áll. A háború mellett líbiai kitermelési problémák is magasan tartják az árfolyamot.

Az arany határidős ára hétfőn rövid időre ismét érintette a 2000 dolláros határt, amire hetek óra nem volt példa. Jelenleg 1980 dollár.

Az amerikai földgáz és benzin árfolyama. Tradingview.comAz amerikai földgáz és benzin árfolyama. Tradingview.com

13 éves csúcson a földgáz ára

Az USA-ban a földgáz árutőzsdei árfolyama hétfőn öt százalékkal, 2008 óta nem látott szintre emelkedett, nyolc dollár fölé egységenként, amit a Yahoo Finance főleg az orosz-ukrán háborúval hoz összefüggésbe. Kiemelik, hogy a májusi szállítású (RBOB) benzin határidős jegyzése szintén több mint egy százalékkal ment fel New Yorkban.

Az amerikai földgáz árfolyama hosszú távon. Tradingview.comAz amerikai földgáz árfolyama hosszú távon. Tradingview.com

Amint az ábrán látható, az árfolyam egyébként 2005 végén a 16 dollárt is megközelítette, ami az infláció miatt ma jóval többet ér. Így az USA-ban a földgáz határidős ára még nagyon messze van eddigi történelmi csúcsaitól.

Európában a brit földgázárfolyam az Investing.com adatai szerint az utóbbi bő két évtizedben nem volt olyan magas, mint márciusban (800 angol font körül egységenként, ami nem egyezik meg az amerikai tőzsdén használt mértékegységekkel). Innét sokat esett vissza, 171 fontra, de még így is három és félszerese az egy évvel ezelőttinek.

A brit földgázár hosszú távon. Investing.comA brit földgázár hosszú távon. Investing.com

Innét még négyszerezhet a Tesla?

A Tesla 2026-ig négyszerezheti részvényárfolyamát Cathie Wood szerint – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az Ark Investment Management 4600 dolláros célárat adott a részvényre, pedig korábban csak 3000 dollárt jósolt 2025-re. A célárat ráadásul konzervatívnak tekintik.

A legjobb forgatókönyv szerint 5800 magasságába is fölmehet az árfolyam, ha mind a tőkehatékonysági, mind a robotaxival kapcsolatos várakozásaik realizálódnak.

Az utóbbi becsléseik szerint egy 11-12 ezer milliárd dolláros piac lesz, amit szerintük uralhat a Tesla.

Össztűz alatt hajlik a Tornado Cash

A Tornado Cash bejelentette, hogy a Chainalysis “orákulum” adatait használja az Egyesült Államok Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala (OFAC) által szankcionált kriptodeviza-tárcacímek blokkolására. A lépés azután történt, hogy az ország pénzügyminisztériuma összekapcsolta az észak-koreai Lazarus kiberbűnöző csoportot a közelmúltbeli, több mint 600 millió dolláros Ronin Bridge hackertámadással. (A hackerek állítólag körülbelül 80,3 millió dollár értékű értékű ethert küldtek tovább a Tornado Cash-en keresztül.)

Az említett Chainalysis Sanctions Oracle képes kimutatni, hogy egy kriptopénz-tárcacím szerepel-e az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy az Egyesült Nemzetek szankciós jegyzékében.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek. Forrás: Quantifycrypto.comKriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek. Forrás: Quantifycrypto.com

Emelkedik, esik, emelkedik…

A kriptodeviza-piac a hosszú hétvége elején kissé emelkedett, majd vasárnap este és hétfőn egy darabig csúnya, 5-10 százalékos esés bontakozott ki. Ma viszont megint pluszban van. Így összességében az utóbbi egy hétben szolidak a mozgások, a vezető érmék többsége szerény pluszban áll, páran estek. (Lásd a “hőtérképet”.)

AutoWallis-eladások

A piaci átlag feletti teljesítményt mutatnak az AutoWallis Csoport értékesítési számai a vállalat közleménye szerint.

A magyar tőzsde autós vállalata az előző év hasonló időszakához képest 11 százalékkal több, 7410 darab gépjárművet értékesített az első negyedévben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG