<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.

Végre kiderült az ég a tőzsdék felett, a vezető európai indexek közül a német 0,9, a francia 1,4, a brit 0,7 százalékkal emelkedik. Az amerikai tőzsdék indexeinek határidős értékei pedig 0,7-0,9 százalékkal mennek fel.

Úgy tűnik, a piacok bíznak abban, hogy a bankválság nemsokára véget ér. Amerikában lakáseladásokról érkezik adat, és különböző Federal Reserve-vezetők is beszélni fognak.

Csökkentették a Richter célárát

Magyarországon a BUX-index az európai átlag alatt, fél százalékkal megy fel, ami leginkább a Mol egy százalékos emelkedésének köszönhető. Az OTP csak 0,7 százalékkal drágul, 9872 forintra, a Richter esik 0,3 százalékkal. Jelentős a forgalma a Pannergynek és a Nyomdának, 0,8, illetve 1,6 százalékkal kerülnek többe.

Az HSBC 9800 forintról 8600 forintra csökkentette a Richterre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlást pedig vételről tartásra rontotta.

Nagyot erősödött a forint

Ma 380,50 az euró ára, ami csekély változás a tegnap esti állapothoz képest, 30 filléres csökkenés. De a forint árfolyama már tegnap délután nagyot erősödött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú üzenetei nyomán, 4-5 forinttal esett az euró ára kedden. Ma reggel pedig 379,70-re is leszúrt az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

A nemzetközi környezet is viszonylag kedvező, az olaj és a földgáz kissé drágább ugyan, de az általános tőkepiaci hangulat inkább optimista.

Magas maradhat a magyar kamat

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésén. A hangvétel szigorú maradt, a döntéshozók megerősítették, hogy az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás alelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is türelmes megközelítés indokolt a monetáris kondíciók alakításában. Így az egynapos betéti gyorstendereken szükséges a 18 százalékos kamat fenntartása. (Ez az effektívnek is nevezett kamatszint támogatja elsősorban a forintot – a szerk.)

Épp a Tesla trónfosztása folyik?

A kínai BYD elektromos- és hibridautó eladásai elérték az 1,86 milliós darabszámot, míg a Tesla csak tisztán elektromos autókat gyártva érte el az 1,31 millió darabot tavaly – írja az Erste Befektetési Zrt.

De akkor is a „hatalomátvétel” környékén vagyunk. Ez az első madár, amely elrepül a Tesla mellett, s valószínűleg még jönni fognak többen is.

Az elektromos és a fosszilis üzemanyagokkal működő gépkocsik árai ugyanis elkezdtek összeérni, az előbbinél árcsökkenést, míg az utóbbinál áremelkedést láthattunk. Sőt, az elektromosok terén még csak “most indulhat az árháború”, amit alapvetően a kínaiak indítottak el. Most például az MG (Nanjing Automobile) tör be a piacra relatíve olcsó, jó paraméterekkel rendelkező elektromos autóival – írja a brókercég.

Négy ok miatt érdemes az agrárbizniszbe fektetni

Mind nyomasztóbb a világban az élelmiszerhiány, ami növekvő keresletet okoz – írja a VIG Alapkezelő Total Return blogja. Ennek négy fontosabb oka is van:

  1. A népességnövekedés.
  2. Az éghajlatváltozás.
  3. A társadalmi nyomás a termékek fenntartható módon való előállítására.
  4. Geopolitikai tényezők, például háborúk, vámok, politikai instabilitás, nemzetközi kereskedelmi megállapodások.

Így magas hatékonyságú, fejlett nagyipari mezőgazdaságra van szükség. Az agrártechnológia (precíziós mezőgazdaság, önvezető robotok, drónok stb.) optimalizálhatja a mezőgazdasági termelést.

Ezért fektetünk bizalommal mi is az ágazat legjobb cégeibe teszik hozzá.

A Shapella drágítja a bitcoint is?

Több napos lefelé csordogálás után az ether emelkedni kezdett, a bitcoin követte, így most mintegy hat százalékos pluszban vannak (1830, illetve 28 550 dollár körül). Az ugrásban nagy szerepe lehet annak, hogy az Ethereum fejlesztői megerősítették a két részből összevont Shapella (Shanghai + Capella) szoftverfrissítés időpontját. Ez a tervek szerint 2023. április 12-én este, azaz mintegy két hét múlva fog bekövetkezni.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A fejlesztést nagyon várják a befektetők, többek között lehetővé teszi majd a korábban lekötött (stake-elt) ether-érmék felszabadítását.

Feldarabolnák az Alibabát

A kínai online kereskedelmi óriás bejelentette, hogy hat különböző részre darabolnák fel a vállalatot, amelyek így tőkét vonhatnak be vagy tőzsdére mehetnek. Ez lenne a cég történetében a legnagyobb reorganizáció, a közlemény szerint ezzel nagyobb részvényesi értéket tudnának teremteni.

A lépés vélhetően nem független a kínai kommunista párttól, hiszen korábban többször lehetett hallani, hogy túlságosan nagynak és befolyásosnak gondolják a céget jegyezte meg az Equilor Befektetési Zrt.

Forró lesz a nyár, sok sört iszunk?

A napokban éves csúcsukra ért olyan sörgyártó nagyvállalatok árfolyama, mint a Carlsberg, a Heineken és az Anheuser-Bush. A cégek februárban és március elején jó gyorsjelentéseket tettek közzé, meghaladva az elemzői várakozásokat. Az utóbbi, az Anheuser-Bush (AB InBev SA-NV) például a korábbi 90 cent helyett 98 dollárcentes profitot termelt részvényenként.

Három európai sörgyár, a Carlsberg, a Heinekken és az Anheuser Bush árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Három európai sörgyár, a Carlsberg, a Heinekken és az Anheuser Bush árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csúcson vagy annak közelében van egyébként más, fogyasztási cikkekben, luxuscikkekben utazó részvények árfolyama is, mint a Luis Vuitton, a L’Oreal, a Hermes papírjai. A jelenlegi válságos időkben sokan a fogyasztási részvényeket tekintik jó befektetésnek?

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG