5p

Amerika után Európában is nagy esések vannak a tőzsdéken, a forint is tovább gyengül. Emelkedett viszont az arany ára, és nagyot ugrott a földgáz. Ha Izrael visszacsap, az a földgáz és kőolaj piacára is fatális következményekkel járhat. Ráadásul ez a hét egyébként is eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon.

A hétfői csúnya amerikai részvénypiaci esés után Európában kedden hasonló a helyzet, a fontosabb tőzsdeindexek 1,3-1,6 százalékos mínuszban vannak késő délelőtt. Az amerikai határidős indexek viszont már csak szerény, 0,1 százalékos esést mutatnak. A fő témák a piacokon továbbra is a kamatpálya, a világpolitika és a gyorsjelentési szezon.

Hétfőn a vártnál erősebb kiskereskedelmi adat érkezett az USA-ból, ami ismét aláhúzta a magas kamatok szükségességét. Sőt a UBS szerint nem lehet kizárni az amerikai kamatemelést sem az erőteljes amerikai növekedés, illetve az infláció makacs volta miatt. Az Európai Központi Bank viszont újabb és újabb jelzéseket küld, hogy júniusban kamatot fog csökkenteni az eurózónában.

Az arany árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 1,6 százalékkal esik, az európai átlagnál valamivel jobban. Az OTP 2,0, a Richter 2,2, a Mol 0,9, a Telekom 1,1 százalékkal megy lejjebb. Az euró kedd délelőtt elérte a 395 forintot is, amit elemzők változatlanul elsősorban a dollár erősödésével és a nemzetközi politikai feszültségekkel magyaráznak. Erre utal az is, hogy a lengyel zloty is gyengélkedett az utóbbi napokban.

Ugrik a földgáz, menetel az arany

Az arany további drágulását is főleg a közel-keleti válság okozhatja, annál is inkább, mert az amerikai piaci kamatok emelkedése mellett következett be. Eközben az ezüst és az ipari fémek – a hétfői drágulás után – 1-2 százalékos mínuszban vannak.

Árfolyamok és grafikonok

A kőolaj éppen kissé esik, a Brent most csak 89,70, de hétfőn még 90 dollár felett is járt. A hollandiai szállítású földgáz viszont öt százalékkal, 32,85 euróra ugrott fel.

Nagy olajárdrágulás jöhet, ha Izrael visszavág?

A kőolaj ára emelkedett, miután vezető izraeli politikusok arról beszéltek, hogy az ország katonai erővel kívánja megtorolni a hétvégi iráni támadást. Ez a helyzet további eszkalációjához vezethet, ami kihathat az olaj kínálatára is – írta az Erste Befektetési Zrt. A geopolitika tehát az alapvető meghatározó erő most a piacon.

A Goldman Sachs szerint a kőolaj árában 5-10 dolláros prémium van hordónként a feszültség miatt.

Megemlítik, hogy a kőolaj nagy hányada mellett az Európába exportált cseppfolyósított földgáz jelentős részét is az Irán által ellenőrzött szoroson keresztül szállítják. A támadás pedig bármikor bekövetkezhet, valószínűleg még a héten, bár nyugati politikusok győzködik az izraeli vezetést, hogy tegyen le erről a szándékról – foglalja össze a brókercég. Lásd még:

Jó hírt hozott az amerikai nagybank

A Goldman Sachs nyeresége 28 százalékkal ugrott a március 31-én zárult három hónapban, részvényenként 11,58 dollárra, szemben az egy évvel ezelőtti 8,79 dollárral. A fix kamatozású, deviza- és árutőzsdei kereskedésből származó bevételek és a részvényekből származó bevételek 10-10 százalékkal ugrottak meg.

A jó hírre a befektetési bank részvényei 2,9 százalékot emelkedtek – írta az Equilor Befektetési Zrt. Múlt pénteken az amerikai bankszektorból inkább kiábrándító eredmények érkeztek, amelyek hozzájárultak a tőzsdék rossz hangulatához.

Tőkepiaci izgalmak a köbön

Ez a hét eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon. A hét legfontosabb eseményei amerikai szemszögből, miközben a geopolitikai feszültségek súlyosbodtak:

  • Márciusi kiskereskedelmi értékesítési adatok hétfőn érkeztek, a vártnál erősebbek lettek (ami rossz hír volt a részvénypiacnak)
  • Powell Fed elnök beszéde kedden
  • Használt lakóingatlanok eladási adatai csütörtökön
  • A “Philly (Philadelphiai) Fed feldolgozóipari indexe csütörtökön
  • Az S&P 500 index vállalatainak mintegy tíz százaléka közzéteszi a gyorsjelentését
  • Összesen 13 Fed-előadó fog szerepelni ezen a héten

A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csak három nap a bitcoin-feleződésig

Április 19-én vagy 20-án jön a híres bitcoin-feleződés, amikor a folyamatosan kibocsátott bitcoinok mennyisége évi mintegy 1,7 százalékról a felére mérséklődik. Ez jelentős változásokat hozhat a rendszert működtető bitcoin-bányászok életében és hosszabb távon a kínálat csökkentésén keresztül jótékonyan hathat az árfolyamra. De a hatását inkább hónapok alatt fejti ki, és rövid távon a feleződés hatásai kiszámíthatatlanok.

Ez egy olyan esemény, amire már másfél évtized volt felkészülni – jegyezte meg egy szkeptikusabb befektető a Twitteren (X-en).

A bitcoin (bal tengely, narancs) és az arany (jobb tengely, sárga) árfolyamváltozása. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin (bal tengely, narancs) és az arany (jobb tengely, sárga) árfolyamváltozása. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mitől zuhantak ekkorát a kriptók?

A kriptovaluta-piac az elmúlt napokban lefelé tartott, miután a múlt hét végén nagyot zuhant. Ennek okait elemzi a Milk Road blog, amelyek keveréke hathatott ilyen negatívan a piacra.

  1. A közel-keleti konfliktus. Irán a hétvégén több száz drónnal és rakétával támadta Izraelt (amely válaszcsapást helyezett kilátásba). Hasonló árzuhanások történtek az orosz/ukrán háború kitörése idején is.
  2. Az “amerikai adónapi eladások. Sok amerikai általában 2-3 nappal az adófizetés előtt értékesíti kriptóit, hogy pénzt szerezzen a kifizetésre.
  3. A Bitcoin-feleződés. Bár ez alapvetően pozitív esemény a bitcoin-árfolyam szempontjából, a múltban gyakoriak voltak a rövid távú eladások közvetlenül az esemény előtt és után is.
  4. Pozíció-likvidálások. Több mint kétmilliárd dollárnyi határidős pozíciót likvidáltak a hétvégén (főként a magasabb árakra fogadó, “longos” befektetőkét). Ez az esések következménye és egyben gyorsítja is azokat. Ez egyébként sok nagyobb esésnél ismétlődő forgatókönyv.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18090 17805 18110 +1,17% 18070 18090 4 088 189 220 HUF 2024-05-23 16:22:52
MOL 3060 3050 3088 -0,33% 3056 3060 2 169 041 060 HUF 2024-05-23 16:22:54
MTELEKOM 975 960 977 +1,25% 975 976 393 248 847 HUF 2024-05-23 16:14:44
RICHTER 9225 9050 9225 +1,37% 9215 9225 1 713 900 825 HUF 2024-05-23 16:22:26
OPUS 378 373 381 +0,27% 378 380 66 859 166 HUF 2024-05-23 16:21:33
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Részvény / Deviza / Áru Tapogathatja a pulzusát, ha meglátja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:54
Így indult a kereskedés csütörtök reggel.
Részvény / Deviza / Áru Szomorúan zárta a napot a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 19:05
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Két legény volt csak talpon szerdán a parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Most a sor végére került a forint és befutott egy új rekord
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:04
Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 
Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG