<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék ma is esnek, nem is keveset, a BUX kissé az átlag alatt teljesít. A gázár a pénteki rekord után ma csökken Európában, mivel a németek jól állnak a tárolók feltöltésével. A forint viszont erősödött, az elemzők a holnapi magyar kamatdöntésre várnak. Sok bitcoin kerülhet piacra.

Folytatódik a pocsék hangulat az európai és ázsiai tőzsdéken, a német index 1,5, a francia 1,9 százalékkal esik, miközben Angliában ünnepnap van. Az amerikai határidős indexek sem biztatnak túl sok jóval, az esésük egy százalék körüli.

Június közepe óta nem látott esést produkált az amerikai tőzsde pénteken Jerome Powell Fed-elnök beszéde után, amit "héjának" ítéltek a piacok, ugyanis erősebb vagy tartósabb monetáris szigorítást vetített előre. A Nasdaq indexe több mint négy százalékkal zuhant. Most pénteken fontos munkaerőpiaci statisztikák jönnek az USA-ban.

Itthon a BUX-index két százalékkal esik, az OTP ezzel megint 9000 alá került. A Mol és az OTP 2,1-2,1, a Richter 2,2, a Telekom 1,5, a 4iG 1,2 százalékkal ment lejjebb. Az Opus stagnál, emelkedni a Graphisoft Park tud.

Árfolyamok és grafikonok

Holnap dönt az MNB a kamatról és a forintról

A forint kissé erősödött, az euró a péntek estinél 1,2 forinttal van lejjebb, 409,80-on. (A dollár 411,1.) A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülést tart kedden. Az elemzők szinte biztosra veszik, hogy egy százalékponttal nő majd a most 10,75 százalékos alapkamat, ez már be van árazva. Ha viszont ettől eltérő értékről döntenének, az alighanem jelentősen megmozgatná a forint árfolyamát. Ezen kívül a forintot változatlanul nyomasztja az uniós pénzek sora körüli sok kérdőjel és az energiaválság is.

A Fed döntéshozóinak múlt heti sorozatos nyilatkozatai erősítették a kamatemelési várakozásokat, és ezzel a dollárt is. Az euró/dollár ismét 1,0 alatt áll, sőt már a 0,99-hez közelít, ami nem jó a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak sem.

Letartóztatások az INA-nál, célárcsökkentés az OTP-nél

A J.P. Morgan 13 300 forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó célárát, ez 155 forinttal kevesebb, mint korábban – írta a KBC Equitas.

A konszenzusos célár az OTP-re 13 400 forint körül van, ami továbbra is jóval magasabb az aktuális árfolyamnál.

Egy hétvégi hír szerint Horvátországban letartóztatták az INA több vezetőjét. A Mol a sajtóval egy időben értesült az eseményekről, és közölte, hogy a folyamatban levő rendőrségi eljárásokat nem kommentálja.

A Richter a célárak alapján “relatíve nyomottabb” árakon forog, a Bloomberg konszenzusa alapján 10 ezer forint a célárak átlaga.

A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület.
A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület.

Ma végre esik a gázár

A pénteki óriási csúcsról, 339 euróról 283 euróra esett ma a hollandiai gázár, ami mintegy 17 százalékos esés. Ekkora zuhanást április óta nem látott az európai gázpiac. Ugyanez az árfolyam egyébként márciusban még 230 euró körül tetőzött. A múlt heti emelkedés azonban közel 40 százalékos volt összesen.

A Bloomberg szerint az esés egyik oka, hogy Németország közölte, a tervezettnél gyorsabban tölti fel a télre készülve a földgáztárolókat. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a régió legnagyobb gazdasága már a jövő hónapban teljesíteni fogja az októberre kitűzött 85 százalékos telítettségi célt.

Árutőzsdei gázár Hollandiában. Forrás: Tradingview.com
Árutőzsdei gázár Hollandiában. Forrás: Tradingview.com

Végleg elzárják a csapot?

De az biztos, hogy az ellátási helyzet továbbra is nagyon törékeny, Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával küzd. A kormányok intézkedéseket hoznak a terhek enyhítésére, mintegy 280 milliárd eurót különítve el, de ez lehet, hogy nem lesz elég.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt is, hogy Oroszország az augusztus 31-én kezdődő háromnapos karbantartás után nem helyezi újra üzembe a kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Sokkal többet is fizethetünk még a gázért?

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere szerint augusztus folyamán az európai gázárak megduplázódtak, a nyáron pedig megnégyszereződtek. Ha a gázárak itt maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ráadásul “nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani”. Ám nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be, szabályozott árakon.

Lásd még az Mfor.hu cikkeit:

Zsiday Viktor: szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek

A brutális gázárakat még magasabbak követhetik az év végén

A Fed után az EKB is bekeményít?

Az Európai Központi Banktól (EKB) is szigorúbb fellépést várnak. Több EKB-s jegybankár (Martins Kazaks, Robert Holzmann, Klaas Knot) is arról nyilatkozott a Jackson Hole-ban tartott konferencián, hogy a szeptember 8-i kamatdöntő ülésen újabb határozott lépésre van szükség. Ennek keretében legalább 50 bázisponttal kellene emelni a kamatot – írta az Erste Befektetési Zrt.

A piac jelenleg 60 bázispontos kamatemelést áraz, ami 40 százalékos esélyt jelent egy 75 bázispontos lépésnek. Emellett a jegybankárok egyre inkább szeretnék megkezdeni a vitát a mérlegfőösszeg leépítéséről is.

A lett jegybankelnök, Martins Kazaks szerint pedig az euró dollárral szembeni gyengülése további inflációs nyomást generálhat, amit aggódva figyel. (Az euró gyengülésén pedig szintén kamatemeléssel lehet javítani – a szerk.)

Nem kell félni a Mt. Gox-féle bitcoinoktól?

A még 2014 elején meghekkelt és csődbement japán Mt. Gox tőzsde maradék vagyonából 137 ezer darab bitcoint szabadít fel a felszámoló mától, aminek értéke 2,7 milliárd dollár. Részben ezzel magyarázzák, hogy tegnap a bitcoin árfolyama 20 ezer dollár alá süllyedt, részben pedig a pénteki Powell-beszéd után drasztikusan romló részvénypiaci, kriptopiaci hangulattal.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ám sok elemző felhívja a figyelmet, hogy nem érdemes az Mt. Gox miatt pánikolni. Egyrészt a mai csak a kifizetések kezdőnapja, a folyamat hosszabb időt vesz igénybe, várhatóan hónapokat. Másrészt pedig korántsem biztos, hogy ez mind a piacra fog ömleni, azaz mindenki elad majd a jelenlegi, viszonylag alacsony árakon. Erre utal az is, hogy akik már 2014-ben befektettek a bitcoinba, azok "korai elfogadók" (early adopter), azok jórészt mélyen hisznek benne és hosszú távon kitarthatnak mellette.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG