6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az európai tőzsdék ma is esnek, nem is keveset, a BUX kissé az átlag alatt teljesít. A gázár a pénteki rekord után ma csökken Európában, mivel a németek jól állnak a tárolók feltöltésével. A forint viszont erősödött, az elemzők a holnapi magyar kamatdöntésre várnak. Sok bitcoin kerülhet piacra.

Folytatódik a pocsék hangulat az európai és ázsiai tőzsdéken, a német index 1,5, a francia 1,9 százalékkal esik, miközben Angliában ünnepnap van. Az amerikai határidős indexek sem biztatnak túl sok jóval, az esésük egy százalék körüli.

Június közepe óta nem látott esést produkált az amerikai tőzsde pénteken Jerome Powell Fed-elnök beszéde után, amit "héjának" ítéltek a piacok, ugyanis erősebb vagy tartósabb monetáris szigorítást vetített előre. A Nasdaq indexe több mint négy százalékkal zuhant. Most pénteken fontos munkaerőpiaci statisztikák jönnek az USA-ban.

Itthon a BUX-index két százalékkal esik, az OTP ezzel megint 9000 alá került. A Mol és az OTP 2,1-2,1, a Richter 2,2, a Telekom 1,5, a 4iG 1,2 százalékkal ment lejjebb. Az Opus stagnál, emelkedni a Graphisoft Park tud.

Árfolyamok és grafikonok

Holnap dönt az MNB a kamatról és a forintról

A forint kissé erősödött, az euró a péntek estinél 1,2 forinttal van lejjebb, 409,80-on. (A dollár 411,1.) A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülést tart kedden. Az elemzők szinte biztosra veszik, hogy egy százalékponttal nő majd a most 10,75 százalékos alapkamat, ez már be van árazva. Ha viszont ettől eltérő értékről döntenének, az alighanem jelentősen megmozgatná a forint árfolyamát. Ezen kívül a forintot változatlanul nyomasztja az uniós pénzek sora körüli sok kérdőjel és az energiaválság is.

A Fed döntéshozóinak múlt heti sorozatos nyilatkozatai erősítették a kamatemelési várakozásokat, és ezzel a dollárt is. Az euró/dollár ismét 1,0 alatt áll, sőt már a 0,99-hez közelít, ami nem jó a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak sem.

Letartóztatások az INA-nál, célárcsökkentés az OTP-nél

A J.P. Morgan 13 300 forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó célárát, ez 155 forinttal kevesebb, mint korábban – írta a KBC Equitas.

A konszenzusos célár az OTP-re 13 400 forint körül van, ami továbbra is jóval magasabb az aktuális árfolyamnál.

Egy hétvégi hír szerint Horvátországban letartóztatták az INA több vezetőjét. A Mol a sajtóval egy időben értesült az eseményekről, és közölte, hogy a folyamatban levő rendőrségi eljárásokat nem kommentálja.

A Richter a célárak alapján “relatíve nyomottabb” árakon forog, a Bloomberg konszenzusa alapján 10 ezer forint a célárak átlaga.

A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület.
A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület.

Ma végre esik a gázár

A pénteki óriási csúcsról, 339 euróról 283 euróra esett ma a hollandiai gázár, ami mintegy 17 százalékos esés. Ekkora zuhanást április óta nem látott az európai gázpiac. Ugyanez az árfolyam egyébként márciusban még 230 euró körül tetőzött. A múlt heti emelkedés azonban közel 40 százalékos volt összesen.

A Bloomberg szerint az esés egyik oka, hogy Németország közölte, a tervezettnél gyorsabban tölti fel a télre készülve a földgáztárolókat. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a régió legnagyobb gazdasága már a jövő hónapban teljesíteni fogja az októberre kitűzött 85 százalékos telítettségi célt.

Árutőzsdei gázár Hollandiában. Forrás: Tradingview.com
Árutőzsdei gázár Hollandiában. Forrás: Tradingview.com

Végleg elzárják a csapot?

De az biztos, hogy az ellátási helyzet továbbra is nagyon törékeny, Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával küzd. A kormányok intézkedéseket hoznak a terhek enyhítésére, mintegy 280 milliárd eurót különítve el, de ez lehet, hogy nem lesz elég.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt is, hogy Oroszország az augusztus 31-én kezdődő háromnapos karbantartás után nem helyezi újra üzembe a kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Sokkal többet is fizethetünk még a gázért?

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere szerint augusztus folyamán az európai gázárak megduplázódtak, a nyáron pedig megnégyszereződtek. Ha a gázárak itt maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ráadásul “nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani”. Ám nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be, szabályozott árakon.

Lásd még az Mfor.hu cikkeit:

Zsiday Viktor: szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek

A brutális gázárakat még magasabbak követhetik az év végén

A Fed után az EKB is bekeményít?

Az Európai Központi Banktól (EKB) is szigorúbb fellépést várnak. Több EKB-s jegybankár (Martins Kazaks, Robert Holzmann, Klaas Knot) is arról nyilatkozott a Jackson Hole-ban tartott konferencián, hogy a szeptember 8-i kamatdöntő ülésen újabb határozott lépésre van szükség. Ennek keretében legalább 50 bázisponttal kellene emelni a kamatot – írta az Erste Befektetési Zrt.

A piac jelenleg 60 bázispontos kamatemelést áraz, ami 40 százalékos esélyt jelent egy 75 bázispontos lépésnek. Emellett a jegybankárok egyre inkább szeretnék megkezdeni a vitát a mérlegfőösszeg leépítéséről is.

A lett jegybankelnök, Martins Kazaks szerint pedig az euró dollárral szembeni gyengülése további inflációs nyomást generálhat, amit aggódva figyel. (Az euró gyengülésén pedig szintén kamatemeléssel lehet javítani – a szerk.)

Nem kell félni a Mt. Gox-féle bitcoinoktól?

A még 2014 elején meghekkelt és csődbement japán Mt. Gox tőzsde maradék vagyonából 137 ezer darab bitcoint szabadít fel a felszámoló mától, aminek értéke 2,7 milliárd dollár. Részben ezzel magyarázzák, hogy tegnap a bitcoin árfolyama 20 ezer dollár alá süllyedt, részben pedig a pénteki Powell-beszéd után drasztikusan romló részvénypiaci, kriptopiaci hangulattal.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ám sok elemző felhívja a figyelmet, hogy nem érdemes az Mt. Gox miatt pánikolni. Egyrészt a mai csak a kifizetések kezdőnapja, a folyamat hosszabb időt vesz igénybe, várhatóan hónapokat. Másrészt pedig korántsem biztos, hogy ez mind a piacra fog ömleni, azaz mindenki elad majd a jelenlegi, viszonylag alacsony árakon. Erre utal az is, hogy akik már 2014-ben befektettek a bitcoinba, azok "korai elfogadók" (early adopter), azok jórészt mélyen hisznek benne és hosszú távon kitarthatnak mellette.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17660 17400 17700 +2,50% 17660 17670 6 313 246 185 HUF 2024-04-26 13:57:08
MOL 3006 2992 3028 +0,27% 3000 3006 324 743 396 HUF 2024-04-26 13:55:25
MTELEKOM 899 897 907 -0,33% 898 899 170 145 986 HUF 2024-04-26 13:58:19
RICHTER 9100 9070 9145 +0,28% 9090 9100 455 751 205 HUF 2024-04-26 13:58:06
OPUS 390 384 398 +0,65% 389 389 100 162 891 HUF 2024-04-26 13:54:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nyugodtan várja a forint a megmérettetést, fontos határt lépett át a réz
Eidenpenz József | 2024. április 26. 12:28
A részvénypiacok felélénkültek a kedvező amerikai gyorsjelentések hatására, ma nagy fontosságú inflációs adat érkezik. A BUX-ot az OTP húzza, a forint alig mozdul egy péntek esti bejelentés előtt. Újra megindult az arany, a réz pedig átlépett egy több éve nem látott határt.
Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG