BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. október 16. 10:15

A csütörtükön kezdődő rendkívüli ülésig meg kellene állapodni az ír-észak-ír határ kérdéséről, illetve arról, hogy Észak-Írország mely vámövezetbe tartozzon. Tovább folyik az amerikai-kínai kereskedelmi vita, s egyre-másra jönnek ki a tőzsdei cégek negyedéves adatai. Idehaza a történelmi mélypontja közelében toporgó OTP áll a fókuszban.

Alapvetően az összességében kedvező amerikai negyedéves tőzsdei vállalati gyorsjelentések hatására a tengerentúli tőzsdeindexek 1 százalék körüli pluszokkal hagyták maguk mögött a keddi napot. Ma reggel Ázsiában már vegyesebb volt a kép, a japán és a hongkongi börzebarométer felfelé indult, ezzel szemben a sanghaji lefelé, miután az Egyesült Államok válaszcsapásokat helyezett kilátásba Hongkonggal kapcsolatban. Európában – így Budapesten is – stagnálásközeli volt a nyitás. Az arany iránti keresletet, így annak árfolyamát növelte a Brexitet övező bizonytalanság, az olajárak pedig annak hatására tartózkodtak valamivel feljebb a keddinél, hogy az OPEC a kitermelés nagyobb mértékű visszafogását hintette el, mint arról korábban szó volt. A forint gyengült, az euróval szemben a 333-as szint felé araszolgat.

De vajon mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat? Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Brexit: utolsó esély?

Hiába nevezték a felek konstruktívnak a kedden éjszakába nyúló tárgyalásokat, megállapodniuk nem sikerült a Brexit feltételeiről. Erre még ma van idejük, csütörtökön ugyanis megkezdődik a rendkívüli EU-csúcs. A legfontosabb nézeteltérés továbbra is az ír- észak-ír határ kérdése, illetve az, hogy Észak-Írország mely vámövezetbe tartozzon. Boris Johnson hibrid megoldást szeretne, mely alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámtérségében lenne, de az uniós szabályok vonatkoznának az országra, ha pedig egy brit szigetről származó terméket Észak-Írországban értékesítenének, akkor a helyi importcég visszaigényelhetné a vámot, amelyet az EU szabna ki a brit termékekre. Az EU szerint ez túl bonyolult megoldás, ezért inkább azt javasolja, hogy a brit sziget és Észak-Írország külön vámunióban legyen, ez azonban elfogadhatatlan a kormány észak-ír szövetségesének. Több tory képviselő is a DUP támogatásához kötötte a saját szavazatát, így még ha Johnson meg is tudna állapodni ma az EU vezetőivel, akkor sem biztos, hogy elkerülhető az esetleges hosszabbítás vagy a megállapodás nélküli kilépés.

2. Kereskedelmi háború: újabb kínai feltételek

A Bloomberg értesülései szerint a világ legnépesebb országa hajlandó lenne évente 40-50 milliárd dollár értékben amerikai agrárterméket vásárolni, cserében azonban a vámtarifák csökkentését szeretnék elérni Donald Trumpnál. Nem javította a megállapodás esélyét, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte, törvényt alkotna a hongkongi tüntetők támogatásáról, erre ugyanis Kína válaszcsapásokkal fenyegetőzött. Az alsóházban már elfogadták a javaslatot, amelyben megkérdőjelezik Hongkong speciális kereskedelmi státuszát. A szenátus is várhatóan áldását adja majd, mivel a republikánus képviselők jelentős része Hongkongot támogatja, így Trump lehet az egyedüli gátja a törvény érvényesítésének. Az elnök így nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen a kereskedelmi tárgyalások miatt nem akarhatja a kínai vezetést maga ellen haragítani, azonban a szenátus republikánus tagjai is fontos szövetségesei az ellene futó bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban – figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt.

3. Jól indult a gyorsjelentési szezon

A július-szeptember közötti számait közzétett négy nagybank, valamint a nagyobb amerikai vállalatok – Blackrock, Johnson & Johnson, UnitedHealth – közül csak a Wells Fargo és a Goldman Sachs nem tudta felülmúlni a piaci várakozásokat.

Ma a Bank of America, a Netflix és az IBM harmadik negyedéves adataira érdemes figyelni.

4. Kitörő Apple-hatás a Roku-részvényekre

A Roku platformján keddtől hozzáférhetővé vált az Apple TV, valamint annak valamennyi online streaming szolgáltatása, továbbá a felhasználók iTunes könyvtárai is. A hírre a Roku részvényei 11,5 százalékot drágultak.

5. Fontos megállapodásokat kötött a Richter

A Mycovia Pharmaceuticals amerikai vállalattal több egyezséget is tető alá hozott egy új nőgyógyászati készítmény értékesítésével és gyártásával kapcsolatban. A szerződéssel együtt a Richter a klinikai fejlesztéshez 20 millió dollár értékű mérföldkő-kifizetést fog teljesíteni a következő két évben. Jelenleg a gyógyszer a III. fázisú klinikai vizsgálatok alatt áll, a készítményre pedig Európára, Oroszországra, FÁK országokra, Latin-Amerikára, valamint Ausztráliára vonatkozóan kötöttek értékesítési megállapodást – emlékeztet a KBC Equitas. A mai tőzsdenyitást követően közel fél százalékos pluszban tartózkodtak a Richter részvényei.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél