TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csütörtükön kezdődő rendkívüli ülésig meg kellene állapodni az ír-észak-ír határ kérdéséről, illetve arról, hogy Észak-Írország mely vámövezetbe tartozzon. Tovább folyik az amerikai-kínai kereskedelmi vita, s egyre-másra jönnek ki a tőzsdei cégek negyedéves adatai. Idehaza a történelmi mélypontja közelében toporgó OTP áll a fókuszban.

Alapvetően az összességében kedvező amerikai negyedéves tőzsdei vállalati gyorsjelentések hatására a tengerentúli tőzsdeindexek 1 százalék körüli pluszokkal hagyták maguk mögött a keddi napot. Ma reggel Ázsiában már vegyesebb volt a kép, a japán és a hongkongi börzebarométer felfelé indult, ezzel szemben a sanghaji lefelé, miután az Egyesült Államok válaszcsapásokat helyezett kilátásba Hongkonggal kapcsolatban. Európában – így Budapesten is – stagnálásközeli volt a nyitás. Az arany iránti keresletet, így annak árfolyamát növelte a Brexitet övező bizonytalanság, az olajárak pedig annak hatására tartózkodtak valamivel feljebb a keddinél, hogy az OPEC a kitermelés nagyobb mértékű visszafogását hintette el, mint arról korábban szó volt. A forint gyengült, az euróval szemben a 333-as szint felé araszolgat.

De vajon mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat? Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Brexit: utolsó esély?

Hiába nevezték a felek konstruktívnak a kedden éjszakába nyúló tárgyalásokat, megállapodniuk nem sikerült a Brexit feltételeiről. Erre még ma van idejük, csütörtökön ugyanis megkezdődik a rendkívüli EU-csúcs. A legfontosabb nézeteltérés továbbra is az ír- észak-ír határ kérdése, illetve az, hogy Észak-Írország mely vámövezetbe tartozzon. Boris Johnson hibrid megoldást szeretne, mely alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámtérségében lenne, de az uniós szabályok vonatkoznának az országra, ha pedig egy brit szigetről származó terméket Észak-Írországban értékesítenének, akkor a helyi importcég visszaigényelhetné a vámot, amelyet az EU szabna ki a brit termékekre. Az EU szerint ez túl bonyolult megoldás, ezért inkább azt javasolja, hogy a brit sziget és Észak-Írország külön vámunióban legyen, ez azonban elfogadhatatlan a kormány észak-ír szövetségesének. Több tory képviselő is a DUP támogatásához kötötte a saját szavazatát, így még ha Johnson meg is tudna állapodni ma az EU vezetőivel, akkor sem biztos, hogy elkerülhető az esetleges hosszabbítás vagy a megállapodás nélküli kilépés.

2. Kereskedelmi háború: újabb kínai feltételek

A Bloomberg értesülései szerint a világ legnépesebb országa hajlandó lenne évente 40-50 milliárd dollár értékben amerikai agrárterméket vásárolni, cserében azonban a vámtarifák csökkentését szeretnék elérni Donald Trumpnál. Nem javította a megállapodás esélyét, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte, törvényt alkotna a hongkongi tüntetők támogatásáról, erre ugyanis Kína válaszcsapásokkal fenyegetőzött. Az alsóházban már elfogadták a javaslatot, amelyben megkérdőjelezik Hongkong speciális kereskedelmi státuszát. A szenátus is várhatóan áldását adja majd, mivel a republikánus képviselők jelentős része Hongkongot támogatja, így Trump lehet az egyedüli gátja a törvény érvényesítésének. Az elnök így nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen a kereskedelmi tárgyalások miatt nem akarhatja a kínai vezetést maga ellen haragítani, azonban a szenátus republikánus tagjai is fontos szövetségesei az ellene futó bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban – figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt.

3. Jól indult a gyorsjelentési szezon

A július-szeptember közötti számait közzétett négy nagybank, valamint a nagyobb amerikai vállalatok – Blackrock, Johnson & Johnson, UnitedHealth – közül csak a Wells Fargo és a Goldman Sachs nem tudta felülmúlni a piaci várakozásokat.

Ma a Bank of America, a Netflix és az IBM harmadik negyedéves adataira érdemes figyelni.

4. Kitörő Apple-hatás a Roku-részvényekre

A Roku platformján keddtől hozzáférhetővé vált az Apple TV, valamint annak valamennyi online streaming szolgáltatása, továbbá a felhasználók iTunes könyvtárai is. A hírre a Roku részvényei 11,5 százalékot drágultak.

5. Fontos megállapodásokat kötött a Richter

A Mycovia Pharmaceuticals amerikai vállalattal több egyezséget is tető alá hozott egy új nőgyógyászati készítmény értékesítésével és gyártásával kapcsolatban. A szerződéssel együtt a Richter a klinikai fejlesztéshez 20 millió dollár értékű mérföldkő-kifizetést fog teljesíteni a következő két évben. Jelenleg a gyógyszer a III. fázisú klinikai vizsgálatok alatt áll, a készítményre pedig Európára, Oroszországra, FÁK országokra, Latin-Amerikára, valamint Ausztráliára vonatkozóan kötöttek értékesítési megállapodást – emlékeztet a KBC Equitas. A mai tőzsdenyitást követően közel fél százalékos pluszban tartózkodtak a Richter részvényei.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél