TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amerika eseménydús a gyorsjelentési szezon miatt, és most amúgy is ott húz a bika, különösen a Nasdaqon. A fő húzóerő most az Amazon.com volt. Európa lagymatagabb, mondhatni pihenőt tart. Zuhan az arany és a forint. A pesti börze remekel, itthon a Richter lett a főszereplő, akár még csúcsra is mehet.

Amerika pénteken újabb csúcsokra emelkedett, és ami a lényeges: a Nasdaq egyre stabilabban távolodik az 5000 ponttól, már majdnem 100 ponttal van felette. Még 150 pont, és elhagyja a 15 évvel ezelőtti napközben csúcsát is, akkor teljessé válik a kitörés. Addig persze még lehet korrekció benne, de a folyamat biztatóan halad.

Az Amazon.com azon kevés netes óriások egyike, amelyek már a 15 évvel ezelőtti őrületben is részt vettek, de aztán sikeresen működtek tovább. Az utóbbi években gondokkal küzdött a cég: hatalmas árbevételéből nem tudott érdemi profitot kitermelni. Most azonban úgy tűnik, megtalálta a megoldást. Az e-kereskedelemre kiépített hatalmas kapacitását elkezdte felhő alapú szolgáltatásokra is használni, így viszonylag olcsón, nagyobb beruházások nélkül állhat az ügyfelek rendelkezésére. A kereslet pedig nő ezek a termékek iránt: sok cég nem bajlódik saját szerverpark kiépítésével és fenntartásával, rábízzák ezt a felhőben üzemelő profikra.

Amazon.com, 5 hónap. Idén 2 nagy rés felfelé

Most az első negyedévben kiderült, hogy az Amazonnak az erre létrehozott cége, az Amazon Web Services (AWB) szép profitot érte el. Az árbevétel 49 százalékkal nőtt egy év alatt. A cég végre nyereséget tud kihozni hatalmas kapacitásaiból. Jól fut a szekér, és a befektetők ezt várták régóta. Meg is tépték a részvényt: mindjárt óriási réssel nyitott, még beszállni sem lehetett a hírre. Az előző napi 390 dolláros zárás után mindjárt 439-en nyitott ki és 445-ön zárt, ami 14 százalékos szárnyalás. Ráadásul egy hasonló rés már januárban is volt: azzal együtt a részvény közel 50 százalékot nyert év eleje óta.

Vége a 3D-álomnak

Nem volt ilyen vidám a 3D kereskedése. A cégtől tavaly csodákat vártak: mindenki a 3 dimenziós nyomtatásban látta a jövőt akár háztartási szinten is, pedig alapvetően csak műanyag (plasztik) jellegű termékeket lehet így előállítani, amiket fillérekért megkapunk a boltban is, és nem kell nagy hőt termelő készülékkel küzdenünk otthon. Az a fantázia világa, hogy majd grillcsirkét meg laptopot nyomtatunk magunknak. A kiábrándulás most meg is jött: gyatra negyedéves eredményről számolt be a cég. Az árfolyam le is esett 10 százalékkal 27 dollár közelébe. A többi 3 dimenziós nyomtatógyártó is esett, az egész iparágat adni kezdték a befektetők.

Az olaj közben továbbra is erős: a Brent 65,4 dollárig emelkedett, lassan célkeresztbe kerül a 70 dolláros ár. A WTI 57,3 dollár, mintha inkább csak kullogna a Brent után. Nagyot esett az arany: 1180 dollár alá került. A nemesfém most már hosszabb ideje egy sávban tartózkodik 1150 és 1300 dollár között, de ezen belül is inkább az 1200 környékén van ár.

Arany, 3 hónap

A Budapesti Értéktőzsde igen masszív: a BUX 22400 pontig emelkedett. A fő komponensek felváltva húzzák: most a Richteren volt a sor, 4 százalékkal 4600 forintig szárnyalt. Ez már igen jelentős szint: ezzel a nagypapírok közül az egyik elérhető távolságba került attól, hogy új csúcsra menjen, amire 8 éve nem volt példa a börzén. Kevéssel 5000 forint fölött volt a korábbi csúcs, már csak 10 százalék kellene hozzá.

A Richtert a Mol követte 2 százalékos emelkedéssel, így újra megközelítette a nemrég már elért 15 ezer forintos árat. Az OTP ezúttal fél százalékot tett hozzá a BUX eredményhez. Elengedte magát viszont a forint, az euró 303,50 forintig ugrott, ami már kissé több mint a szokásos korrekció. 302-nél volt egy komoly támasz, az nem tartotta meg a nemzeti valutát. Lehet, hogy az eddigi erősödő trendből egy időre sávkereskedésbe váltunk.

Ázsiában a mai kereskedés a legtöbb piacon ugyancsak lanyha, de Kínát továbbra is imádják. Alig van nap, hogy ne emelkedne: Sanghaj 2, Hong Kong 1,5 százalék pluszban van. A kínai piacikon klasszikus lufit fújnak, olyat, mint 15 évvel ezelőtt a Nasdaqon. 20-25 év heves gazdasági növekedés és a piacok liberalizációja után érthető, hogy sokan elhiszik: a kínai fák az égig nőnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Részvény / Deviza / Áru Egy súlyos második hullám elején járunk, a tőzsde is kezdi felfogni
Eidenpenz József | 2020. október 15. 11:22
A tavaszinál is rosszabb európai koronavírus-statisztikák azt jelzik, hogy súlyos második hullámra kell készülnünk. Számos országban újabb korlátozásokat léptettek életbe. Ez komoly pesszimizmust okozott ma a tőzsdéken, a főbb indexek két százalék körüli mínuszban vannak, a BUX másfél százaléknál tart. Két forinttal drágább lett az euró, kérdés, lép-e valamit az MNB a mai tenderen. A franciák és hollandok is csatlakoztak a nagy internetes multik elleni koalícióhoz.
Részvény / Deviza / Áru 2 billió dolláros Tesla, 363 forintos euró
Eidenpenz József | 2020. október 14. 18:57
Nincs túl jó hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentési szezon eddig vegyes eredményeket hozott. A bankok egy része a vártnál jobb, más része rosszabb számokat produkált. Európában újabb korlátozásokra készülnek, Franciaországban ma este beszél erről az elnök. A BUX index ugyan emelkedett, de a forint ismét gyengült Budapesten. Egy alapkezelő ötször ekkora árat vár a Teslától.
Részvény / Deviza / Áru Az inzulin-piac Nespressója: a cukorbetegek és a befektetők is áldják majd ezt a céget?
MFC Equity | 2020. október 14. 17:02
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 8. részében a DexCom Inc.-ot járjuk körül, amely a glükózmonitorozó rendszerek tervezésével, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik egy nagy iramban növekedő piacon és egy esetlegesen nyomott áron.
Friss
hírlevél