<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék emelkedése megakadt, de a BUX különösen alulteljesítő, amit az egyik brókercég a kormány újabb piacbefolyásoló intézkedéseivel magyaráz. Az MNB nem emelt a kamaton, a forint mégis erős. Kínában a Volkswagennek is gyárat kellett bezárnia a járvány miatt. Solana, vagy ether?

Miután tegnap szerény emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék, ma Európában kissé elromlott a hangulat. A főbb indexek kontinensünkön – Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Hollandiában – 0,1-0,4 százalékkal süllyednek. Az amerikai határidős indexek lényegében stagnálnak.

Az amerikai infláció a tegnap délutáni adat szerint hét százalékos volt legutóbb, amire 1982 óta nem volt példa, vagyis mintegy 40 éve. Ez azonban nem igazán okozott meglepetést, az elemzői előrejelzések átlaga is ennyi volt. Az adat nyomán szinte biztosra vehető, hogy márciusban a Fed megkezdi a kamatemelési ciklust.

Kicsit esett a forint, de erős

Az omikron viharosan terjed, de nem okoz magas halálozást, így aztán a gazdasági kihatásai korlátozottak maradhatnak. Holnap az amerikai nagybankok nyitják meg a gyorsjelentési szezont, így a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo.

Árfolyamok és grafikonok

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esik, és nagyjából ekkora esést produkál az OTP és a Richter is. A Mol 1,0 százalékos mínusszal szintén nem lóg ki a sorból. Az euró/forint árfolyam látszólag emelkedett két forinttal, 355,10-nél jár, azonban valójában inkább erősödést látunk. Egyrészt kora reggel volt picivel 353 forint alatt is az árfolyam, másrészt pedig tegnap délben még 356,20 volt.

Maradt a kamat, mégis erősödik a forint

Nem emelte tovább az MNB a 4 százalékos egyhetes betéti kamatot a mai tenderen sem, ahogy a múlt héten sem nyúlt e fontos mutatóhoz. Ebből arra lehet következtetni, hogy a pénteken megjelenő éves inflációs adat a novemberi, csaknem 14 éves csúcsot jelentő 7,4 százaléknál alacsonyabb lehet. De annak is szerepe lehet ebben, hogy a forint végre lényeges mértékű erősödést mutatott az idén.

Maradhat a négy százalékos kamatszint, mivel az eszközzel a jegybank a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatokra reagál, amelyek jelentősen enyhültek az elmúlt néhány hétben írta a Equilor Befektetési Zrt.

A kormány leértékelte a BUX-ot

“Újabb piacbefolyásoló intézkedés.” A néhány alapvető élelmiszer árának befagyasztása az októberi szinten nem jár ugyan közvetlen hatással a tőzsdei cégekre, de közvetett hatással igen – írja az Erste Befektetési Zrt. kommentárja .

Hiszen az újabb lépés tovább növeli a befektetői bizonytalanságot, a kockázati prémiumot, ami nagyobb mértékben csökkenti a vállalatok jövőbeli pénzáramának nettó jelenértékét, s így „ceteris paribus” leértékeli a részvényeket.

Ez a hatás csak kismértékű, de mégiscsak lefelé mutat – teszik hozzá. Így a mai negatívabb piaci hangulatban a BUX relatíve nagyobbat esik, mint a régió többi indexe.

Esett a Tesco és a Volkswagen

Vegyes vállalati hírek érkeztek Európából az Investing.com szerint.

  • A Marks & Spencer részvényei öt százalékot estek annak ellenére, hogy a brit kiskereskedő megemelte profitkilátásait, miután erős karácsonyi teljesítményről számolt be. Részvénye azonban már csaknem megduplázódott az elmúlt egy évben.
  • A Tesco részvényei 2,1 százalékot estek, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb szupermarketje megemelte egész éves profit-előrejelzését. De a részvény így is a 2014 óta beállított legmagasabb árcsúcs közelében maradt.

  • Az ASOS részvényei 6,4 százalékot emelkedtek, miután az online divatárusító megerősítette – igaz, korábban már csökkentett – előrejelzéseit. Annak ellenére így tett, hogy az év végéig tartó négy hónapban az értékesítési lánc problémái megtépázták az eladásokat.
  • A Volkswagen részvényei 1,7 százalékot estek, miután a német autóipari óriás kénytelen volt bezárni két gyárat a kínai Tiencsin városában a Covid-19 kitörés miatt.

Egyébként a Toyota is felfüggesztette a termelést Tiencsinben.

Hitelezőkkel tárgyalnának a kínai ingatlanosok

A bajban levő, 300 milliárd dolláros tartozást felhalmozó Evergrande kínai ingatlanóriás ma belföldi befektetőkkel tárgyalt egy 157 millió dolláros kötvénytörlesztés átütemezéséről. Eddig a cég csak a külföldi befektetők felé nem teljesített, belföldön mindig eleget tett a kötelezettségeinek – írta a Finanzen.net.

Két kisebb konkurense, a Shimao és a Yuzhou szintén fizetési haladékot kért. A Világbank pedig arra figyelmeztetett, hogy a kínai ingatlanszektor válsága az egész gazdaságra súlyos következményekkel járhat. A kínai építőipar akkora adóssággal rendelkezik, mint az éves GDP 30 százaléka.

Kriptodeviza-piaci hangulatindex (Alternative.me)Kriptodeviza-piaci hangulatindex (Alternative.me)

A félelem falán másznak fel a kriptók

A kriptodeviza-piacon továbbra is erős a pesszimizmus, eközben azonban az árfolyamok felfelé araszolnak. A bitcoin 2,4, az ether 3,4 százalékos pluszban van (43 960, illetve 3372 dolláron), a solana pedig 7,5 százalékkal drágul (152,60 dollárra). 

A solana a nagy esélyes?

A Bank of America elemzése szerint a Solana piaci részesedést vehet el az Ethereumtól. A bank elismeri, hogy a Solana kialakítása, működése rendkívül fogyasztó-központú, és ez megkülönbözteti a többi kriptodevizától.

A solana és az ether árfolyama (Tradingview.com)A solana és az ether árfolyama (Tradingview.com)

A solana mostanában az ötödik legnagyobb kriptodeviza, teljes piaci kapitalizációja 47 milliárd dollár. (Az etheré 401 milliárd dollár.)

Erős lehet a küszöbön álló gyorsjelentési szezon

A vártnál erősebb gyorsjelentések a most induló szezonban “esetleg emelkedésre késztethetik akár a piacokat is” – írja a KBC Equitas.

A techpapírok alaposan visszaestek év elején, így igen sokat számíthat, hogy milyen eredményeket tudtak realizálni az elmúlt időszakban.

Az S&P 500 komponensei átlagosan 12 százalékkal növelhették bevételeiket, míg EPS terén 22 százalékos bővülés várható az elemzői konszenzus alapján. Európa jobban teljesíthet ezen a téren, hiszen a 16 százalékos bevételnövekedés mellé akár 48,5 százalékos EPS-növekedés is társulhat  – írják.

Kiemelkedő eredmény-növekedés várható az energiaszektortól, már csak a 2020-as gyenge eredmények (az alacsony bázis) miatt is, de a többi nyersanyagcég is jól teljesíthet az áremelkedések miatt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló