<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék emelkedése megakadt, de a BUX különösen alulteljesítő, amit az egyik brókercég a kormány újabb piacbefolyásoló intézkedéseivel magyaráz. Az MNB nem emelt a kamaton, a forint mégis erős. Kínában a Volkswagennek is gyárat kellett bezárnia a járvány miatt. Solana, vagy ether?

Miután tegnap szerény emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék, ma Európában kissé elromlott a hangulat. A főbb indexek kontinensünkön – Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Hollandiában – 0,1-0,4 százalékkal süllyednek. Az amerikai határidős indexek lényegében stagnálnak.

Az amerikai infláció a tegnap délutáni adat szerint hét százalékos volt legutóbb, amire 1982 óta nem volt példa, vagyis mintegy 40 éve. Ez azonban nem igazán okozott meglepetést, az elemzői előrejelzések átlaga is ennyi volt. Az adat nyomán szinte biztosra vehető, hogy márciusban a Fed megkezdi a kamatemelési ciklust.

Kicsit esett a forint, de erős

Az omikron viharosan terjed, de nem okoz magas halálozást, így aztán a gazdasági kihatásai korlátozottak maradhatnak. Holnap az amerikai nagybankok nyitják meg a gyorsjelentési szezont, így a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo.

Árfolyamok és grafikonok

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esik, és nagyjából ekkora esést produkál az OTP és a Richter is. A Mol 1,0 százalékos mínusszal szintén nem lóg ki a sorból. Az euró/forint árfolyam látszólag emelkedett két forinttal, 355,10-nél jár, azonban valójában inkább erősödést látunk. Egyrészt kora reggel volt picivel 353 forint alatt is az árfolyam, másrészt pedig tegnap délben még 356,20 volt.

Maradt a kamat, mégis erősödik a forint

Nem emelte tovább az MNB a 4 százalékos egyhetes betéti kamatot a mai tenderen sem, ahogy a múlt héten sem nyúlt e fontos mutatóhoz. Ebből arra lehet következtetni, hogy a pénteken megjelenő éves inflációs adat a novemberi, csaknem 14 éves csúcsot jelentő 7,4 százaléknál alacsonyabb lehet. De annak is szerepe lehet ebben, hogy a forint végre lényeges mértékű erősödést mutatott az idén.

Maradhat a négy százalékos kamatszint, mivel az eszközzel a jegybank a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatokra reagál, amelyek jelentősen enyhültek az elmúlt néhány hétben írta a Equilor Befektetési Zrt.

A kormány leértékelte a BUX-ot

“Újabb piacbefolyásoló intézkedés.” A néhány alapvető élelmiszer árának befagyasztása az októberi szinten nem jár ugyan közvetlen hatással a tőzsdei cégekre, de közvetett hatással igen – írja az Erste Befektetési Zrt. kommentárja .

Hiszen az újabb lépés tovább növeli a befektetői bizonytalanságot, a kockázati prémiumot, ami nagyobb mértékben csökkenti a vállalatok jövőbeli pénzáramának nettó jelenértékét, s így „ceteris paribus” leértékeli a részvényeket.

Ez a hatás csak kismértékű, de mégiscsak lefelé mutat – teszik hozzá. Így a mai negatívabb piaci hangulatban a BUX relatíve nagyobbat esik, mint a régió többi indexe.

Esett a Tesco és a Volkswagen

Vegyes vállalati hírek érkeztek Európából az Investing.com szerint.

  • A Marks & Spencer részvényei öt százalékot estek annak ellenére, hogy a brit kiskereskedő megemelte profitkilátásait, miután erős karácsonyi teljesítményről számolt be. Részvénye azonban már csaknem megduplázódott az elmúlt egy évben.
  • A Tesco részvényei 2,1 százalékot estek, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb szupermarketje megemelte egész éves profit-előrejelzését. De a részvény így is a 2014 óta beállított legmagasabb árcsúcs közelében maradt.

  • Az ASOS részvényei 6,4 százalékot emelkedtek, miután az online divatárusító megerősítette – igaz, korábban már csökkentett – előrejelzéseit. Annak ellenére így tett, hogy az év végéig tartó négy hónapban az értékesítési lánc problémái megtépázták az eladásokat.
  • A Volkswagen részvényei 1,7 százalékot estek, miután a német autóipari óriás kénytelen volt bezárni két gyárat a kínai Tiencsin városában a Covid-19 kitörés miatt.

Egyébként a Toyota is felfüggesztette a termelést Tiencsinben.

Hitelezőkkel tárgyalnának a kínai ingatlanosok

A bajban levő, 300 milliárd dolláros tartozást felhalmozó Evergrande kínai ingatlanóriás ma belföldi befektetőkkel tárgyalt egy 157 millió dolláros kötvénytörlesztés átütemezéséről. Eddig a cég csak a külföldi befektetők felé nem teljesített, belföldön mindig eleget tett a kötelezettségeinek – írta a Finanzen.net.

Két kisebb konkurense, a Shimao és a Yuzhou szintén fizetési haladékot kért. A Világbank pedig arra figyelmeztetett, hogy a kínai ingatlanszektor válsága az egész gazdaságra súlyos következményekkel járhat. A kínai építőipar akkora adóssággal rendelkezik, mint az éves GDP 30 százaléka.

Kriptodeviza-piaci hangulatindex (Alternative.me)Kriptodeviza-piaci hangulatindex (Alternative.me)

A félelem falán másznak fel a kriptók

A kriptodeviza-piacon továbbra is erős a pesszimizmus, eközben azonban az árfolyamok felfelé araszolnak. A bitcoin 2,4, az ether 3,4 százalékos pluszban van (43 960, illetve 3372 dolláron), a solana pedig 7,5 százalékkal drágul (152,60 dollárra). 

A solana a nagy esélyes?

A Bank of America elemzése szerint a Solana piaci részesedést vehet el az Ethereumtól. A bank elismeri, hogy a Solana kialakítása, működése rendkívül fogyasztó-központú, és ez megkülönbözteti a többi kriptodevizától.

A solana és az ether árfolyama (Tradingview.com)A solana és az ether árfolyama (Tradingview.com)

A solana mostanában az ötödik legnagyobb kriptodeviza, teljes piaci kapitalizációja 47 milliárd dollár. (Az etheré 401 milliárd dollár.)

Erős lehet a küszöbön álló gyorsjelentési szezon

A vártnál erősebb gyorsjelentések a most induló szezonban “esetleg emelkedésre késztethetik akár a piacokat is” – írja a KBC Equitas.

A techpapírok alaposan visszaestek év elején, így igen sokat számíthat, hogy milyen eredményeket tudtak realizálni az elmúlt időszakban.

Az S&P 500 komponensei átlagosan 12 százalékkal növelhették bevételeiket, míg EPS terén 22 százalékos bővülés várható az elemzői konszenzus alapján. Európa jobban teljesíthet ezen a téren, hiszen a 16 százalékos bevételnövekedés mellé akár 48,5 százalékos EPS-növekedés is társulhat  – írják.

Kiemelkedő eredmény-növekedés várható az energiaszektortól, már csak a 2020-as gyenge eredmények (az alacsony bázis) miatt is, de a többi nyersanyagcég is jól teljesíthet az áremelkedések miatt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10215 10070 10265 +3,14% 10215 10225 1 898 526 955 Ft 2022-05-23 11:05:48
MOL 2756 2738 2776 +2,07% 2754 2756 576 073 646 Ft 2022-05-23 11:05:53
MTELEKOM 410 403 410 +0,37% 409 410 26 548 842 Ft 2022-05-23 10:56:09
RICHTER 7440 7400 7470 -0,67% 7440 7445 90 042 955 Ft 2022-05-23 11:03:06
OPUS 190 186 191 +0,64% 187 190 2 267 739 Ft 2022-05-23 10:33:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
Részvény / Deviza / Áru Jelentős emelkedéssel zárt a BUX - az OTP is megindult
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 658,56 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 41 906,58 ponton zárt kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló