TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kikelt a múlt héten elhangzott német kritikák ellen, miszerint monetáris politikája egyoldalú, túl laza, és elveszi a megtakarítás lehetőségét. Draghi a jegybanki függetlenséggel vágott vissza, de érdemes-e nekimenni a legnagyobb tagnak, aki végső soron ki is válhat?
Mario Draghi

Felemás tervezés

Bonyolult dolog egy sok ország alkotta valutaövezet, ezt már régóta látjuk. Az eurózóna megtervezésekor nem igazán gondolták át a közös pénzügyminisztérium, az összehangolt költségvetési politika szükségességét, ugyanakkor a teljesen független, önálló monetáris politikával rendelkező közös jegybank meglett, és így óhatatlanul ellenmondások alakultak ki.

A fiskális, vagyis költségvetési politikák összehangolását egyelőre kikényszerítették a válsághelyzetek, pontosabban nem is az összehangolást, hanem az egyes tagállamok részéről a megfelelő szigort. A görög esetben látszott, hogy ha valaki nagyon elengedi magát, azt nem finanszírozzák akármeddig, ha nem teremt egyensúlyt az adott tagállam, repül az eurózónából.

Kötelesség van, de hol a jog?

Egy szegényebb tagállamnak ez komoly visszatartó erő, mivel tisztában vannak vele, hogy egy túlköltekezést követő önálló valuta bevezetés sokkal rosszabb gazdasági helyzetet eredményezne, mint a fegyelmezett költségvetési politika és az euróövezetben maradás. A gazdagabb tagállamoknál, különösen a legnagyobbnál azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet. Neki kell megfegyelmezni a többieket, hisz ezt az EKB nem teszi meg automatikusan, de a monetáris politikába már nem szólhat bele.

Ez egy olyan ellentmondás, ami hosszú távon veszélyes lehet. A jegybanki függetlenség nagyon szép elmélet, de még nemzetállamok esetében is zajlik kommunikáció a jegybank és a kormány között, hisz a fiskális és monetáris politikai valamilyen szintű összehangolása mindenképpen szükséges. A soknemzetiségű, vagy inkább sokállamú valutaövezetben pedig végképp szükséges valamilyen szintű konzultáció és egyetértés. A jegybankelnök nem gyakorolhat korlátlan hatalmat mindenkivel szemben, illetve megteheti, de ez alááshatja magát a közös valutát.

Elszabadult hajóágyú

Most egy ilyen konkrét konfliktus adódott: az EKB egészen szokatlan monetáris kísérletezésbe kezdett, melynek során negatív kamatot alkalmaz és egyre több kötvényt vesz. Eddig csak államkötvényeket, de most már kiterjeszti a vállalati kötvényekre is, ami elég kockázatos manőver, hisz a jegybank magáncégek papírjait kezdi vásárolni. Mindezt azért teszi, hogy a 0 körüli inflációt felpörgesse, miközben az alacsony infláció egyelőre semmilyen gondot nem okoz, a munkanélküliség nem, hogy nem növekszik, de egyes tagországokban egyenesen sokéves mélyponton van.

Német tűréshatár

Ez a folyamat különösen a németeknél jellemző, ahol a munkanélküliség az ország egyesülése óta a legkisebb, az alacsony infláció tehát semmilyen káros hatást nem eredményez. Ilyen helyzetben korábban a jegybankok nem alkalmaztak extrém monetáris lazítást, különösen a német Bundesbank nem. A németek szeretik az árstabilitást, emellett a megtakarítások lehetőségét megfelelő kamattal, és ezt a stabil márka 1948-as bevezetése óta sikerrel is alkalmazták.

Ilyen körülmények között nem feltétlenül fogják bármeddig tűrni, hogy az EKB teljesen szembe menjen elképzeléseikkel, amikor tulajdonképpen csak egy kísérletet folytat, hisz korábban hasonló monetáris politikát nem alkalmaztak. A feleknek mindenképp ésszerű lenne egyeztetni, leginkább azért, mert az eurózóna nem felbonthatatlan. A németek, bármilyen elkötelezett integrációpártiak is, egy bizonyos szinten túl úgy dönthetnek, hogy nem fogadják el a számukra szélsőségesnek tűnő monetáris politikát, és a kilépés mellett döntenek. Nem érdemes őket hergelni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Friss
hírlevél