7p

Az árupiacokon az élénkülés jelei látszanak, ami azonban nagy veszélyeket hordoz. Ha nagyon megdrágulnának az energiahordozók és az ipari fémek, az az infláció visszatérését és a gazdaságok lassulását okozhatja, végső soron pedig általános válsághoz vezethet. Különösen a kőolaj kényes kérdés, az ugyanis a többi nyersanyag árfolyamát is erősen befolyásolja.

Az orosz invázió alaposan felkavarta a nyersanyagpiacokat 2022 elején, az energiahordozók mellett számos más olyan termék ára is felment, amelyeknek Ukrajna vagy Oroszország fontos termelője. Olaj, földgáz, nikkel, búza – nagy áremelkedések, sőt árrobbanások jellemezték azt az évet. Azután 2022 végére, 2023-ra eléggé lecsendesedett a piac, és 2023 közepére több nyersanyag is meglehetősen alacsony szintre süllyedt vissza.

A most hétvégi iráni légitámadást az olajár jól átvészelte. Az utóbbi hetekben azonban ettől függetlenül is mintha ismét megmozdult volna valami. Az arany új és új történelmi rekordokat állított fel, az ezüst sokéves csúcsokat ostromol, éves rekordot ért el a réz vagy például az alumínium is. A Brent típusú kőolaj is újra 90 dollár fölé ért, október óta nem látott árszintre. Mi történik a nyersanyagpiacokon?

Árupiaci indexek öt éve (Thompson-Reuters és S&P Goldman Sachs). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Árupiaci indexek öt éve (Thompson-Reuters és S&P Goldman Sachs). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Emelkedést vár a Goldman Sachs

Március végi elemzésében a Goldman Sachs kitartott azon álláspontja mellett, hogy 2024-ben a nyersanyagok áremelkedése várható. Az addig átlagosan kilenc százalékos drágulás az év végére várhatóan 15 százalékra emelkedik tovább – “a kereslet ciklikus és strukturális” élénkülése, valamint a geopolitikai kockázatok miatt. De egyes szektorokban, mint például az energia és az ipari fémek, a bank inkább húsz százalékos emelkedést prognosztizált (kivéve a nikkelre és a cinkre).

Árfolyamok és grafikonok

A nyersanyag-kereslet szempontjából mindenképpen kulcskérdés a globális gazdasági növekedés és a kamatszint. Az USA-ban és Európában idén júniustól valószínűsíthető kamatcsökkentések további támogatást jelentenek a nyersanyagok kereslete és az árak számára, különösen a réz, az alumínium és az olajtermékek esetében.

A nyersanyag-befektetéseknek emellett “geopolitikai fedezeti szerepe” is van, vagyis védelmet jelentenek a politikai kockázatok ellen, ahogy azt a vörös-tengeri hajózási zavarok és az orosz finomítókapacitások elleni támadások is mutatják.

Rézbika és akkumulátor-medve

A réz tulajdonságai különösen a bikapiacra utaló jeleket mutatnak, a kínálata szűkös, különösen az idei év második felétől kezdve lesz az. Így a Goldman Sachs 12 hónap alatt 40 százalékos áremelkedést vár tőle. Ugyanakkor esésre számít egyes más nyersanyagoktól, mint az amerikai földgáz, a lítium, a nikkel és a cink.

A leggyengébb fundamentumokkal rendelkező szegmens továbbra is az akkumulátor-anyagoké – írták.

Árrobbanás szélén a réz?

A nagyobb, sokéves árupiaci emelkedő szakaszok (szuperciklusok) egyik fő oka a szakirodalom szerint a beruházások elmaradása a nyersanyagszektorban. Erre jó példa lehet a réz helyzete. Befektetők, kereskedők és bányászati cégek már évek óta várják a réz nagyobb emelkedését, mivel a keresletet növeli az energetikai átállás (is).

A réz (HG), a cink (ZS) és az alumínium (AL) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A réz (HG), a cink (ZS) és az alumínium (AL) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Eközben pedig az új bányákba történő beruházások alacsony szintűek, nehezen tartanak lépést a kereslettel. A legnagyobb rézbányák tavaly 20 százalékkal kevesebbet termeltek. Az év végén egy panamai bányát zártak be, más cégek pedig csökkentették a kitermelésüket. Nemrég a rézérc-koncentrátum piacának szélsőséges mozgása is arra utalt, hogy a réz talán nemsokára megdöntheti a korábbi rekordokat.

A Citi elemzői úgy vélik, hogy már elkezdődött a réz második nagy bikapiaca ebben az évszázadban, nagyjából húsz évvel az előző után.

Minden áron veszik az aranyat?

Bár az arany új történelmi csúcsokon mozog – legalábbis dollárban, mert inflációval korrigálva még nem ért oda –, a jegybankok továbbra is vásárolják. Főleg a kínai és az orosz központi bankok, amelyek függetleníteni igyekeznek magukat a nyugati pénzügyi rendszertől – írja a Schiffgold.com. Másutt az aranykeresletet a súlyosan eladósodott amerikai állam miatti, a dollár összeomlásától való félelem is növeli.

A kínai állampolgárok is megpróbálnak leválni – a saját gazdaságukról. Az arany ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) árai emiatt teljesen elszabadultak, és Kína többször leállította a kereskedést, mert az ETF-ek a fizikai aranyrudakkal szemben elképesztően magas felárral forogtak.

Az arany GC) és az ezüst (SI) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany GC) és az ezüst (SI) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Emögött az van, hogy a kínaiak számára egyre nehezebbé vált a Kínán kívüli befektetés, mivel a rezsim igyekszik az országon belül tartani a befektetéseket. Az állampolgárok azonban próbálnak lépéseket tenni, hogy megvédjék magukat az általuk érzékelt belföldi gazdasági bizonytalanságtól.

Nagy válságot okozhatnak a nyersanyagárak

A magas nyersanyagárak korántsem csak a tankolni készülő autósoknak, az ékszervásárlóknak vagy a házépítőknek fájnak, emelkedésük növeli az inflációt, és ez mindenbe begyűrűzhet. Magasabb olaj- és fémárak mellett magasabb pénzromlási ütemre lehet felkészülni, ami magasabb kamatokat, lassuló gazdaságot, sőt részvénypiaci, devizapiaci turbulenciákat, eséseket okozhat. Súlyosabb esetben akár világválság is kialakulhat ennek következtében.

A geopolitikai feszültségek is hajtják az árakat, elsősorban az olajét. Az erőteljes nyersanyagár-emelkedés fejtörést okozhat a Fed-nek, s megfordíthatja az inflációs folyamatokat írta nemrég az Erste Befektetési Zrt.

Másutt a nyersanyagár komoly politikai tényező – az üzemanyagár például eldöntheti az amerikai elnökválasztás eredményét.

Árfolyamok és grafikonok

Infláció, áruk, tyúk, tojás

A magasabb infláció növeli a nyersanyagtermelők költségeit is, amire azok – ha tudnak – előbb-utóbb áremeléssel válaszolnak. Így akkor a magasabb nyersanyagárak okozzák az inflációt, vagy az infláció a magasabb nyersanyagárakat? – teszik fel a kérdést a Nasdaq honlapján.

Valószínűleg egy kicsit mindkettő.

Külső erők magasabbra kényszeríthetik a nyersanyagárakat, ami inflációt okoz. Ugyanakkor a gazdaság más részein, például a költségvetési és monetáris politika által okozott infláció is megzavarja a szokásos árupiaci árképzési mechanizmusokat, az árak emelkedését okozhatja.

A Brent típusú kőolaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent típusú kőolaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj lehet a főbűnös

Emiatt az elmúlt néhány hétben tapasztalt olajár-emelkedés is aggasztó sokak számára. A nyersanyagárak növekedését is elsősorban az olaj hajtja, használják a műanyagokban, a közlekedésben, de a bányászati gépek működtetése is energiaigényes. Így szinte minden előállított vagy importált termék költségeit befolyásolja, köztük a többi nyersanyagét is.

Tehát az olajárak, és így valószínűleg a nyersanyagárak összességében egy ideig még emelkedni fognak, ami visszavezet minket a tyúk-tojás kérdéshez. Ez lesz az újraéledő infláció oka, vagy pedig ez az újabb inflációs nyomás eredménye? írta a Nasdaq szerzője.

A fejlődő országok verhetik fel a nyersanyagok árát

Bár még nem ideálisak a körülmények hozzá, de van három fontos érv amellett, hogy közel lehetünk egy “árupiaci szuperciklus”, egy többéves árupiaci fellendülés kezdetéhez – írja az Economic Times.

  1. A világ népessége a becslések szerint meghaladja a nyolcmilliárd főt, ami az áruforgalmi elemzők számára fontos tényező.
  2. Az egy főre jutó nyersanyagfogyasztás a feltörekvő piaci gazdaságokban továbbra is alacsony, különösen Indiában, amely Kínához hasonlóan még a jelentős középosztály kialakulásának csak viszonylag korai szakaszában van. (Ha sokan jutnak fel a középosztályba, az hatalmas keresletet teremt új építmények, járművek, elektronikai eszközök és még sok más cikk iránt.)
  3. A G-20 országainak nagyobb elkötelezettsége az energetikai átállás mellett szintén megteremtheti a kereslet, a kínálat és az árak tartós emelkedésének feltételeit. Az akkumulátorfémek, mint a lítium-karbonát kitartó áremelkedést mutatnak, amely arra utal, hogy egy nagyobb ciklus van kialakulóban.

Az előző, szakértők szerint nagyjából a kilencvenes évek végétől 2012-ig tartó árupiaci emelkedő szakaszt jórészt Kína gazdaságának hatalmas fellendülése okozta.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18010 17805 18150 +0,73% 0 0 6 606 713 925 HUF 2024-05-23 17:14:56
MOL 3044 3044 3088 -0,85% 0 0 3 458 024 634 HUF 2024-05-23 17:06:49
MTELEKOM 978 960 978 +1,56% 0 0 448 921 269 HUF 2024-05-23 17:05:20
RICHTER 9255 9050 9285 +1,70% 0 0 3 240 563 890 HUF 2024-05-23 17:06:40
OPUS 377 373 381 0,00% 0 0 82 413 136 HUF 2024-05-23 17:07:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Részvény / Deviza / Áru Tapogathatja a pulzusát, ha meglátja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:54
Így indult a kereskedés csütörtök reggel.
Részvény / Deviza / Áru Szomorúan zárta a napot a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 19:05
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Két legény volt csak talpon szerdán a parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Most a sor végére került a forint és befutott egy új rekord
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:04
Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 
Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG