TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bitcoin túlságosan is könnyen nyomon követhető, a rendszer pontosan feljegyzi, mikor melyik címről, melyik címre, mekkora összeget küldtek. Ráadásul a tranzakciók drágák lettek és lassúak, amióta az egész világ felkapta a témát. De vannak más, titkosított kriptodevizák, a bűnözők most ezeket használják.

A bitcoin elveszítette vonzerejét az egyik első lelkes felhasználói tábora, a bűnözők körében – írja a San Francisco Chronicle „Sfgate” weboldala. Ennek szerintük az a magyarázata, hogy újfajta, kifejezetten titkosított fizetőeszközök születtek meg, amelyek sokkal inkább megfelelnek céljaiknak, mint például a monero nevű.

Ráadásul a hatóságok olyan szoftverek alkalmazását kezdték meg, amelyek a bitcoin áramlását követni tudják a felhasználók között. Ezzel a bitcoin hagyományos pénzre váltását igyekeznek megakadályozni, például a bitcoin-tőzsdéken keresztül.

Bár a bitcoin elvileg anonim, valójában általában nyomon követhető. A bitcoin-hálózat precízen megőrzi, mikor, mit, mely címről, hová utaltak, ami felhasználható bizonyítékként. Példádul 2014 elején bejárta a világsajtót ukrán fiatalok képe, akik Kijevben ételosztás közben a „forradalomra” gyűjtöttek pénzt. Amint a Blockchain oldalon kiderül, összesen 7,1 bitcoin – mai árakon mintegy 106 ezer dollár – fordult meg ezen a számlán az évek során, még most decemberben is érkezett rá.

Lehetsz te is névtelen

Ha a bitcoin-számla valahogyan, leginkább az ip-címen keresztül valamely személyhez köthető, akkor az illető bitcoin-forgalma már nem marad titok. A számla tulajdonosát azonban lehetséges eltitkolni, ha az illető egyébként is álcázza kilétét az interneten, azaz például VPN-t használ. (Virtuális magánhálózatot, azaz valamilyen távoli szerveren keresztül kommunikál.) Ma már számos, egyenesen több száz erre szolgáló fizetős és ingyenes szolgáltatás létezik.

Valószínű, hogy a bűnözők és sok más személy inkább azért nem használja eredeti céljaira, azaz például fizetésre a bitcoint, mert arra használhatatlan. Amint korábban is írtuk, a tranzakciós költségek nagyon megugrottak, és a tranzakciók ideje is hosszúra nyúlt. E sorok írásakor a bitcoin-tranzakciók átlagos díja 26,5 dollár, azaz mintegy 7000 forint volt (Bitinfocharts.com). Az átlagos tranzakciós idő pedig 44 perc, de Újévkor valósággal bedugult a hálózat, sok száz perces várakozási időkkel.

Direkt megtévesztik a leselkedőket

Az Sfgate cikkére visszatérve most a monero, az ethereum és a zcash kezdenek teret nyerni a bűnözők között. Példádul a zsarolóvírusokat már úgy programozzák, hogy a lekódolt számítógépet valamely ilyen „altcoin”, azaz alternatív kriptopénz kifizetésének segítségével lehessen kikódolni. Kedvencük a monero, amelynek értéke két hónap alatt négyszeresére emelkedett, miközben a bitcoin „csak” kétszeresére.

A cikk szerint a bitcoinnal ellentétben a monero hálózata mindent titkosít, a feladót, a címzettet, az összeget, még hamis címeket is generál, hogy a megfigyelőt megtévessze. A kriptodevizák nyomon követésére létrehozott szoftverek csak a bitcoin-mennyiség mintegy tíz százalékát jelentik gyanúsnak, a monero esetében azonban közel az összeset.

(Hallgathatja is a bitcoin-tranzakciókat, ráadásul meggyőződhet róla, hogy valóban buborék, ezen az oldalon.)

(bitlisten.com)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
hírlevél