<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tegnap esti nagy forintgyengülés máris a múlté, a devizánk értéke majdnem a kedd déli szintre erősödött vissza. A Barátság leállása miatt a Mol a nap vesztese itthon, de a lengyel tőzsde még nagyobbat esett a rakétatámadás másnapján. Öt érdekes részvényt vett a guru, a Revolut nyugtatja a befektetőit.

Ma mínuszban van az európai tőzsdeindexek többsége, a német DAX 0,5, a francia CAC 0,2 százalékkal csökken. Londonban és Amszterdamban viszont 0,2 százalék emelkedés látható. Az amerikai határidős indexek a tegnapi kellemes emelkedés után ma is 0,4 százalékkal feljebb mentek.

Tegnap este rakétatalálat érte Lengyelországot, nem tudni, hogy honnét, de az USA szerint nem valószínű, hogy Oroszországból. Európában a “befektetők emésztik a rakétacsapást” a külföldi sajtó szerint, de magas inflációs adat is érkezett az Egyesült Királyságból (11,1 százalék), és számos újabb vállalati eredmény.

Varsó és a Mol esik nagyot

A varsói WIG 20 index érthető módon nagyobb, 1,7 százalékos értékvesztést szenvedett el. Ma az USA-ban kiskereskedelmi eladások, termelői árak inflációja, ipari termelés, lakáspiaci adatok érkeznek. Kiderül az is, mennyi volt a pénzromlás Kanadában.

Forintbankjegyek. Fotó: MTIForintbankjegyek. Fotó: MTI

Budapesten a BUX index egy nagyobb mínuszból egy kisebbe jött fel délelőtt, de így is 0,7 százalékkal esik. Az OTP 1,2 és a Mol 1,5 százalékos esése húzza le, a Richter csak 0,2 százalékkal van lejjebb. A Magyar Telekom másfél százalékkal drágul, az Opus 1,3-al süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Pánik után korrigált a forint

Tegnap este a Barátság kőolajvezeték leállása és a Lengyelországban becsapódó rakéta miatt az euró/forint elszállt, az euró 414,15 forintig ugrott fel. Azóta azonban folyamatosan süllyed az árfolyam, most 406,70, ami közel öt forinttal alacsonyabb a tegnap késő estinél. Tegnap délben egyébként 406 forint körül volt az árfolyam, így már szinte teljes normalizálódásról beszélhetünk.

Az euró/forint négy órás gyertyákon. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró/forint négy órás gyertyákon. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A földgáz ára az utóbbi napok ütemes emelkedése után végre ismét lefelé tart, a hollandiai szállítású nyersanyag egysége 119,50 euró, négy százalékkal csökkent. Az olaj a politikai feszültségek ellenére csak fél százalékkal drágul, 94,40 a Brent ára.

Leállt a Barátság kőolajvezeték

Tegnap este kiderült, hogy nem folyik a nyersolaj a Barátság kőolajvezeték déli ágán, mivel az orosz hadsereg szétrombolt egy transzformátor-állomást. A mai hírek szerint a szállítás rövid idő alatt helyreállhat, és az országnak jelentős kőolajtartalékai vannak. A leállás azonban így is negatív a Molra nézve az Erste Befektetési Zrt. szerint, mivel a “cégcsoport számára jelentős előnyt jelent az olcsó orosz kőolaj vásárlása”.

Az olajvállalatoknak általában egyhavi készletük van kőolajból a finomítók területén, míg az egyes országok 90 napnyi fogyasztásnak megfelelő nyersolaj tartalékkal rendelkeznek.

Ezen túl a Mol az Adria-rendszerről is tud behozni alapanyagot Horvátországon keresztül.

Jót jelentettek a kiskereskedelmi óriások

A Walmart amerikai kiskereskedelmi óriás kedden publikálta a negyedéves eredményeit. Árbevétel- és eredménysoron is felülteljesítette az elemzői várakozásokat, az organikus növekedés is a várt felett alakult – írja az Equilor Befektetési Zrt. A menedzsment a kedvező eredmények láttán egy húszmilliárd dolláros keretösszegű sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be. A részvény 6,5 százalékos emelkedéssel zárt.

Jelentett a Home Depot is, a barkácsáruházlánc árbevétele és eredménye is a Wall Street prognózisa felett alakult. Ennek ellenére a menedzsment csak megerősítette a korábbi, teljes évre vonatkozó előrejelzését.

Az élő legenda részvényt vásárolt

Még A nagy dobás (The Big Short, 2015) című filmből ismert, legendás Michael Burry is vásárol most – írja az Investing.com. Burry pedig a világjárvány óta shortolta az amerikai piacokat (vagyis esésre játszott), a cikk “a világ egyik legelismertebb medvéjének” is nevezi. Cége, a Scion Asset Management legfrissebb nyilvános adataiból azonban kiderül, hogy a befektető az elmúlt negyedévben öt részvényt vásárolt. Ezek:

  • A kaliforniai székhelyű Aerojet Rocketdyne Holdings (AJRD).
  • A Charter Communications (CHTR) távközlési és tömegmédia-vállalat.
  • A CoreCivic (CXW) nashville-i székhelyű börtönkezelő vállalat.
  • A bermudai Liberty Latin America távközlési vállalat (LILA).
  • A Qurate Retail médiakonglomerátum (QRTEA).

A híres befektető augusztusban szinte teljes portfólióját felszámolta, hogy csak egyetlen részvényt tartson meg, a Geo Group-ot (GEO), amely egy másik amerikai börtönüzemeltető. Érdekes, hogy az öt új részvény közül három az erősen megtépázott telekommunikációs szektorban található, ez ugyanis az S&P 500 idei legrosszabb teljesítményt nyújtó szektora.

Revolut: a kriptód biztonságban van

Az FTX kriptovaluta-tőzsde csődje után szinte az összes hasonló kereskedési platform szükségesnek tartja, hogy a befektetőit megnyugtassa. Így tett az utóbbi időben a Binance, a Kraken, a Coinbase, a Gate.io is. A Binance azon nyilvánosan követhető számlákat is közzétette, amelyeken 40 milliárd dollár körüli érték található.

Tegnap a Magyarországon népszerű fintech-alkalmazás, a Revolut is küldött e-mailt felhasználóinak, amelyben azt írják, a fejlemények “jogos kérdéseket vetettek fel” az ügyfelek kriptovaluta-eszközeire vonatkozó letétkezeléssel kapcsolatban.

A Revolutnál tartott kriptovaluták biztonságban vannak, megbízható letétkezelőinknél, akik teljes körű engedéllyel rendelkeznek a kriptovaluta letétkezelési szolgáltatások nyújtására. Biztosíthatjuk Önt, hogy nincs ok aggodalomra, és a helyzet alakulását továbbra is figyelemmel kísérjük.

Állításuk szerint a Revolutnak nincsenek olyan lényeges kitettségei, amelyek hatással lennének a kriptokereskedési szolgáltatásukra.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bitpanda: Mi rettentően szabályozottak vagyunk

Mindig arra törekszünk, hogy a helyes utat válasszuk, ne pedig a könnyebbet. Ezért úgy döntöttünk, hogy számos engedélyt szerzünk be, a pénzpiaci hatóságok széles köre felügyel minket – írja az osztrák Bitpanda befektetési társaság, amelynek szintén fő profilja a kriptó. Állításuk szerint megfelelnek az európai befektetési irányelveknek, és a Bitpanda GmbH virtuális eszközszolgáltatóként (VASP) van bejegyezve az osztrák, francia, spanyol, olasz, cseh és svéd pénzügyi szabályozó hatóságoknál.

Újabb bírság az OTT-One-nak

Az MNB kétmillió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki z OTT-One-ra újabb szabályszegésekkel összefüggésben. A kibocsátó mostanáig nem bízott meg új könyvvizsgálót az éves beszámolók ismételt könyvvizsgálatára. Nem tette közzé határidőben a 2022. évi I. féléves jelentését sem.

Változatlanul érvényben van az OTT-One részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztése, mert továbbra is hiányzik a társaság 2019., 2020., 2021. évi auditált éves beszámolója és 2022. I. féléves jelentése. Az MNB most ismételten felszólította a kibocsátót, tegyen eleget az eddigi határozataiban foglaltaknak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG