TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi csúnya zuhanás után ma megnyugodhat az amerikai részvénypiac, Európában pedig egy százalék körüli pluszok vannak. A BUX némileg alulteljesítő, a forintot azonban a magas infláció ellenére stabilizálta az MNB új lépése. Nagy-Britanniában a Brexit is aggodalmat kelt, a vírusesetszám is növekszik és még az oltóanyag fejlesztése is megakadt.

Tegnap folytatódott az amerikai tőzsdéken a részvények áresése, vagy inkább zuhanása, miután a Nasdaq 100 index 4,8 százalékkal, az S&P 500 2,8 százalékkal került lejjebb. A Nasdaq 100-as három egymást követő tőzsdenapon 11 százalékkal esett összesen az előtte beállított új történelmi rekordjáról. (Hétfőn szünnap volt.) Ma azonban nagyon valószínű, hogy némi korrekció érkezik a korrekcióban, azaz felfelé mozdulnak majd az árak.

Reggel Ázsiában még mínuszok voltak jellemzők, Sanghajban két százalékos, másutt inkább egy százalékos süllyedéssel. Európában azonban zöldbe borultak az árfolyamjelző táblák. A Stoxx 600 index 0,8 százalékkal van a pozitív tartományban, a német DAX egy százalékkal emelkedik, 13 100 környékére. Hasonló mértékben araszol felfelé a lengyel index is. Az amerikai határidős S&P 500 ma 0,8, a Nasdaq 100 futures pedig 1,7 százalékkal megy fel.

Az MNB közbelépett

Itthon a BUX-index azonban 0,2 százalékkal süllyed, négy fontosabb részvényünkből három mínuszban van. Az OTP 0,4, a Richter 0,3, a Telekom 0,1 százalék körüli mértékben veszít értékéből, miközben a Mol 0,9 százalékkal drágul. Persze éppen az utóbbi papír volt az, amely tegnap a legnagyobb zuhanást szenvedte el.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Közzétették az augusztusi inflációs adatot, amely ismét meglehetősen magas volt. A forintot azonban ez nem mozgatta meg, az euró 357,90 fillér, alig tér el a tegnap este jegyzett értéktől. Ennek az oka az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárjában szerepelt.

Tegnap délután, miközben az EUR/HUF árfolyam újra 360 fölötti szinteken mozgott, az MNB piac-kiegyensúlyozó lépést jelentett be. Bevezet egy új FX swap eszközt, amelynek segítségével a negyedév végén átmenetileg megnövekedő devizakeresletet swap-ügyletekkel elégíti ki. Így a spot piac stabilabb marad, hiszen jelentős devizakeresletet szív ki az azonnali piacról. Ennek köszönhetően a forint nagyot erősödött tegnap. Ez nemcsak szóbeli, hanem valós lépésnek tekinthető a forint mellett az MNB részéről. Fontos üzenet a piac számára, hogy az EUR/HUF árfolyamban mi lehet a tolerancia sávja.

Sok a gond Nagy-Britanniában

A dollár ma alig mozog, stagnálnak a nemesfémek is, viszont több napos esés után két százalék körüli pluszban van az olaj is. Ezzel a Brent ismét 40 dollár fölé ért. Második napja nagyot esik a londoni jegyzésű robusta kávé árfolyama, éppen 5,7 százalékkal. Igaz, néhány nappal korábban új éves csúcs alakult ki, onnan fordult le az árfolyam.

London (Pixabay) London (Pixabay)

Nagy-Britanniában harmadik napja aggódnak amiatt, hogy a miniszterelnök kemény a Brexittel kapcsolatban és megállapodás nélkül is hajlandó felállni az asztaltól. Ma ehhez újabb aggodalmak jöttek a vírusfrontról. A hirtelen megugró fertőzésszám miatt ismét betiltják a hat főnél nagyobb rendezvényeket, igaz, egyelőre sok a kivétel. (Erről itt írtunk bővebben.) Napok óta romlanak egyébként az esetszámok Franciaországban és Németországban is.

Ijedtséget okoz az is, hogy egyetlenegy személy furcsa megbetegedése és néhány erősebb mellékhatás miatt felfüggesztették az oxfordi egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyag humán kísérleteit. (Erről itt olvashat többet.) Ráadásul az országban kiújult az Észak-Írországgal kapcsolatos vita és belpolitikai feszültséghez vezetett.

Jön az Apple-show

Az Apple közzétette a termékbemutatójának a szeptemberi időpontját - írta az Equilor Befektetési Zrt.

Szeptember 15-én online rendezik a technológiai cég eseményét. Az Apple jellemzően szeptember elején mutatja be az új generációs telefonjait Cupertinoban, idén azonban az iPhone-ok váratnak magukra és az Apple Watch- és az iPad-termékek fognak frissülni. Az esemény helyi idő szerint délelőtt 10-kor kezdődik és várhatóan a vállalat honlapján lehet követni élőben. A meghívón az „idő repül” szlogen szerepelt, ami a legújabb okosóra megjelenését sugallja.

Ritkaság, hogy Buffett technológiai részvényeket vesz

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway 570 millió dollárt fektet a Snowflake nevű társaságba, amely adatbázisokkal, felhőben való nagy tömegű adatfeldolgozással foglalkozik. A Snowflake tőzsdei kibocsátást szervez, amely a céget 23,7 milliárd dollárra értékeli. Egy másik fontos partner, amely az IPO előtt beszáll a cégbe, a Salesforce Ventures.

A Financial Times megemlíti, hogy Buffett sokáig híresen elkerülte a technológiai szektort, amelyet túl sérülékenynek talált. Ám 2011-ben szakított ezzel a hagyománnyal, amikor nagy összeget fektetett az IBM részvényeibe. Az IBM azonban teret veszített a felhőben operáló versenytársakkal szemben, most is alacsonyabban forog annál, mint amikor a Berkshire Hathaway először belefektetett. Buffett eladta IBM-részesedését, majd inkább az Apple-be vásárolta be magát, amelyik jobban illik a portfóliójába, amelyben jellemzően iparági piacvezetők, nagy márkanevek találhatók.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél