BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2017. május 25. 06:07

Az árupiacok tavaly kissé magukhoz tértek, az olaj ára például rengeteget emelkedett, mégsem tudott volna igazán magas hozamot elérni az, aki ilyen termékekbe fektetett. Az OTP árupiaci alapjának azonban sikerült, kezelője elárulja, hogyan, és azt is, mi most a legérdekesebb különleges árupiaci termék. Interjú Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő portfólió-menedzserével.

Privátbankár (P.): Amikor tavaly tavasszal beszélgettünk, sok szó esett arról, vajon elérte-e már a sok éves árupiaci ciklus a mélypontját. Azóta több árupiaci termék sokkal magasabban van, és a Föld Kincsei Alap is 37 százalékos hozamot ért el tavaly, amellett, hogy megnyerte a Privátbankár Klasszis 2017 legjobb árupiaci alapnak járó díját, immár zsinórban negyedik éve. Az idén is hozzátett már hat százalékot. Hogyan sikerült ez?

Hosszú Ferenc (H. F.): A titok abban rejlik, hogy nagyon aktív és adaptív az alap kezelése, amire szükség is van. Az árupiacok ugyanis rendkívül ingadozók, gyakoriak a kiugró mozgások, illetve nagyon változatos tényezők hatnak a különböző nyersanyagokra. Csak az elmúlt néhány héten volt komoly olajár-esés, olajár-emelkedés, a nemesfémeknél is volt egy jelentős fordulat. A gabonáknál is volt napi 2-3 százalékos ugrálás oda-vissza. Izgalmas, rövid távú trendekben gazdag ez a piaci szegmens, amiben úgy lehet sikereket elérni, ha folyamatosan alakítjuk az alap pozícióit is.

P.: A részvénypiacok viszont alig mozognak, lehet, hogy a spekuláció áttevődött az árupiacra?

H. F.: Némi összefüggés biztosan van, ha leül a részvénypiacon a volatilitás, csökkennek a várható hozamok vagy éppen korrekcióra készülnek a befektetők, akkor megindulhat egyfajta átrendeződés az alulteljesítő, a piaci eséstől védő eszközök felé. Például a nemesfémek irányába.

P.: A nemesfémek akkor hajlamosak felmenni, ha a részvénypiac esik, de a részvénypiacok közel egy éve ha lassan is, de emelkednek.

H. F.: Sokféle tényező hat a nemesfémekre, de egy olyan nagyobb vihar, ami ismét az 1800-1900 dolláros szint közelébe repíthetné az arany árfolyamát, egyelőre hiányzik. Inkább rövidebb távú tényezők vonzzák oda néha a tőkét hullámszerűen időről időre, mint a megnövekedett geopolitikai feszültségek, például mostanában Észak-Korea, vagy Trump elnök helyzete. Ugyanakkor pár héttel korábban a franciaországi elnökválasztás kimenetele nyugtatta meg a befektetőket, akik azután elpártoltak a nemesfémektől.

Ezek a mozgások hétről hétre tudnak többszázalékos ármozgásokat generálni, nemcsak a nemesfémeknél, hanem más nyersanyagoknál is, mi pedig igyekszünk ilyenkor jó irányban kereskedni velük.

P.: Érdemes volt olajat vásárolni? Az olajvételeknek nem kedvez a contango, azaz amikor a távolabbi határidős árfolyamok drágábbak, mint a közelebbiek. (Ilyenkor a határidős vételi pozíciókat csak egyre magasabban lehet újrakötni, ami folyamatos, kamathoz hasonló veszteséget okoz, erről írtunk korábban itt>>> és itt>>>. Ellentéte a backwardation – a szerk.)

H. F.: Az olajpiacon nagyon fontos a határidős görbe, azaz hogy contango-ban van, vagy backwardation-ben, az döntő jelentőségű lehet. Elárulja, hogy mi zajlik a fizikai olajpiacon.

Az elmúlt hónapokban is sokat változott a határidős görbe alakja. Az elmúlt évek nagy olajáresése alatt a határidős görbe alakja erősen felfelé ívelt lett, tehát nagyon erős contango alakult ki. Ez röviden azt jelzi, hogy nagyon erős túlkínálat és készlet felesleg alakult ki a piacon, ezzel a túlkínálattal próbál azóta is valamit kezdeni az OPEC.

P.: Ma ülésezik az OPEC, mi várható tőle?

H. F.: Az év első hónapjaiban úgy tűnt, hogy az OPEC erőfeszítései hiábavalók voltak, mert nem csökkent kellő mértékben a túlkínálat a piacokon, nem tűnt el a felesleges mennyiség, az USÁ-ban még növekedtek is a készletek.

Az a várakozás, hogy az OPEC lépései felverik az árakat, tavaly év végén magasabb árfolyamot generált, ezt kihasználva pedig az amerikai palaolaj-kitermelők beléptek a piacra, tovább növelve a túlkínálatot. Úgy tűnt, megint csapdába esik az OPEC, ahogy korábban is, és az év eleji rali az olajárakban önmegsemmisítővé válik. Április-május folyamán a piac ezt egy eléggé nagy eséssel honorálta.

Azóta viszont úgy tűnik, hogy mintha kezdene kitisztulni a piac, csökkenek a készletek már az Egyesült Államokban is. Elég egyébként ismét csak ránézni a határidős görbére, amelynek csökkent a meredeksége, megszűnt a nagyon erős contango. Ha az OPEC sikeres lesz, márpedig egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon elkötelezett, akkor kialakulhat backwardation is.

(Forrás: Barchart.com)

P.: Ez mit jelentene?

H. F.: Ez azt jelentené, hogy az OPEC győzött. A rövid távú árak magasabban lennének, mint a hosszú távúak, ami miatt a palaolaj-termelőknek nem érné meg ilyen mennyiségben visszatérni a piacra. Nekik ugyanis az a stratégiájuk, hogy részben előre lefedezik a jövőbeli termelésüket a határidős tőzsdén, mielőtt termelni kezdenek. Ha ezt csak alacsonyabb áron tehetik meg, mert a távolabbi határidők olcsóbbak, akkor nem éri meg nekik.

P.: Akkor sem, ha ez az alacsonyabb ár is elég a költségeik fedezésére plusz némi haszon elérésére?

H. F.: De akkor igen, de ehhez el kell érni egy kritikus szintet a távolabbi lejáratokon. Ha 40-45 dollár környékére tudnának süllyedni a távolabbi lejáratok, akkor kevesebben lennének a visszatérő palaolaj-termelők. Az amerikai kitermelés növekedhetne ugyan, de nem olyan jelentősen, mint például ez év első felében vagy tavaly.

Ilyen árszinten az olcsó kitermelők, mint az OPEC-tagok vissza tudnák szerezni elvesztett piaci részesedésüket. Ez a stratégiájuk kulcsa, rövid távú árveszteségért hosszú távon piaci részesedést visszaszerezni.

P.: Nem fogja az OPEC előbb-utóbb feladni, ha túl sok piacot veszít el?

H. F.: Nagyon vékony jégen táncol a szervezet, van esély rá, hogy sikeres lesz a stratégiája, de nagyon sokféle érdek áll szemben és dinamikusan változik a piac. Nehéz lesz ezt az összehangolt stratégiát levezényelni, de az összérdek az, hogy ez sikeres legyen.

Az elmúlt hónapokhoz képest mindenesetre most sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az olajnál a vételi pozíciók nyereségesek lehetnek. Ha backwardation alakulna ki, már csak amiatt is érdemes lenne olajat venni, mert akkor a határidős pozíciókon görgetési nyereség keletkezne. De lehet, hogy egy hét múlva vagy a mai OPEC ülés után már megint teljesen más lesz a piaci helyzet.

P.: Léteznek úgynevezett árupiaci szuperciklusok, sok éves folyamatok, most hol tartunk?

H. F.: Az ipari fémeknél évekkel ezelőtt megindult az árfolyamok esése, és ennek hatására kínálat-szűkülés következett be. Kína oldaláról azonban a kereslet továbbra is dinamikus, úgy tűnik, a fejlett országok is egyenesbe jönnek gazdaságilag. A keresletbővülés, a korábbi kínálatszűküléssel karöltve megindíthat egy árfolyam-növekedést egyes nyersanyagoknál.

Ennek lefutása azonban különböző eszközöknél más és más lehet. Egyes ipari fémeknél 2017-2018-ban már deficit alakulhat ki, azaz túlnőhet a kereslet a kínálaton. Ezzel szemben a gabonáknál továbbra is elképesztő túlkínálatról beszélhetünk, nagyon magasan vannak a globális készletszintek egyelőre, nehéz látni, mi hozhatja el a fordulatot. De úgy gondolom, közel lehetünk itt is egy jó vételi beszállóhoz.

P.: Időnként megjelennek olyan írások, amelyek szerint az élelmiszer-kínálat nem fog tudni lépést tartani a Föld növekvő népességével. Mégis ilyen olcsó a gabona?

H. F.: Ezekre a hosszú távú elméletekre a rövid- és közép távú gyakorlat újra és újra rácáfolt. A piac sokkal dinamikusabban tud reagálni, ahol szűkösség jelenik meg, ott záros határidőn belül megjelenik a kínálat is. A mezőgazdaságban is elképesztő hatékonyság-javulás történt az elmúlt években, egyelőre lépést tud tartani a kínálat a várhatóan növekvő kereslettel.

P.: Rengeteg konfliktusforrás van most is, Észak-Korea, az Iránnal való viszony, a forrongó Venezuela, korrupciós botrány Brazíliában. Várható, hogy valamelyik annyira eszkalálódik, ami komolyabban befolyásolja a nyersanyagokat?

H. F.: Igen, ezek a konfliktusok jelentős hatással vannak a piacokra, az észak-koreai feszültség kapcsán jelentős nemesfém ralit láthattunk. Ha valami nagy dolog történne, valószínűleg hevesen reagálnának rá a nyersanyagok.

Az elmúlt években ezért is volt nehéz dolgunk, mert a túlkínálat miatt a legtöbb nyersanyagot shortolni volt érdemes. (Eladni, ezzel áresésre játszani – a szerk.) Ugyanakkor bármilyen ilyen típusú feszültség jellemzően inkább az árfolyamok emelkedését eredményezi, amit short pozícióban ülve eléggé kellemetlen átélni.

Hosszú idő után most az alap pozicionáltsága sokkal inkább long, mind nemesfémek, mind az ipari fémek, mind az olaj tekintetében. Az agrártermékeknél is inkább a vételi beszállókat keressük. Ez ilyen szempontból kényelmesebb, hiszen bármely ilyen konfliktus eszkalálódása felfelé ható tényező.

P.: Milyen kisebb, ritkább nyersanyag lehet érdekes mostanában?

H. F.: Ilyen az uránium, amelynél most történik meg az, amit az ipari fémeknél említettem, a kínálati alkalmazkodás. Kazahsztán a világ legnagyobb termelője, már év elején bejelentett egy tíz százalékos kitermelés-visszafogást. Ez részben csak időlegesen, de jelentős emelkedést okozott az uránbányák árfolyamában. A Cameco - a világ egyik legnagyobb uránbánya vállalata - például 60-70 százalékos emelkedést produkált, igaz, ennek felét azóta visszaadta. Egy esetleges újabb termelés-csökkentés ismét támaszt adhat az urán árfolyamának. Az uránnal nehéz kereskedni, részvényeken keresztül érdemes, de ezek árfolyamában is megindíthat egy újabb emelkedési hullámot.

P.: A kisbefektetők portfóliójában mekkora mennyiségben javasolt a Föld Kincsei Alap tartása?

H. F.: Szerintem nagyjából 5-10 százalékban ennek az alapnak, illetve általában a nyersanyagoknak helye van egy jól diverzifikált portfólióban. Sok érv van emellett, például a különböző geopolitikai kockázatok ellen érdemes fedezésül nemesfémeket tartani. A különböző nyersanyagpiaci sokkok általában felfelé viszik az árfolyamokat, bár mi a lefelé mutató kockázatokat is próbáljuk kezelni, amit befektetők sokszor nem tudnak megtenni.

Pontosan ezért találtuk ki ezt az alapot, hogy ne csak kizárólag vételi stratégiával várjunk a nyersanyagpiaci fellendülésekre, hanem a rövid és középtávú sokkokat, ciklusokat is ki tudjuk használni. Sokszor olyan tényezők mozgatják a nyersanyagárakat, amelyek a részvénypiacra vagy a kötvényekre nem hatnak, és nagyon jó sztorikat lehet vele meglovagolni.

P.: Mekkora tőke szükséges a befektetéshez?

H. F.: Nincs ilyen korlát, akár kisebb összeggel is be lehet szállni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
hírlevél