TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Merthogy annyi gyötrelmes nap után végre emelkednek az indexek, méghozzá nem is kis mértékben. Persze ettől még nem múlt el a kereskedelmi háború okozta fenyegetettség. De azért a mai napnak optimistább hangulatban vágtak neki a pénz- és tőkepiacok. Lássuk, hogy ez milyen lehetőségeket tartogat a befektetők számára.
A Fed épülete

A napsütést az amerikai indexek számára a Fed elnökének, Jerome Powellnek a bejelentése hozta el, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény kamatcsökkentéssel is kész serkenteni a gazdaságot, akár már a június közepi ülésén. E biztató kilátásnak köszönhető a tengerentúli börzebarométerek 2 százalék feletti erősödése, ami szokás szerint magával ragadta a ma kinyitott ázsiai és európai tőkepiacokat. Csupán az olajárak indultak lefelé, fél-egy százalékos mínuszokat halmoztak fel, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója 53, a Brent típusúé 61,5 dollárt ér. Az arany viszont tovább szárnyal, unciája már 1340 dollár felett jár. A forint a legjobbkor, a nyári turistaszezon kezdetén ébredt fel Csipkerózsika-álmából – egyebek mellett a nullaszaldósra tervezett 2020-as állami költségvetés hírére –, az egy héttel korábbi 327-tel szemben ma már a 321-es szintet teszteli az euróval szemben. Igaz, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ennyi volt a hazai fizetőeszközben, emiatt akár már ma is negatívan korrigálhat. Majd meglátjuk, így lesz-e, mint ahogy azt is, hogy az alábbi tényezők mennyire hatnak majd a szerdai pénz- és tőkepiaci mozgásokra.

1. Kétnapos Fed-ülés

Bár nem az amerikai-kínai kereskedelmi háború a mai nap headline-ja, azért közvetve persze szó esik róla. Jerome Powell ugyanis az általa irányított Fed kétnapos ülésének tegnapi kezdetén kihangsúlyozta, hogy szorosan figyelik a két nagyhatalom közötti adok-kapok fejleményeit és ha szükséges, megfelelő módon fellépnek a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél elérése, illetve fenntartása érdekében. Az is megnyugtathatta a befektetőket, hogy Charles Evans, az idei évben szavazó és alapvetően középutas döntéshozó a CNBC-nek adott interjúban kijelentette, nincs komolyabb probléma az Egyesült Államok gazdaságában, annak fundamentumai továbbra is szilárdak. Más kérdés, hogy a globális bizonytalanságok negatív irányba befolyásolhatják az üzleti beruházásokat. A kamatvágási spekulációkra reagálva Evans úgy fogalmazott, hogy a „piaci szereplők látnak valamit, amit én nem”.

2. Mexikó azért bepróbálkozik

Mármint annak érdekében, hogy a közép-amerikai országból ellenőrizetlenül bejövő migráción feldühödött Trump mégse vesse ki az eredetileg még csak 5, most már azonban 25 százalékos vámokat a teljes mexikói importra. E célból küldöttséget menesztettek Mike Pence alelnökhöz. Kérdés, hajlandó-e tenni valamit Mexikó a migráció megfékezésére és ezeket az erőfeszítéseket az amerikai elnök elégségesnek tartja-e.

3. Szállj, szállj, szállj fel magasra Lufthansa!

A Piramis egykori örökbecsűjét dúdolgathatja magában Carsten Spohr vezérigazgató – már ha ismeri a nótát –, annak kapcsán, hogy a német légitársaság nyári foglalásai kedvezően alakulnak. Szüksége is van erre az idei évet gyengén kezdő Lufthansának, valamint a befektetőknek, akik értelemszerűen abban reménykednek, hogy nemcsak a cég, hanem annak részvényárfolyama is szárnyalni fog.

4. Mégsem lesz savanyú az Apple?

Legalábbis vezérigazgatója, Tim Cook szerint, aki a CBS-nek azt mondta, nem tart attól, ha netán az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság erőfölénnyel való visszaélés miatt vizsgálatot indítana cége ellen, mondván, az Apple nem monopólium. Sőt, Cook arra sem számít, hogy a kereskedelmi háború miatt a kínai állam az Apple elleni lépésekre készülne. Ez a két kijelentés máris elegendő volt az „almagyári” részvények 4 százalékot közelítő drágulásához.

5. Helyzetben a hazai blue-chipek

A javuló nemzetközi befektetői hangulat talán a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit is feljebb ránthatja. Az Equilor elsősorban a Mol részvényében bízik, amely korábban sikerrel törte át a 3 250 forintos ellenállási szintet, és hamarosan elérheti a 3 450 forintos értéket. Az OTP grafikonján 12 300-12 400 forint között található meghatározó ellenállás, e tartomány áttörése esetén komolyabb tér nyílhat felfelé, s a 12 800 forintos szint felé indulhat a bankpapír jegyzése. A Richter piacán kedden az eladók domináltak, az 5 100 forintos támaszra érdemes figyelni a mai kereskedésben. A Magyar Telekom jegyzése elérte a 425 forintos szintet, ahol megakadhat a pozitív korrekciós hullám. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél