BUX
35 473.12
-0.33%
-116.00
OTP
10 870.00
+1.02%
+110.00
MOL
1 797.00
-2.02%
-37.00
RICHTER
6 630.00
-1.04%
-70.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. június 5. 11:44

Merthogy annyi gyötrelmes nap után végre emelkednek az indexek, méghozzá nem is kis mértékben. Persze ettől még nem múlt el a kereskedelmi háború okozta fenyegetettség. De azért a mai napnak optimistább hangulatban vágtak neki a pénz- és tőkepiacok. Lássuk, hogy ez milyen lehetőségeket tartogat a befektetők számára.

A Fed épülete

A napsütést az amerikai indexek számára a Fed elnökének, Jerome Powellnek a bejelentése hozta el, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény kamatcsökkentéssel is kész serkenteni a gazdaságot, akár már a június közepi ülésén. E biztató kilátásnak köszönhető a tengerentúli börzebarométerek 2 százalék feletti erősödése, ami szokás szerint magával ragadta a ma kinyitott ázsiai és európai tőkepiacokat. Csupán az olajárak indultak lefelé, fél-egy százalékos mínuszokat halmoztak fel, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója 53, a Brent típusúé 61,5 dollárt ér. Az arany viszont tovább szárnyal, unciája már 1340 dollár felett jár. A forint a legjobbkor, a nyári turistaszezon kezdetén ébredt fel Csipkerózsika-álmából – egyebek mellett a nullaszaldósra tervezett 2020-as állami költségvetés hírére –, az egy héttel korábbi 327-tel szemben ma már a 321-es szintet teszteli az euróval szemben. Igaz, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ennyi volt a hazai fizetőeszközben, emiatt akár már ma is negatívan korrigálhat. Majd meglátjuk, így lesz-e, mint ahogy azt is, hogy az alábbi tényezők mennyire hatnak majd a szerdai pénz- és tőkepiaci mozgásokra.

1. Kétnapos Fed-ülés

Bár nem az amerikai-kínai kereskedelmi háború a mai nap headline-ja, azért közvetve persze szó esik róla. Jerome Powell ugyanis az általa irányított Fed kétnapos ülésének tegnapi kezdetén kihangsúlyozta, hogy szorosan figyelik a két nagyhatalom közötti adok-kapok fejleményeit és ha szükséges, megfelelő módon fellépnek a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél elérése, illetve fenntartása érdekében. Az is megnyugtathatta a befektetőket, hogy Charles Evans, az idei évben szavazó és alapvetően középutas döntéshozó a CNBC-nek adott interjúban kijelentette, nincs komolyabb probléma az Egyesült Államok gazdaságában, annak fundamentumai továbbra is szilárdak. Más kérdés, hogy a globális bizonytalanságok negatív irányba befolyásolhatják az üzleti beruházásokat. A kamatvágási spekulációkra reagálva Evans úgy fogalmazott, hogy a „piaci szereplők látnak valamit, amit én nem”.

2. Mexikó azért bepróbálkozik

Mármint annak érdekében, hogy a közép-amerikai országból ellenőrizetlenül bejövő migráción feldühödött Trump mégse vesse ki az eredetileg még csak 5, most már azonban 25 százalékos vámokat a teljes mexikói importra. E célból küldöttséget menesztettek Mike Pence alelnökhöz. Kérdés, hajlandó-e tenni valamit Mexikó a migráció megfékezésére és ezeket az erőfeszítéseket az amerikai elnök elégségesnek tartja-e.

3. Szállj, szállj, szállj fel magasra Lufthansa!

A Piramis egykori örökbecsűjét dúdolgathatja magában Carsten Spohr vezérigazgató – már ha ismeri a nótát –, annak kapcsán, hogy a német légitársaság nyári foglalásai kedvezően alakulnak. Szüksége is van erre az idei évet gyengén kezdő Lufthansának, valamint a befektetőknek, akik értelemszerűen abban reménykednek, hogy nemcsak a cég, hanem annak részvényárfolyama is szárnyalni fog.

4. Mégsem lesz savanyú az Apple?

Legalábbis vezérigazgatója, Tim Cook szerint, aki a CBS-nek azt mondta, nem tart attól, ha netán az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság erőfölénnyel való visszaélés miatt vizsgálatot indítana cége ellen, mondván, az Apple nem monopólium. Sőt, Cook arra sem számít, hogy a kereskedelmi háború miatt a kínai állam az Apple elleni lépésekre készülne. Ez a két kijelentés máris elegendő volt az „almagyári” részvények 4 százalékot közelítő drágulásához.

5. Helyzetben a hazai blue-chipek

A javuló nemzetközi befektetői hangulat talán a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit is feljebb ránthatja. Az Equilor elsősorban a Mol részvényében bízik, amely korábban sikerrel törte át a 3 250 forintos ellenállási szintet, és hamarosan elérheti a 3 450 forintos értéket. Az OTP grafikonján 12 300-12 400 forint között található meghatározó ellenállás, e tartomány áttörése esetén komolyabb tér nyílhat felfelé, s a 12 800 forintos szint felé indulhat a bankpapír jegyzése. A Richter piacán kedden az eladók domináltak, az 5 100 forintos támaszra érdemes figyelni a mai kereskedésben. A Magyar Telekom jegyzése elérte a 425 forintos szintet, ahol megakadhat a pozitív korrekciós hullám. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél