BUX
34 403.74
-0.83%
-288.00
OTP
10 100.00
-2.79%
-290.00
MOL
1 712.00
-0.29%
-5.00
RICHTER
6 825.00
+0.74%
+50.00
MTELEKOM
373.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 5. 11:44

Merthogy annyi gyötrelmes nap után végre emelkednek az indexek, méghozzá nem is kis mértékben. Persze ettől még nem múlt el a kereskedelmi háború okozta fenyegetettség. De azért a mai napnak optimistább hangulatban vágtak neki a pénz- és tőkepiacok. Lássuk, hogy ez milyen lehetőségeket tartogat a befektetők számára.

A Fed épülete

A napsütést az amerikai indexek számára a Fed elnökének, Jerome Powellnek a bejelentése hozta el, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény kamatcsökkentéssel is kész serkenteni a gazdaságot, akár már a június közepi ülésén. E biztató kilátásnak köszönhető a tengerentúli börzebarométerek 2 százalék feletti erősödése, ami szokás szerint magával ragadta a ma kinyitott ázsiai és európai tőkepiacokat. Csupán az olajárak indultak lefelé, fél-egy százalékos mínuszokat halmoztak fel, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója 53, a Brent típusúé 61,5 dollárt ér. Az arany viszont tovább szárnyal, unciája már 1340 dollár felett jár. A forint a legjobbkor, a nyári turistaszezon kezdetén ébredt fel Csipkerózsika-álmából – egyebek mellett a nullaszaldósra tervezett 2020-as állami költségvetés hírére –, az egy héttel korábbi 327-tel szemben ma már a 321-es szintet teszteli az euróval szemben. Igaz, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ennyi volt a hazai fizetőeszközben, emiatt akár már ma is negatívan korrigálhat. Majd meglátjuk, így lesz-e, mint ahogy azt is, hogy az alábbi tényezők mennyire hatnak majd a szerdai pénz- és tőkepiaci mozgásokra.

1. Kétnapos Fed-ülés

Bár nem az amerikai-kínai kereskedelmi háború a mai nap headline-ja, azért közvetve persze szó esik róla. Jerome Powell ugyanis az általa irányított Fed kétnapos ülésének tegnapi kezdetén kihangsúlyozta, hogy szorosan figyelik a két nagyhatalom közötti adok-kapok fejleményeit és ha szükséges, megfelelő módon fellépnek a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél elérése, illetve fenntartása érdekében. Az is megnyugtathatta a befektetőket, hogy Charles Evans, az idei évben szavazó és alapvetően középutas döntéshozó a CNBC-nek adott interjúban kijelentette, nincs komolyabb probléma az Egyesült Államok gazdaságában, annak fundamentumai továbbra is szilárdak. Más kérdés, hogy a globális bizonytalanságok negatív irányba befolyásolhatják az üzleti beruházásokat. A kamatvágási spekulációkra reagálva Evans úgy fogalmazott, hogy a „piaci szereplők látnak valamit, amit én nem”.

2. Mexikó azért bepróbálkozik

Mármint annak érdekében, hogy a közép-amerikai országból ellenőrizetlenül bejövő migráción feldühödött Trump mégse vesse ki az eredetileg még csak 5, most már azonban 25 százalékos vámokat a teljes mexikói importra. E célból küldöttséget menesztettek Mike Pence alelnökhöz. Kérdés, hajlandó-e tenni valamit Mexikó a migráció megfékezésére és ezeket az erőfeszítéseket az amerikai elnök elégségesnek tartja-e.

3. Szállj, szállj, szállj fel magasra Lufthansa!

A Piramis egykori örökbecsűjét dúdolgathatja magában Carsten Spohr vezérigazgató – már ha ismeri a nótát –, annak kapcsán, hogy a német légitársaság nyári foglalásai kedvezően alakulnak. Szüksége is van erre az idei évet gyengén kezdő Lufthansának, valamint a befektetőknek, akik értelemszerűen abban reménykednek, hogy nemcsak a cég, hanem annak részvényárfolyama is szárnyalni fog.

4. Mégsem lesz savanyú az Apple?

Legalábbis vezérigazgatója, Tim Cook szerint, aki a CBS-nek azt mondta, nem tart attól, ha netán az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság erőfölénnyel való visszaélés miatt vizsgálatot indítana cége ellen, mondván, az Apple nem monopólium. Sőt, Cook arra sem számít, hogy a kereskedelmi háború miatt a kínai állam az Apple elleni lépésekre készülne. Ez a két kijelentés máris elegendő volt az „almagyári” részvények 4 százalékot közelítő drágulásához.

5. Helyzetben a hazai blue-chipek

A javuló nemzetközi befektetői hangulat talán a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit is feljebb ránthatja. Az Equilor elsősorban a Mol részvényében bízik, amely korábban sikerrel törte át a 3 250 forintos ellenállási szintet, és hamarosan elérheti a 3 450 forintos értéket. Az OTP grafikonján 12 300-12 400 forint között található meghatározó ellenállás, e tartomány áttörése esetén komolyabb tér nyílhat felfelé, s a 12 800 forintos szint felé indulhat a bankpapír jegyzése. A Richter piacán kedden az eladók domináltak, az 5 100 forintos támaszra érdemes figyelni a mai kereskedésben. A Magyar Telekom jegyzése elérte a 425 forintos szintet, ahol megakadhat a pozitív korrekciós hullám. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Részvény / Deviza / Áru James Bond autó nélkül maradhat, a DB húzza vissza az OTP-t
Eidenpenz József | 2020. július 29. 12:20
Európa ma sem igazán találja az irányt, az egyik tőzsdén emelkedés, a másikon süllyedés van. A BUX-index enyhe mínuszban, rossz hírt kapott a Mol, mégis az OTP esik jobban. Adják az európai bankokat a gyorsjelentések nyomán. Meddig mehet még az arany? A forint minimális gyengülést mutat.
Részvény / Deviza / Áru Száguld az ezüst ára, mi az, amin mégis elcsúszhat?
Király Béla | 2020. július 29. 10:22
Hétéves csúcsra ugrott az ezüst árfolyama, igaz, a történelmi rekordjától így is viszonylag messze van. A nemesfém ára ugyanakkor néhány hónap alatt megduplázódott az idén, ám a szakértők szerint van ok az óvatosságra.
hírlevél