TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.

Nem ragadt át a csütörtöki európai rossz hangulat – 1 százalék alatti mínuszban zártak az öreg kontinens főbb részvényindexei – az Egyesült Államokra, a főbb vezető részvényindex kivétel nélkül pluszban végeztek, a Dow Jones 0,15, az S&P 500 0,39, míg a Nasdaq Composite 0,87 százalékkal erősödött. A 11 szektorból 9 képviselőinek az árfolyama is emelkedett, az energiaszektorban tevékenykedőké a legjobban, bő másfél százalékkal. A két vesztes iparág közül ezúttal a közműszektor reprezentánsai húzták a rövidebbet. 

Egyszer fent, másszor lent. Fotó: depositphotos.com Egyszer fent, másszor lent. Fotó: depositphotos.com

A péntek reggel elsőként kinyitott ázsiai börzék vegyesen viszonyultak a legújabb pandémiás fejleményekhez. Míg a sanghaji és a hongkongi barométer értéke relatíve masszívan, 0,44, illetve 0,36 százalékkal ment fel, addig a tokiói 0,42 százalékkal le.

Európa a kereskedés első órájában zöldbe borult, valamennyi vezető részvényindex ledolgozott valamennyit a tegnapi veszteségéből. A BUX még jobban, közel másfél százalékkal kilőtt, annak köszönhetően, hogy az értékét leginkább meghatározó két részvény, az OTP és a Mol is közel 2-2 százalékkal erősödött. Ráadásul a Richter is 1 százalék feletti pluszban állt, csak a Magyar Telekom maradt le a többi blue chiptől, de az is megúszta csökkenés nélkül, stagnált. 

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A határidős indexek szerint az USA a tegnapihoz hasonlóan ma is Európával ellentétes irányban mozoghat, ami tehát ezúttal csökkenést valószínűsít. Annak hatására, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed további likviditásnyújtó lépéseit a pénzügyminiszter korlátozná.

Steve Mnuchin ugyanis az eddig fel nem használt összeg esetleges használatát 2020. december 31. után megszüntetné. A pénzügyminiszter célja egyúttal az is volt, hogy az amerikai központi bank által fel nem használt 455 milliárd dolláros összeget esetlegesen máshová lehessen átcsoportosítani. „Nyilván a Fed pedig nem engedné, hogy korlátozzák az eszköztárát ilyen módon. Ez a piacon is enyhe bizonytalanságot okozhat, viszont az új kormányzat esetlegesen másként is dönthet” – értékelte a helyzetet a KBC Equitas a ma reggeli elemzésében.

Az sem bíztató a jövőre nézve, hogy a vártnál valamivel több új heti munkanélküliségi segélykérelmet nyújtottak be az USA-ban, s a mérték az az előző hetiét is meghaladja. Ráadásul a Fed feldolgozóipari indexe is csökkent havi összevetésben, bár értéke még így is a vártnál jobb lett. 

Ma délután az Eurózónából érkezik a fogyasztói bizalomindex novemberi adata, amire érdemes lehet figyelni.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, míg az amerikai pénzügyminisztériumból érkező kedvezőtlen hír hatására a részvénypiacok lefelé indulhatnak el, addig a nemesfémek erősödni kezdtek, ilyenkor ugyanis sokan a kockázatosabb befektetési formákból a menedékeszközökbe teszik át a pénzüket. Az arany közel 0,3 százalékkal emelkedve az 1870 dolláros szinthez érkezett, míg az ezüst csaknem 1 százalékkal izmosodva 24,3 dollár környékére.

Felfelé indultak a világpiaci kőolajárak is, 0,3-0,4 százalékkal, amelyek következtében az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója megközelítette a 42 dollárt, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típus jegyzése 44,4 dolláron állt. A héten egyébként két emelésre is sor került a magyarországi kutakon, de míg szerdán a benzin és a gázolaj is egyaránt 2-2 forinttal ment feljebb, addig mától csak a gázolaj drágult, további 2 forinttal.

A forint ma reggel 8 óra után nagyot esett, az euróval szembeni árfolyama egy egységgel ment feljebb. Mivel nem sokkal a zuhanás előtt beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, sokaknak kapásból az ugrott be, hogy az ott elhangzottak okozhatták az árfolyamelmozdulást. A kormányfő egyébként azt hangsúlyozta, hogy folytatni kell a tárgyalásokat a következő évek EU-s költségvetéséről, szerinte a megegyezés csak politikai akarat kérdése. Angela Merkel német kancellár is további megbeszéléseket sürget, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nehéz lesz kompromisszumot találni a magyar és a lengyel kormánnyal.

A tőzsdei céges hírek közül kiemelendő, hogy a Tesla részvényeinek árfolyama 500 dollár felett is járt tegnap, megközelítve ezzel a korábbi csúcsait. Támogathatja a papírt az S&P 500 indexbe való bekerülése, valamint az elektromosautó-gyártókkal szembeni pozitív hangulat is. A másik érdekesebb hír a Gilead-ot érinti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tanácsolja az orvosoknak a cég remdesivir nevű gyógyszerének használatát a koronavírus kezelésére, annak ellenére, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a készítményt.

Továbbra is kirobbanó formában van a Bitcoin, árfolyama ma reggel már 18 ezer dollár felett jár. A következő megálló a KBC Equitas szerint 20 ezer dollár környékén lehet, ami lélektanilag is fontos, 2017 végén például ez parancsolt álljt a kriptodevizának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
hírlevél