<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kriptodeviza-piacon annyi csodálatos és váratlan esemény történt 2021-ben, hogy számba venni is nehéz. Elon Musk piacmozgató húzásai, óriási NFT-árcsúcsok, a Facebook zászlóbontása a metaverzum felé vagy a kolosszális hackertámadás talán örökre átírják a játékszabályokat.

Vannak, akik szerint az is csoda, hogy még léteznek, mások szerint viszont fantasztikus fejlődést mutattak fel a kriptodevizák 2021-ben. De mindenképpen a kriptó-csodák éve volt, és így fog bevonulni a történelembe, hacsak a következő évek valamelyike teljesen el nem homályosítja ezt a csillogást.

A három legnagyobb siker

Három sikeres kriptót és három nagy kudarcot vett számba az igen mozgalmas évből a Cointelegraph. Emlékeztetnek arra, mennyire átalakult az élmezőny: a bitcoin és az ether őrzi az első és második helyét, de utána komoly átrendeződés volt. Január elején még a litecoin (LTC), a chainlink (LINK) és a bitcoin cash (BCH) is gazdagították az élbolyt. Ma viszont egészen mások a nagy nyertesek, például a solana (SOL), a polkadot (DOT), az USD Coin (USDC, dollárhoz kötött) vagy az avalanche (AVAX) léptek a helyükbe.

Az első 12 kriptodeviza december 29-én (Coingecko)Az első 12 kriptodeviza december 29-én (Coingecko)

1. A dogecoin már nemcsak mém

A három legnagyobb siker között említik a dogecoint, amely – nagyrészt Elon Musk, a világ leggazdagabb emberének tevékenysége nyomán – mém-kriptóból sok szempontból a komolyabbak közé küzdötte fel magát. Bár már sokat esett a tavaszi csúcsokról, még mindig 3800 százalékos nyereségnél tart hosszabb távon.

A bitcoin, az ether és az avalanche árfolyama (Tradingview.com)A bitcoin, az ether és az avalanche árfolyama (Tradingview.com)

2. Az olcsó és gyors solana

A solana (SOL) év elején csak 1,5 dollár volt, év végén 175. Az ethereum-riválisok között ez érte el a legnagyobb sikereket nagy elszámolási sebességével és alacsony díjaival. Bár a rendszer folyamatos működésével voltak gondok, hacker-támadások is meg tudták tépázni, még mindig az egyik legnépszerűbb alternatíva a rettentően megdrágult etherrel szemben.

Egy egyszerű ether-küldés manapság 5-15 dollárba, egy bonyolultabb okosszerződés blokkláncba írása 100-300 dollárba (!) is belekerülhet. Mindez a solana rendszeren egy dollárcentnél is kevesebbe fáj ma.

3. A gyakran használt terra

A terra (LUNA) egy éve még 0,65 centbe került, és jószerével ismeretlen volt, nemrég viszont a száz dollárt is elérte. Ennek titka állítólag az, hogy jó sokan használják – főleg Ázsiában – olcsó pénzátutalásokra, online fizetésekre. Ezen kívül a rendszer számos partnert nyert meg magának kereskedők és pénzügyi közvetítő cégek körében.

Az ether, a terra (LUNA) és a solana (SOL) árfolyama (Tradingview.com)Az ether, a terra (LUNA) és a solana (SOL) árfolyama (Tradingview.com)

Zuhant az Internet Computer

A nagy kudarcok között a portál első helyen említi az Internet Computer (ICP) érmét, amely az információ-technológiai iparágat készül forradalmasítani. A tavaszi őrület (hype) után azonban a csillaga gyorsan leáldozott, és azóta 95 százalékot esett.

Az EOS, az egykori darling

Valamikor az EOS (EOS) számított az ether legnagyobb kihívójának, ám éveken keresztül folytak a soha véget nem érő fejlesztések, és a konkurencia alaposan elhúzott mellette. Bár nemrég a rendszert működtető rendszergazdák (a validátorok) is fellázadtak, és a fejlesztő-alapító cég ellen szavaztak, összességében ma sem látszik túl sok fény az alagút végén.

Vesztes kriptodevizák fél évre, plusz az ether (Tradingview.com)Vesztes kriptodevizák fél évre, plusz az ether (Tradingview.com)

A titkos Monero

A harmadik nagy bukásnak a Monero (XMR) érméjét tartja a Cointelegraph, mivel ennek ára is jókorát zuhant. Ebben szerepet játszott, hogy a kriptodeviza-ipar alapvetően szeretne a jogszabályoknak megfelelni.

Ez az érme pedig – ellentétben a legtöbb egyéb kriptóval – valóban anonim és követhetetlen pénzmozgásokat tesz lehetővé. Emiatt sok kriptotőzsde le is vette a kínálatából.

A kriptók tíz legnagyobb pillanata

A CryptoBriefing tíz pontban foglalta össze a kriptodevizák tavalyi legnagyobb pillanatait, a mérföldköveket, amelyek az iparág fejlődését jelezték. Ezek közül számos meglepetésként érte még a szakma képviselőit is. (Az elsőt mi tesszük hozzá, nem ők, talán mert nem volt annyira váratlan.)

A Tesla bitcoint vásárolt

Éppen kifulladni látszott februárban a kriptoidevizák áremelkedése, amikor bejelentették, hogy a vezető elektromosautó-gyártó milliárd dolláros nagyságrendű vásárlást eszközölt. Nem volt ugyan teljesen váratlan, sokan találgatták már, mikor következik be, de így is nagy hatást gyakorolt. Megszilárdult az “intézményi befektetők is belépnek a piacra” narratíva, ami sokat hozzátett a 2021-es kriptó-optimizmushoz.

Elon Musk beindítja a dogecoin-ralit

A dogecoin 0,73 dolláros csúcsa az év egyik legnagyobb és legkevésbé várt trendje volt, megkezdődött a mémérme-őrület. Számos követője lett azután, és persze sok kockázat is keletkezett. Egy előnyt mindenképpen újra és újra emleget a szakirodalom: Ezek az érmék nagyon könnyen kezelhetők, mobilalkalmazások segítségével is, így az egyszerű felhasználók is könnyen boldogulnak velük.

A Gemini tőzsde egyik tulajdonosa, Cameron Winklevoss üzenete a dogecoin bevezetéséről. Mennyit ér? (Forrás: Twitter.com)A Gemini tőzsde egyik tulajdonosa, Cameron Winklevoss üzenete a dogecoin bevezetéséről. Mennyit ér? (Forrás: Twitter.com)

A Beeple 69,34 millió dolláros NFT-je

Annak idején 2021 elején alig volt, aki tudta, mit jelent az „NFT” mozaikszó (non-fungible token, egyedi kriptoérme). Ma már mindenhol megtalálhatók ezek, amit az olyan úttörők segítettek, mint a Beeple földrengető Christie’s aukciója, ahol hatalmas rekordárat értek el.

De épp a napokban tudósítottunk arról is, hogy a Ferrari is NFT-t készít. Korábban pedig az Adidas és a Nike lépett be a piacra.

A Coinbase tőzsdére ment

Április 14-én a Coinbase amerikai kriptokereskedési platform tőzsdén jegyzett társasággá vált a Nasdaq-on (COIN jelzéssel). Napokkal előtte rekord eredményeket tett közzé, amelyből kiderült, hogy a vállalat 1,8 milliárd dollárt keresett 2021 első negyedévében. A bevezetés körül nagy felhajtás (hype) volt, ami hozzájárult a bitcoin akkori történelmi csúcsához is.

A Coinbase bevezetésének reklámja New York szívében (forrás: Coinbase a Twitteren)A Coinbase bevezetésének reklámja New York szívében (forrás: Coinbase a Twitteren)

Kína betiltja a kriptót

Bár technikailag nem egyetlen eseményhez kötődik, Kína növekvő ellenérzése a kriptodevizákkal és bányászatukkal szemben 2021 egyik fő témája volt. A hír hatására a kriptopiac emelkedése megakadt, de a tilalmat követően sok bányász áthelyezte tevékenységét olyan helyekre, mint Texas vagy Kazahsztán, és ment minden majdnem ugyanúgy tovább, mint előtte. A kínai kereslet kiesése azért komoly érvágás lehet a piacnak a mai napig is.

Az Ethereum újítása

Augusztusban az Ethereum-rendszer egy új jutalék-mechanizmust vezetett be (az EIP-1559 módosítás, avagy “London” keretében), amely alapvető változást hozott. Elindult a díjak (a “gáz”) égetése (egy részük bevonása, megsemmisítése), ami csökkenti a forgalomban levő etherek mennyiségét. Így hosszabb távon ez jó hatással lehet az árfolyamra.

A 611 millió dolláros DeFi hack

A 2021-es év minden eddiginél magasabb árfolyamokon kívül több nagy értékű betörést, hacker-támadást is hozott. Ami mindenki figyelmét felkeltette, az a Poly Network-öt érintette, egy blokkláncok közötti hidat. (Az Ethereum, Polygon és Binance Smart Chain láncok között.) Augusztusban egy ismeretlen hacker 611 millió dollárnyi kriptoeszközt lopott el, ami a történelem legnagyobb kriptórablása lett. A Poly Network csapatával folytatott tárgyalások után azonban visszaadták a pénzt.

 El Salvador elnöke, Nayib Bukele (jobbra, farmernadrágban) (forrás: az elnöki hivatal Twitterje) El Salvador elnöke, Nayib Bukele (jobbra, farmernadrágban) (forrás: az elnöki hivatal Twitterje)

Salvador bevezeti a bitcoint

A kriptodeviza-szkeptikusok kedvenc éve, hogy a kormányok betiltják az eszközosztályt, ha az túl nagyra nő. Ez az érv sokat veszített erejéből, amikor Salvador az első ország lett, amely bevezette a bitcoint törvényes fizetőeszközként.

A Facebookból Meta lett

A médiaóriás a kriptoeszközökhöz kapcsolódó területen erősít, és az első számára a metaverzum lesz a jövőben - jelentették be ősszel. Ez az kriptodevizák piacát is alaposan felforgatta, az online játékokkal, pénzügyekkel, NFT-kkel foglalkozó érmék is nagy szárnyalásba kezdtek. A folyamat a mai napig is tart. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló