7p

A BUX index ötödik napja száguld, újabb és újabb rekordokat ér el. Nem véletlenül, az OTP Bank a várakozásoknál lényegesen jobb, a Mol pedig nem sokkal rosszabb jelentést tett közzé. Az inflációs adat a vártnak megfelelő volt, a forint így meg sem rezdült a hírre. Kiújul a vámháború?

Az európai tőzsdék pénteken szépen emelkednek, a legtöbb index fél és egy százalék közötti pluszt mutat. Az amerikai határidős indexek is 0,3-0,5 százalékkal mennek feljebb. Csütörtökön sokat javított a tőkepiaci hangulaton, hogy a vártnál rosszabb munkanélküliségi adatok érkeztek Amerikából. Ez ugyanis növeli a kamatcsökkentés esélyét.

Az USA-ban péntek délután a fogyasztói hangulatról érkeznek adatok (a Michigani Egyetem indexe). Csütörtökön a brit jegybank nem változtatott a kamatokon, de kommentárjai enyhe optimizmust okoztak, nőtt a kamatcsökkentésre számítók aránya.

A BUX index napi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index napi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csúcsról csúcsra megy a BUX

A BUX index újabb fél százalékkal emelkedik, folytatva a csúcsdöntéseket, a pénteki zsinórban az ötödik zöld gyertya a grafikonján. Ebben segítik a Mol és az OTP jelentései. Szintén fél százalékkal megy fel az OTP, 1,0 százalékkal a Mol, de csak 1-2 ezrelékkel a Richter és a Telekom.

Az euró 388,1 forint, lényegében nem változott a csütörtök esti állapothoz képest. Az olaj fél százalékkal drágul, a földgáz stagnál. Másfél-két százalékos pluszban áll az arany és az ezüst, amit főleg a dollár gyengülésével hoznak összefüggésbe. Javultak 2-3 százalékkal a vezető kriptovaluták is, az ether visszatért 3000 dollár fölé.

Árfolyamok és grafikonok

Két hatalmas jelentés érkezett

Erős eredményekkel indult a hazai jelentési szezon az Erste Befektetési Zrt. szerint.

  • A várakozásokat felülmúlta az OTP a negyedévben, a 240 milliárd forintos adózott eredmény nyolc százalékkal felülteljesítette az elemzői konszenzust.
  • A Molé enyhén elmaradt a várttól, de így is bőven a háború előtti szint felett van a nyereségessége. Igaz, nem érte él a 2022-es rekordév számait.

Mérsékelt eredményeket tett közzé a Mol, volt már erősebb jelentése is – fogalmazott viszont a K&H Értékpapír. Az OTP-nél a stabilitást és magas profitot emelték ki, ugyanakkor hozzátették, hogy csoportszinten céltartalékot is felszabadítottak, ami javította a negyedéves profitot. Ezzel a konszolidált adózás utáni eredmény éves alapon 23 százalékkal emelkedett.

Felemás a Mol, nagy meglepetés az OTP?

A Mol az Equilor Befektetési Zrt. szerint “felemás” első negyedévet zárt, “nem okozott pozitív meglepetést” az eredménye az első negyedévben. Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 718,4 millió dollárt ért el, ami 2,8 százalékkal marad el az elemzői konszenzustól.

A BUX index, az OTP és a Mol egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index, az OTP és a Mol egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

“Jelentős eredménymeglepetés” érkezett viszont az OTP-től, amely meghaladja az elemzői konszenzust. Habár az összes bevétel a várakozások szerint alakult, és módosított a jelentési módszertanán az OTP – teszik hozzá. A menedzsment egyelőre nem látja indokoltnak az előrejelzések változtatását a március 8-án közzétetthez képest.

Ingadozó infláció várható

Közzétette a KSH az áprilisi inflációs adatokat. Az év negyedik hónapjában a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek. Az éves inflációs ráta enyhén emelkedett, a februári-márciusi 3,6 százalékról 3,7 százalékra. Jó jel, hogy tovább lassult a maginfláció, évi 4,1 százalék volt.

Az év egészében zömmel 4-5 százalék közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat vár Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Szerinte a jegybanki célsávba (2-4 százalék - a szerk.) tartósan csak 2025-ben térhet vissza az infláció.

Mostantól a pénzromlásnak áll a zászló?

Az elemzői konszenzusnak megfelelő adattal végetért a kedvező bázishatások időszaka Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint.

Májustól a bázishatások az infláció emelkedése mellett dolgoznak.

Az infláció hullámzó emelkedését várják ettől a hónaptól, és felülvizsgálni készülnek a decemberre vonatkozó 4,8 százalékos várakozásukat. A jegybank a mostani adat fényében még csökkentheti az alapkamatot májusban, lassabb ütemezésben, de az év közepétől egyre sűrűsödnek a kérdőjelek – tették hozzá.

Sokmilliárdos aukciót tart a telefontársaság

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciót hirdetett május 23-ra, amely során legfeljebb 24 milliárd forint összértékben tervez saját részvényeket visszavásárolni “a részvényesek javadalmazása céljából”. (Azaz az osztalék egy részének alternatívájaként, ahogy a korábbi években is.) A nagy meglepetést nem jelentő hírre a részvény némileg emelkedett csütörtökön.

Újra itt a kínai kockázat

A Kína körüli geopolitikai feszültségek ismét kiéleződnek, a Biden-kormányzat már a jövő héten vámokat készül kivetni Kínára – írta az “ügyet ismerő személyekre” hivatkozva a Bloomberg. Az új vámok olyan iparágakra fognak összpontosítani, mint az elektromos járművek, az akkumulátorok és napelemek.

Európában Kína máris kezdi elveszíteni fényét, mint első számú befektetési célpont, egy felmérés szerint az uniós cégek érdeklődése rekordalacsony szintre süllyedt. Az Egyesült Királyságban Rishi Sunak kormánya viszont a bankok, köztük az HSBC és a Standard Chartered, valamint más nagyvállalatok nyomására a Kínával bonyolított üzletek javasolt korlátozásainak enyhítésére törekszik. (A kínai-amerikai “vámháború” korábban sok problémát okozott a tőkepiacokon is – a szerk.)

Miért nincsenek már 500-szorozó kriptóérmék?

Érdekes elmélettel állt elő Regan Bozman, egy kriptoeszköz-kockázatitőkealap menedzsere az X-en a kriptópiaccal és a részvényekkel kapcsolatban. Szerinte azért fulladt be a kriptópiaci emelkedés és szenved a hagyományos befektetési piac is, mert a jelenlegi piaci struktúrában a kisbefektetők nem tudnak igazán nagy pénzt keresni.

  • Az ether 30 cent volt a kibocsátása (ICO) alatt 2014-ben, ma 3000 dollár, ez tízezerszeres hozam tíz év alatt.
  • A solana 2020-as indulásakor 22 cent volt, a mostani 140 dolláros árfolyam négy év alatt 636-szorozást jelent.

Elzárták a kicsiket az olyan múltbeli lehetőségektől, amikor egy-egy sikeres kiptóérme értéke akár az 500-szorosára is felugrott, nincsenek új kibocsátások, olcsón megvehető ígéretes projektek (részben az amerikai hatóságok kriptóellenes magatartása miatt – a szerk.). Ezért is maradt eddig távol a lakosság a jelenlegi kriptópiaci fellendüléstől.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ne csak a bálnák egyenek, a kishalak is

A valódi értékkel kecsegtető új kibocsátású kriptóérméket – ahogy a hagyományos pénzügyi szektorban is az ígéretes részvényeket – a kockázati tőkések és más nagybefektetők, kriptós zsargonban a bálnák vagy cetek jegyzik le először. Majd már csak akkor öntik a piacra, amikor már jól felment az értékük.

Hány év múlva vitték tőzsdére az egyes cégeket az alapítástól mérve? Az idő egyre hosszabb. Forrás: Industry Ventures, @reganbozman, X.
Hány év múlva vitték tőzsdére az egyes cégeket az alapítástól mérve? Az idő egyre hosszabb. Forrás: Industry Ventures, @reganbozman, X.

Erre utal, hogy a kockázati tőkétől érkező befektetések értéke megtöbbszöröződött. A részvénypiacokon ez abban is tetten érhető, hogy a nagy értékű, dinamikusan növekvő cégeket egyre hosszabb idő elteltével viszik tőzsdére, amikor az árfolyamemelkedési potenciáljuk már korlátozott. A szerző szerint vissza kell térni a “demokratikus gyökerekhez”, és lehetővé kell tenni a kisbefektetők számára is, hogy pénzük kockáztatásáért cserébe megkapják a nagy nyereség esélyét.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG