<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Concorde Értékpapír szerint az egyszeri tételektől eltekintve a vártnak megfelelő az OTP gyorsjelentése, a cég elemzőinek év végi fairérték-várakozása a részvényre változatlanul 4400 forint. A KBC Equitas szerint pozitív és negatív meglepetés is jött, nettó profitban a várakozásoknál lényegesen nagyobb a veszteség, az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény viszont a konszenzust 6,7 százalékkal túlszárnyalta.

A tavalyi év utolsó negyedévében 25,8 milliárd forintnyi veszteségről számolt be az OTP Bank. A veszteség mértéke jóval meghaladja a konszenzus által várt tízmilliárd forint körüli értéket, amelynek egyetlen, lényegében csak a számviteli kimutatásokat érintő oka van – írja a Concorde Értékpapír vezető elemzője, Gyurcsik Attila. Az OTP - akárcsak a Magyar Telekom tette ezt néhány hete - leírta a néhány korábbi akvizícióján keletkezett cégértéket (goodwill-t), ezek a leírások 17,7 milliárd forinttal csökkentették az eredményt. Ezzel a piac által nem várt tétellel magyarázható a várttól elmaradó eredmény is.

De mi is az a goodwill, és mit okoz?

Az OTP 2006-2008 között megkezdett régiós terjeszkedése során számos bankot vásárolt, akkor jellemzően a könyv szerinti érték többszörösét fizette értük. Ennek a különbségnek egy része a vásárlást követően cégértékként, goodwill-ként jelentkezik a mérlegben. Az auditor évről évre felülvizsgálja, hogy ez az extra ár, amelyet a bank fizetett egy adott leányvállalatért megtérülhet-e, a jövőbeli kilátások alapján. Amennyiben a válasz igen, akkor a goodwill változatlan értéken a mérlegben marad, amennyiben viszont a megtérülés számottevően romlik, akkor ezt a mérlegben szereplő értéket csökkenteni kell, ami számviteli veszteségként jelenik meg. Ugyanakkor valós pénzmozgás nem történik, hiszen a leányvállalat megvásárlása, a valós pénzmozgás már megtörtént.

Ettől az egyszeri tételtől eltekintve az OTP a várakozásoknak megfelelő gyorsjelentést tett közzé – véli a Concorde. A végtörlesztésből eredő veszteség a negyedik negyedévben 31 milliárd forintra rúgott, a bank várhatóan még további kétmilliárd forint mínuszt fog elkönyveli a végtörlesztés miatt az idei első negyedévben. A hitelportfólió minőségét illetően vegyes a kép, csoportszinten a portfólióromlás sebessége lassult, ami mindenképpen pozitív.

Tovább emelkedett a bedőlő hazai svájcifrank-hitelek aránya

Ugyanakkor Magyarországon nem ennyire jó a helyzet, a romlás dinamikája nem változott érdemben, az erős svájci frank miatt a negyedik negyedévben tovább emelkedett a bedőlő jelzáloghitelek aránya. Bulgáriában továbbra is jelentős romlás látható, így a konszolidált szinten látható javulás elsősorban a kisebb leányvállalatoknak köszönhető.

Az orosz leányvállalat rekord eredményt ért el tavaly. Az utolsó negyedévben az orosz érdekeltség 15 milliárd forint profitot termelt, míg a teljes évben 41 milliárd profit származott Oroszországból, amely így tavaly a konszolidált eredmény közel felét szállította (bár ebben az arányszámban a viharvert magyarországi anyabank teljesítménye is szerepet játszik).

Éljen a rekordgyenge forint

A kamateredmény és a bevételek általában erősebbek lettek a vártnál, elsősorban a rekordgyenge forintnak köszönhetően. Ezt azonban ellentételezte, hogy szintén a gyenge hazai fizetőeszköz miatt jelentős extra adófizetési kötelezettsége keletkezett a banknak, a leányvállalati befektetéseken keletkezett átértékelési eredmény miatt, amelyet a magyar számviteli szabályok szerint le kell adózni. Így az effektív adóráta elérte a 40 százalékot.

Összességében az egyszeri tételektől eltekintve a vártnak megfelelő a gyorsjelentés. A magyar hitelportfólió minőségének alakulása továbbra is aggodalomra ad okot. Ugyanakkor a hamarosan elinduló árfolyamrögzítés enyhíthet a háztartások terhein és így a bedőlő hitelek arányának a növekedése is lassulhat. A Concorde megítélése szerint a bank eredményessége, a tavalyi egyszeri tételek eltűnésének köszönhetően is számottevően javulhat 2012-ben, így e tekintetben optimisták.

A fair érték év végén 4400 forint lehet

Továbbra is bíznak abban, hogy hazánk megállapodik az EU-val és az IMF-vel, ami mindenképpen lökést adhat az árfolyamnak, ezért továbbra is fenntartják intézményi felülsúlyozás ajánlásukat. Év végi fair-érték várakozásuk a részvényre változatlanul 4400 forint.

Két-három év múlva tízezer lehet az OTP?

Az OTP gyorsjelentését olvasgatva hosszabb távra tekintve igencsak pozitív kép rajzolódik ki az emberben – írja blogjában Zsiday Viktor befektetésialap-kezelő és a tőzsdén forgó Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. elnöke és fő tulajdonosa. Ez a bank szerinte képes volt arra, hogy az elmúlt 4-5 év folyamatos hazai és külföldi recessziói, összeomlásai közepette is folyamatosan nyereségesen működjön, ha nem is minden negyedévben, de minden naptári évben. Mindezt úgy, hogy 2009 óta a 90 napon túli rossz hitelek állománya bő 600 milliárd forinttal nőtt, amire körülbelül évi 250 milliárd forint céltartalékot kellett képezni.

Ha Magyarország 2013-14-től lassan elkezd növekedni, akkor a nagy céltartalék-képzés meg fog állni, és az OTP eredményessége "felrobban". Egyáltalán nem lenne meglepő, ha 2-3 év múlva évi 800-1000 forintos profitot termelne részvényenként az OTP. Egyébként is mélyen könyv szerinti érték alatt forog, tehát ezen az időtávon a tízezer forintos árfolyam elérése sem tűnik elképzelhetetlennek – írja Zsiday.

A KBC Equitas szerint az OTP számai pozitív és negatív meglepetést is hoztak – írja a brókercég. Nettó profit szintjén az elemzői várakozásoknál ugyan lényegesen nagyobb veszteséget ért el, az egyszeri tételekkel tisztított nettó profit szintjén viszont sikerült az elemzői konszenzust 6,7 százalékkal túlszárnyalni. A végtörlesztés negatív eredményhatását az elemzői konszenzus 25 százalékkal magasabbra becsülte.

A korrigált profit 6,7 százalékkal a várakozások felett volt

A gyorsjelentést ugyanakkor jelentős egyszeri tételek - a végtörlesztés miatti veszteség, az ebből fakadó „adópajzs”, a bankadó és a leányvállalatokon elszenvedett jelentős goodwill-leírás - teszik nehezen értelmezhetővé, és ezekből fakad a várakozásokat két és félszeresen meghaladó, közel 26 milliárd forintos nettó veszteség is – írja a társaság. Bevételek terén a konszenzus feletti teljesítményről számolt be az OTP, a nettó kamatbevétel negyedéves és éves összevetésben is növekedést mutat, az egyszeri tételekkel korrigált nettó profit 6,7 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat (de még így is csökkenést mutat).

Negatívum lehet, hogy KBC Securities bankelemzője szerint az elemzői konszenzus alulbecsüli az orosz leány eredményének szezonalitását, a speciális tételekkel tisztított eredmény váratlanul pozitív alakulása pedig túlságosan nagy részben a forint gyengülésének köszönhető és a nem központi jelentőségű bevételekben jelentkező egyszeri tételeknek.

Kritikus technikai szintekről indulhat a részvény

A KBC Equitas technikai elemzése szerint január elejétől február elejéig 40 százalékot emelkedett a bankpapír. A csúcsot követően alacsony forgalommal csúszott le a 3700 forint körüli szintig, a 38,2 százalékos Fibonacci-vonalig (az utolsó pár napban ugyanakkor megnövekedett az esésben a forgalom). Ha sikerül felpattannia a részvénynek, akkor a húsz napos mozgóátlag áttörése után a 200 napos mozgóátlagot célozhatja meg, amely 4089 forintnál húzódik. Optimista esetben pedig 4300 forint körüli magasságokba is felmerészkedhet.

Néhány negatív tényező is látható a grafikonon, az egyik, hogy az MACD mutató február eleje óta eladási szignált mutat, a másik pedig az utóbbi napokban megnövekedett forgalom, ami nem jellemezte eddig a lecsorgást. A papír benézett az 50 napos mozgóátlag alá is, ráadásul csütörtökön nem tudott felette zárni, mialatt napközben járt az indikátor felett. Ha folytatja az esést, akkor 61,8 százalékos Fibonacci-szint foghatja meg 3420 forint környékén. Ha az alá is tartósan becsúszna, akkor nem zárhatjuk ki, hogy 3000 forint környékéig visszazuhan – írja az Equitas.

(Grafikon: www.bet.hu)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17980 17580 18150 +1,32% 0 0 7 988 514 365 Ft 2022-01-19 17:12:35
MOL 2660 2604 2668 +1,37% 0 0 1 492 834 610 Ft 2022-01-19 17:08:16
MTELEKOM 426 418 428 +1,07% 0 0 159 727 635 Ft 2022-01-19 17:05:00
RICHTER 8600 8535 8670 +0,70% 0 0 1 012 193 935 Ft 2022-01-19 17:10:57
OPUS 220 219 222 0,00% 0 0 6 352 019 Ft 2022-01-19 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
Részvény / Deviza / Áru Mindenki vételre ajánlja az OTP-t, aktivizálódnak a Telekom-befektetők
Eidenpenz József | 2022. január 14. 12:51
A tőzsdéken elromlott a hangulat a hét végére, de jönnek a gyorsjelentések, amik sok mindent megmozgathatnak. A forint stabil, az OTP nagyot esik, pedig mindenki vételre ajánlja. Nyílt levelet írt egy jelentős Telekom-részvényes, ami megmagyarázza a papír alulteljesítését. Musk dogecoin-ozik, miközben a Cybertruck késik.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló