1p
A Concorde Értékpapír szerint az egyszeri tételektől eltekintve a vártnak megfelelő az OTP gyorsjelentése, a cég elemzőinek év végi fairérték-várakozása a részvényre változatlanul 4400 forint. A KBC Equitas szerint pozitív és negatív meglepetés is jött, nettó profitban a várakozásoknál lényegesen nagyobb a veszteség, az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény viszont a konszenzust 6,7 százalékkal túlszárnyalta.

A tavalyi év utolsó negyedévében 25,8 milliárd forintnyi veszteségről számolt be az OTP Bank. A veszteség mértéke jóval meghaladja a konszenzus által várt tízmilliárd forint körüli értéket, amelynek egyetlen, lényegében csak a számviteli kimutatásokat érintő oka van – írja a Concorde Értékpapír vezető elemzője, Gyurcsik Attila. Az OTP - akárcsak a Magyar Telekom tette ezt néhány hete - leírta a néhány korábbi akvizícióján keletkezett cégértéket (goodwill-t), ezek a leírások 17,7 milliárd forinttal csökkentették az eredményt. Ezzel a piac által nem várt tétellel magyarázható a várttól elmaradó eredmény is.

De mi is az a goodwill, és mit okoz?

Az OTP 2006-2008 között megkezdett régiós terjeszkedése során számos bankot vásárolt, akkor jellemzően a könyv szerinti érték többszörösét fizette értük. Ennek a különbségnek egy része a vásárlást követően cégértékként, goodwill-ként jelentkezik a mérlegben. Az auditor évről évre felülvizsgálja, hogy ez az extra ár, amelyet a bank fizetett egy adott leányvállalatért megtérülhet-e, a jövőbeli kilátások alapján. Amennyiben a válasz igen, akkor a goodwill változatlan értéken a mérlegben marad, amennyiben viszont a megtérülés számottevően romlik, akkor ezt a mérlegben szereplő értéket csökkenteni kell, ami számviteli veszteségként jelenik meg. Ugyanakkor valós pénzmozgás nem történik, hiszen a leányvállalat megvásárlása, a valós pénzmozgás már megtörtént.

Ettől az egyszeri tételtől eltekintve az OTP a várakozásoknak megfelelő gyorsjelentést tett közzé – véli a Concorde. A végtörlesztésből eredő veszteség a negyedik negyedévben 31 milliárd forintra rúgott, a bank várhatóan még további kétmilliárd forint mínuszt fog elkönyveli a végtörlesztés miatt az idei első negyedévben. A hitelportfólió minőségét illetően vegyes a kép, csoportszinten a portfólióromlás sebessége lassult, ami mindenképpen pozitív.

Tovább emelkedett a bedőlő hazai svájcifrank-hitelek aránya

Ugyanakkor Magyarországon nem ennyire jó a helyzet, a romlás dinamikája nem változott érdemben, az erős svájci frank miatt a negyedik negyedévben tovább emelkedett a bedőlő jelzáloghitelek aránya. Bulgáriában továbbra is jelentős romlás látható, így a konszolidált szinten látható javulás elsősorban a kisebb leányvállalatoknak köszönhető.

Az orosz leányvállalat rekord eredményt ért el tavaly. Az utolsó negyedévben az orosz érdekeltség 15 milliárd forint profitot termelt, míg a teljes évben 41 milliárd profit származott Oroszországból, amely így tavaly a konszolidált eredmény közel felét szállította (bár ebben az arányszámban a viharvert magyarországi anyabank teljesítménye is szerepet játszik).

Éljen a rekordgyenge forint

A kamateredmény és a bevételek általában erősebbek lettek a vártnál, elsősorban a rekordgyenge forintnak köszönhetően. Ezt azonban ellentételezte, hogy szintén a gyenge hazai fizetőeszköz miatt jelentős extra adófizetési kötelezettsége keletkezett a banknak, a leányvállalati befektetéseken keletkezett átértékelési eredmény miatt, amelyet a magyar számviteli szabályok szerint le kell adózni. Így az effektív adóráta elérte a 40 százalékot.

Összességében az egyszeri tételektől eltekintve a vártnak megfelelő a gyorsjelentés. A magyar hitelportfólió minőségének alakulása továbbra is aggodalomra ad okot. Ugyanakkor a hamarosan elinduló árfolyamrögzítés enyhíthet a háztartások terhein és így a bedőlő hitelek arányának a növekedése is lassulhat. A Concorde megítélése szerint a bank eredményessége, a tavalyi egyszeri tételek eltűnésének köszönhetően is számottevően javulhat 2012-ben, így e tekintetben optimisták.

A fair érték év végén 4400 forint lehet

Továbbra is bíznak abban, hogy hazánk megállapodik az EU-val és az IMF-vel, ami mindenképpen lökést adhat az árfolyamnak, ezért továbbra is fenntartják intézményi felülsúlyozás ajánlásukat. Év végi fair-érték várakozásuk a részvényre változatlanul 4400 forint.

Két-három év múlva tízezer lehet az OTP?

Az OTP gyorsjelentését olvasgatva hosszabb távra tekintve igencsak pozitív kép rajzolódik ki az emberben – írja blogjában Zsiday Viktor befektetésialap-kezelő és a tőzsdén forgó Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. elnöke és fő tulajdonosa. Ez a bank szerinte képes volt arra, hogy az elmúlt 4-5 év folyamatos hazai és külföldi recessziói, összeomlásai közepette is folyamatosan nyereségesen működjön, ha nem is minden negyedévben, de minden naptári évben. Mindezt úgy, hogy 2009 óta a 90 napon túli rossz hitelek állománya bő 600 milliárd forinttal nőtt, amire körülbelül évi 250 milliárd forint céltartalékot kellett képezni.

Ha Magyarország 2013-14-től lassan elkezd növekedni, akkor a nagy céltartalék-képzés meg fog állni, és az OTP eredményessége "felrobban". Egyáltalán nem lenne meglepő, ha 2-3 év múlva évi 800-1000 forintos profitot termelne részvényenként az OTP. Egyébként is mélyen könyv szerinti érték alatt forog, tehát ezen az időtávon a tízezer forintos árfolyam elérése sem tűnik elképzelhetetlennek – írja Zsiday.

A KBC Equitas szerint az OTP számai pozitív és negatív meglepetést is hoztak – írja a brókercég. Nettó profit szintjén az elemzői várakozásoknál ugyan lényegesen nagyobb veszteséget ért el, az egyszeri tételekkel tisztított nettó profit szintjén viszont sikerült az elemzői konszenzust 6,7 százalékkal túlszárnyalni. A végtörlesztés negatív eredményhatását az elemzői konszenzus 25 százalékkal magasabbra becsülte.

A korrigált profit 6,7 százalékkal a várakozások felett volt

A gyorsjelentést ugyanakkor jelentős egyszeri tételek - a végtörlesztés miatti veszteség, az ebből fakadó „adópajzs”, a bankadó és a leányvállalatokon elszenvedett jelentős goodwill-leírás - teszik nehezen értelmezhetővé, és ezekből fakad a várakozásokat két és félszeresen meghaladó, közel 26 milliárd forintos nettó veszteség is – írja a társaság. Bevételek terén a konszenzus feletti teljesítményről számolt be az OTP, a nettó kamatbevétel negyedéves és éves összevetésben is növekedést mutat, az egyszeri tételekkel korrigált nettó profit 6,7 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat (de még így is csökkenést mutat).

Negatívum lehet, hogy KBC Securities bankelemzője szerint az elemzői konszenzus alulbecsüli az orosz leány eredményének szezonalitását, a speciális tételekkel tisztított eredmény váratlanul pozitív alakulása pedig túlságosan nagy részben a forint gyengülésének köszönhető és a nem központi jelentőségű bevételekben jelentkező egyszeri tételeknek.

Kritikus technikai szintekről indulhat a részvény

A KBC Equitas technikai elemzése szerint január elejétől február elejéig 40 százalékot emelkedett a bankpapír. A csúcsot követően alacsony forgalommal csúszott le a 3700 forint körüli szintig, a 38,2 százalékos Fibonacci-vonalig (az utolsó pár napban ugyanakkor megnövekedett az esésben a forgalom). Ha sikerül felpattannia a részvénynek, akkor a húsz napos mozgóátlag áttörése után a 200 napos mozgóátlagot célozhatja meg, amely 4089 forintnál húzódik. Optimista esetben pedig 4300 forint körüli magasságokba is felmerészkedhet.

Néhány negatív tényező is látható a grafikonon, az egyik, hogy az MACD mutató február eleje óta eladási szignált mutat, a másik pedig az utóbbi napokban megnövekedett forgalom, ami nem jellemezte eddig a lecsorgást. A papír benézett az 50 napos mozgóátlag alá is, ráadásul csütörtökön nem tudott felette zárni, mialatt napközben járt az indikátor felett. Ha folytatja az esést, akkor 61,8 százalékos Fibonacci-szint foghatja meg 3420 forint környékén. Ha az alá is tartósan becsúszna, akkor nem zárhatjuk ki, hogy 3000 forint környékéig visszazuhan – írja az Equitas.

(Grafikon: www.bet.hu)
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17220 17065 17240 +0,97% 17200 17220 964 014 200 HUF 2024-04-23 10:38:43
MOL 2970 2964 2990 -0,34% 2968 2970 240 694 754 HUF 2024-04-23 10:39:18
MTELEKOM 942 938 944 +0,43% 942 944 120 745 594 HUF 2024-04-23 10:35:52
RICHTER 8770 8635 8830 +1,39% 8780 8810 560 426 665 HUF 2024-04-23 10:38:06
OPUS 403 398 404 +0,75% 400 402 10 493 749 HUF 2024-04-23 10:02:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG