TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tőzsdei emelkedések hossza állítólag történelmi rekordot döntött tegnap, aminek alkalmából azt találgatják, öreg-e már a bika, és halálán van, vagy a legszebb évei még hátra vannak? Mások azt is kétségbe vonják, hogy valóban rekord született. Nézőpont kérdése, mi számít visszaesésnek.
(Pixabay)

Több lap is megírta a napokban, hogy augusztus 21-én vagy 22-én a 2009. március 9-e óta tartó felívelő tőzsdei trend hossza az USA-ban minden eddigi rekordot meg fog dönteni. Így ez lesz a bikapiacok új csúcsa a hosszuk alapján. (A bika a hosszabban tartó általános tőzsdei emelkedések – a hossz vagy hausse –, a medve az esések – bessz vagy baisse – jelképe.)

Az előző rekordot eszerint a nézet szerint az 1990 októbere és 2000 márciusa közötti időszak 3452 napos emelkedő pályája tartotta.

Már 3453 napja tart elvileg a mostani bikapiac, amit úgy szoktak definiálni, hogy az S&P 500 amerikai index egyszer sem esett 20 százaléknál nagyobbat ez idő alatt. A 2009 március 9-i állapothoz képest az S&P 500 egyébként mintegy 320, a Dow Jones ipari átlag 286 és a Nasdaq Composite index 521 százalékkal ment fel.

Többféle kezdőpont lehet

Hogy ez most egy nagyon nagy, nagyon hosszú emelkedés-e, vagy sem, azt persze leginkább olyan szempontból lenne fontos eldönteni, hogy mikor ér véget. De sok minden árnyalja a kérdést.

A Marketwatch azt írja, sokak szerint a bikapiac kezdetét 2013 márciustól kéne számolni, amikor az S&P 500 a válság előtti csúcsot utolérte. Megint mások szerint csak a 2016 februári mélypontokról kéne kalkulálni, sőt van egy variáció 2011-el is.

Korrekciócska vagy medve?

Csakhogy az említett előző hosszú emelkedés 1990-ben akkor kezdődött, miután július 16 és október 11 között esett nagyot az index. Ám ez csak –19,92 százalék volt záróárakon számolva. Kerekíteni, vagy nem kerekíteni, ez a kérdés. Kerekítés nélkül csak korrekciónak kéne számolni, nem pedig medvepiacnak.

Ez esetben viszont a bikapiac már az 1987 októberi krach után elkezdődött, és vagy 1998 júliusáig (orosz válság), vagy 2000-ig tartott volna, de mindenképp több mint tíz évig, a jelenleginél sokkal tovább. Megint mások annak megítéléséhez, hogy eljött-e a medvepiac, az azt megelőző emelkedés mértékét és hosszúságát is méricskélik. (Vagy kétségbe vonják, hogy ennek az egész definíció-vitának van-e értelme.)

18 éves bika is van?

Egy másik álláspont szerint a 20 százalékos szabály sem mérvadó, ezek a definíciók nincsenek sehol kőbe vésve. A Bloomberg egyik cikke szerint azon kívül, hogy tíz ujjunk van a kezünkön is és a lábunkon is, meg történetesen tízes számrendszert használunk, semmi sem indokolja, hogy épp ennyi legyen a határ.

Egy igazi kiadós részvénypiaci emelkedést egy ekkora visszaesés sem tör meg feltétlenül. Ezen álláspont alapján a történelem legnagyobb amerikai részvénypiaci bikája 1982-ben kezdődött, és majdnem felnőtt emberi korban, 2000-ben hunyt el.

Orosz válság mint rövid közjáték?

Ez idő alatt egyébként a Dow Jones Ipari Átlag 16,8 százalékos évesített hozamot ért el az Investopedia szerint. A NASDAQ indexe pedig 1995 és 2000 között 1000-ről 5000 pont fölé ugrott, tehát ötszöröződött. Ennek fényében az 1990-es vagy 1998-as visszaesések valóban röpke közjátéknak tűnhetnek.

Egy másik hasonló időszak a Marketwatch által idézet szakértő, Jeff Saut szerint 1949-től 1966-ig tartott, tehát mintegy 17 évig. De volt eközben is egy 30 százalék feletti esés, egy “acélválság” 1962-ban, ami John F. Kennedy elnök nevéhez fűződik.

Életet az éveknek

Az elemző úgy véli, a bikapiacok általában legalább 14 évig tartanak, így a mostaninak még “a legszebb évei hátra vannak”. Hacsak, az állatoknál maradva, nem jön egy fekete hattyú, azaz valamilyen kevéssé valószínű, váratlan, de nagy hatású esemény. (Háború, természeti katasztrófa stb.)

De merre tovább? Az emelkedés mellett és ellen is számos érv szól. A kereskedelmi háború, a világgazdaság lassulása, politikai feszültségek, béremelkedés és infláció, kamatemelés lefelé, a jó vállalati eredmények, erős amerikai gazdaság, erős kormányzati költekezés pedig felfelé vihetik az árfolyamokat.

Az utált fellendülés

John Lynch részvénypiaci stratéga nem lát olyan jeleket, amelyek a bikapiacok végét szokták okozni. Ez pedig legfőképpen a recesszió közeledése lenne.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a részvénypiaci fellendülést évekig mint a “történelem leginkább utált bikapiacát” emlegették. Mivel 2008-tól mindenki pesszimista volt, a válság újabb hullámait várták, és ezerszám születtek a borúlátó jóslatok, amelyekre azután a piac rendre rácáfolt.

A félelem falán felfelé

Egy másik mondás volt, hogy a “félelem falán” kúsztak fel évekig a részvénypiacok, mert sokan nem mertek vásárolni, vagy nagyon hamar eladtak. Aztán apránként bedobták a törölközőt, és mégis vettek, vagy visszavásárolták, amit eladtak, ezzel is folyamatos keresletet gerjesztve.

“Vettek OTP-t kétezernél, eladták háromezernél, visszavették négyezernél, eladták ötezernél” – jellemezte ezeket az éveket az egyik magyar brókercég szakembere.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
hírlevél