TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.

Európában nagyjából egyenletesen rossz volt a hangulat egész nap, a főbb indexek két százalék körüli mínuszt mutattak, és nagyjából így is zártak. A német DAX és a varsói WIG 20 mutatók esése elérte a két és fél százalékot is. Az Amerikai Egyesült Államokban kisebbek a mínuszok, az S&P 500 index 0,6, a Nasdaq 100-as mutató egy százalékkal esett.

Budapesten a BUX index 0,9 százalékos mínuszban végzett, de a nap nagy részében ennél valamivel lejjebb volt. Az OTP 2,3 , a Richter 1,7, a Telekom 1,1 százalékkal esett. A Molnak sikerült 0,1 százalékkal emelkednie.

A csúcs felé tart az euró/forint

Újra esett a forint is, másfél forinttal feljebb van az euró, 364,80 forinton, de volt ma 365 felett is. Az utóbbi napokban sokat gyengült fizetőeszközünk, és vészesen közelít az eddigi történelmi csúcshoz, ami pár fillérrel 370 alatt van. Az MNB egyhetes betéti eszközénél ma nem történt változás, nem emeltek a kamaton, mint pár héttel ezelőtt. Akkor a forint gyengülését ezzel az eszközzel állították meg. Ma egyébként a zloty és a cseh korona még jobban gyengült.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár erősödött, ami általában a kockázatviselési hajlandóság csökkenésére, a biztonságos menedékek iránti keresletre vezethető vissza. Erősen vásárolták a napokban az amerikai és német államkötvényeket is. Valószínűleg az erősödő dollár miatt a nemesfémek viszont inkább stragnálnak vagy süllyednek. Az olaj 1,9 százalékos mínuszban van, pedig az OPEC novemberben ismét összeül.

Sok az USA-ban a munkanélküli

A rossz hangulat oka Európában elsősorban a koronavírus-járvány terjedése és az ezzel kapcsolatos új lezárások. Az Egyesült Államokban pedig megérkeztek a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák, amelyek inkább a gazdasági kilábalás megakadásáról tanúskodnak. Eközben egy újabb kormányzati segítségnek egyelőre nincsen realitása.

A munkanélküli segélyért folyamodók száma 898 ezer volt legutóbb, miközben az elemzők csak 825 ezerre számítottak a Reuters konszenzusa szerint. Az előző heti adat is alacsonyabb volt, 845 ezer. Jött egy másik adat is, amely kedvezőtlen volt, ez a gyáripari aktivitás vártnál nagyobb süllyedéséről számolt be New York államban.

Emellett az eddigi gyorsjelentések alapján kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy az amerikai tőzsdei cégek tudják-e hozni a tőlük remélt nyereséget. A negyedik negyedévi eredmények veszélybe most kerültek amiatt, hogy a régóta tárgyalt gazdasági stimulus elmarad, vagy jóval az elnökválasztás utánra tolódik el.

(Fotó: Pixabay.com) (Fotó: Pixabay.com)

Hidrogén-üzemanyagcellák repülőgépekhez

A United Airlines meglepően magas vesztesége az egész amerikai légiipart a lejtőre küldte. Az American Airlines, a Delta és a United részvénye egyaránt mintegy öt százalékos mínuszban van.

Hogy jó hír is érkezzen, Németországban az Elringklinger részvényei több mint 20 százalékkal emelkedtek ma. Az Elringklinger ugyanis a jövőben az Airbusszal együttműködve repülőgépek üzemanyagcelláit fejleszti majd. “Az üzemanyagcellák témája jelenleg vonzó a befektetők számára” – idéz egy piaci szereplőt az N-Tv.de.

Az Airbus azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan hidrogénmeghajtású repülőgépet fejlesszen ki, amely nem bocsát ki szén-dioxidot. Az összes szükséges technológiának rendelkezésre kell állnia 2028-ig, amikor a program elindul. A környezetbarát sugárhajtó a tervek szerint 2035-ben kerülne piacra. Az Airbus viszont így is 3,3 százalékot esett ma.

Kiszáll a kisautókból a PSA?

Bennfentesek szerint a francia PSA autógyár búcsúzik a Peugeot és a Citroen kisvárosi autóktól – írta az N-Tv.de.

A PSA kilép mind a gyártásból, mind az A-szegmensből mondja az ügyet ismerő személy. Ez a terület veszteséges, ez égette el a legtöbb pénzt Európában. A PSA nem kívánta kommentálni a kisautók jövőjét. De közölte, megvizsgálják, mely termékek felelnek meg a legjobban a vásárlói elvárásoknak az A szegmensben, miközben az európai széndioxid-kibocsátási célokkal is összhangban vannak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Friss
hírlevél