<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.

Bekopogtatott a valóság, a második hullám, a vírus téli szezonalitása, az új lezárások valósága a tőzsdékre. Június óta nem volt olyan pocsék nap a nemzetközi részvénypiacokon, mint tegnap, az amerikai indexek végül este még lejjebb mentek, és 3,4-3,9 százalékos zuhanással végeztek. Ma azonban kisebb korrekció tapasztalható, az amerikai határidős indexek egy százalék körüli pluszban vannak. Európában a német index 0,8, a francia 0,4, a brit 0,5 százalékos emelkedést mutat.

Itthon a BUX tegnap az átlagnál kevésbé zuhant, ma pedig az átlagnál kevésbé emelkedik, 0,2 százalékos pluszban van . Az OTP 0,9 százalékkal megy fel, a Mol 0,4, a Richter 0,1 százalékkal esik. A Telekom stagnál. A forint viszont igény gyengécske, ma már 369,30 Ft is volt az euró, az eddigi történelmi csúcstól fillérekre. Most éppen 368,80 Ft. Ez azonban változhat az MNB mai kéthetes betéti tendere után.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdék tegnapi zuhanását, de valószínűleg a hétfőit és a keddit is az okozta, hogy két nagy gazdaságban, Franciaországban és Németországban tavasz óta nem látott szigorúságú lezárásokat rendeltek el. Ezek ugyan valamivel elmaradnak az akkoritól, például nyitva maradhatnak az iskolák, Németországban a kiskereskedelem, de így is súlyosan érinthetik a gazdaságot.(Lásd még: Megjött Merkel 12 pontos csomagja.)

EuróbankjegyekEuróbankjegyek

Trumpnak a lehető legrosszabbkor?

Amerikában ugyan nincs szó hasonló lezárásokról, de ott is erősen romlik a járványhelyzet, sok kórház lassan megtelik. Így nincs kizárva, hogy hasonló lépésekre kerül sor. Spanyolország nemrég már meglépte. Nagy-Britanniában is erősödik a nyomás Boris Johnson miniszterelnökön, rákényszerülhet, hogy új országos lezárást rendeljen el. Amit pedig eddig mindenáron megpróbált elkerülni. Az előrejelzések szerint ez az ország is afelé halad, hogy a tavaszinál is sokkal rosszabb csúcsra érjen a járvány.

Az új vírus rekordok az Egyesült Államokban a lehető legrosszabbkor jönnek Donald Trump elnök számára a Bloomberg.com szerint. Ráadásul éppen olyan azokban a “csatatér-államokban, kulcsfontosságú területeken romlik nagyon a helyzet, amelyek eldönthetik jövő héten a választás sorsát. Ráadásul Trump olyan kijelentéseket tett ellenfeléről, Bidenről, amelyekről kiderült, egyáltalán nem igazak. (Az adókról és az egészségbiztosításról.)

EKB-ülés jön

Az Európai Központi Bank is ma ülésezik, kora délután bejelentést tesznek és sajtótájékoztatót tartanak. Eredetileg ettől az üléstől nem várták a kondíciók módosítását, legfeljebb utalásokat egy esetleges decemberi lazításra. A járványhelyzet romlásával azonban az is felmerült, hogy már ma meglepetést okozhatnak.

A japán jegybank visszavágta növekedési előrejelzését. A Bank of Canada pedig kifejtette, hogy a kamatlábakat a történelmi mélypontjukon fogják hagyni, folytatva a gazdaságélénkítést. A G20 országok novemberben csúcstalálkozót tartanak, hogy megtárgyalják, hogyan tudnak segíteni a szegényebb nemzeteknek az adósságterhek enyhítésében.

Figyelnek a Nagy Ötökre

Izgalmasak napokat élhetnek át a nagy internetes óriások, a “Big Tech” részvényesei is. Tegnap a Facebook, a Twitter és a Google vezetői az Egyesült Államok szenátusában kellett referáljanak. Ma este pedig gyorsjelentésüket teszik közzé. A “Nagy Ötöknek” is nevezett legnagyobb internetes cégek vagy FAAMG-papírok közül négy jelent ma. (Azaz az Alphabet, az Amazon, az Apple és a Facebook. A Microsoft már megvolt.)

Feltépték és eladták – izgalmas gyorsjelentések

Ez a hét talán a legsűrűbb az amerikai gyorsjelentés-szezonban, de Európában is rengeteg érkezik. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

 • Feltépték a Pinterest részvényeket, miután a vártnál is jobb eredményeket közölt a cég. Több, mint 31 százalékot emelkedett tegnap.
 • A vártnál jobb eredményeket tett közzé a Visa is.
 • Szakadt viszont a Mastercard a gyorsjelentés után, az 1,6 dolláros igazított részvényenkénti eredmény hat centtel marad el a Wall Street prognózisától. Így 8,1 százalékos mínusszal zárta a tegnapi napot.
 • Eladták az Ebay részvényeket a tegnapi gyorsjelentés után, annak ellenére, hogy árbevétel és eredmény soron is felülteljesítette a konszenzust. Négy százalékkal ment le.
 • Veszteséges volt az osztrák OMV. (Bécsben ma 2,2 százalékkal esik.)
 • Négy százalékos osztalék-emelést jelentett be a Shell, miután 955 millió dollár igazított eredménnyel zárta a negyedévet, ami jelentősen meghaladja a Bloomberg 149,7 millió dolláros elemzői prognózisát.
 • Minden soron felülteljesítette a konszenzust a Ford, 65 cent egy részvényre jutó eredményt ért el, szemben a 19 cent elemzői várakozással. Részvényei öt százalékot emelkedtek.
 • A kínai autóeladások segítették a Volkswagent, ennek hála nyereségesen működött a negyedévben. Éves alapon azonban így is óriási a visszaesés. A tegnap bejelentett európai lezárások rosszul érintik, nem zárható ki, hogy ismét veszteségbe csússzon emiatt. (Az elsőbbségi részvény 2,2 százalékos pluszban van.)
 • Megemelte a Sanofi vezetősége az eredményvárakozásokat. Jól alakulhatnak az influenza-oltások eladásai.
 • Sikerült pénzáramlás szempontjából pozitívan zárnia az Airbusnak. A menedzsment optimista a negyedik negyedévvel kapcsolatban is. (A részvény azonban 1,1 százalékkal esik.)
 • Megerősítette 2020-as prognózisát a Fresenius. Az árbevétel 3-6 százalékos bővülését várják, az eredmény –4 és +1 százalék között alakulhat. (Két százalékos pluszban van ma.)
 • Kedvezően alakult a GlaxoSmithKline működési marzsa, 0,36 font egy részvényre jutó igazított eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ami hat pennyvel haladja meg az elemzői prognózis számait. A nap végére azonban négy százalékot esett a részvény.

Az oltás sem old meg mindent?

Míg az Egyesült Államok több mint tízmilliárd dollárt költött új oltások kifejlesztésére a Covid-19 ellen, az amerikaiak mintegy fele ódzkodik attól, hogy beadassa magának – derül ki a Gallup ebben a hónapban közölt közvélemény-kutatásából a Bloomberg.com szerint. A vakcinaprogram bármely hiányossága viszont azt jelentheti, hogy az ország 2023-ig is küzdeni fog a vírussal – állítja a londoni székhelyű Airfinity Ltd.

A WHO egészségügyi világszervezet szerint a lakosság 60-70 százalékának immunizálása kellene a járvány leküzdéséhez. Az ezzel kapcsolatos logisztikai, termelési és közoktatási kihívások leküzdése is időigényes és nehézkes folyamat lesz. Így az egészségügyi szakemberek szerint a világnak továbbra is maszkokra, társadalmi távolságtartásra, széles körű tesztelésekre és hatékony új terápiákra lesz szüksége a vírus távol tartásához.

Minősítették a Telekomot

A Scope Ratings első alkalommal minősítette a Magyar Telekom kötvénykibocsátói hitelkockázati besorolását BBB+ szintre, amelyhez stabil kilátás tartozik.

A hitelminősítés feltétele az MNB kötvényprogramjában való részvételnek. A hitelbesorolás nem meglepő, hisz a cég stabil mérleggel és jó készpénztermelő képességgel rendelkezik. A Telekom már korábban is jelezte, hogy részt venne az MNB kötvényprogramjában, ami azért érdekes, mert eddig csak a Deutsche Telekom volt a hitelezője írta az Erste Befektetési Zrt.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG