<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.

Bekopogtatott a valóság, a második hullám, a vírus téli szezonalitása, az új lezárások valósága a tőzsdékre. Június óta nem volt olyan pocsék nap a nemzetközi részvénypiacokon, mint tegnap, az amerikai indexek végül este még lejjebb mentek, és 3,4-3,9 százalékos zuhanással végeztek. Ma azonban kisebb korrekció tapasztalható, az amerikai határidős indexek egy százalék körüli pluszban vannak. Európában a német index 0,8, a francia 0,4, a brit 0,5 százalékos emelkedést mutat.

Itthon a BUX tegnap az átlagnál kevésbé zuhant, ma pedig az átlagnál kevésbé emelkedik, 0,2 százalékos pluszban van . Az OTP 0,9 százalékkal megy fel, a Mol 0,4, a Richter 0,1 százalékkal esik. A Telekom stagnál. A forint viszont igény gyengécske, ma már 369,30 Ft is volt az euró, az eddigi történelmi csúcstól fillérekre. Most éppen 368,80 Ft. Ez azonban változhat az MNB mai kéthetes betéti tendere után.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdék tegnapi zuhanását, de valószínűleg a hétfőit és a keddit is az okozta, hogy két nagy gazdaságban, Franciaországban és Németországban tavasz óta nem látott szigorúságú lezárásokat rendeltek el. Ezek ugyan valamivel elmaradnak az akkoritól, például nyitva maradhatnak az iskolák, Németországban a kiskereskedelem, de így is súlyosan érinthetik a gazdaságot.(Lásd még: Megjött Merkel 12 pontos csomagja.)

EuróbankjegyekEuróbankjegyek

Trumpnak a lehető legrosszabbkor?

Amerikában ugyan nincs szó hasonló lezárásokról, de ott is erősen romlik a járványhelyzet, sok kórház lassan megtelik. Így nincs kizárva, hogy hasonló lépésekre kerül sor. Spanyolország nemrég már meglépte. Nagy-Britanniában is erősödik a nyomás Boris Johnson miniszterelnökön, rákényszerülhet, hogy új országos lezárást rendeljen el. Amit pedig eddig mindenáron megpróbált elkerülni. Az előrejelzések szerint ez az ország is afelé halad, hogy a tavaszinál is sokkal rosszabb csúcsra érjen a járvány.

Az új vírus rekordok az Egyesült Államokban a lehető legrosszabbkor jönnek Donald Trump elnök számára a Bloomberg.com szerint. Ráadásul éppen olyan azokban a “csatatér-államokban, kulcsfontosságú területeken romlik nagyon a helyzet, amelyek eldönthetik jövő héten a választás sorsát. Ráadásul Trump olyan kijelentéseket tett ellenfeléről, Bidenről, amelyekről kiderült, egyáltalán nem igazak. (Az adókról és az egészségbiztosításról.)

EKB-ülés jön

Az Európai Központi Bank is ma ülésezik, kora délután bejelentést tesznek és sajtótájékoztatót tartanak. Eredetileg ettől az üléstől nem várták a kondíciók módosítását, legfeljebb utalásokat egy esetleges decemberi lazításra. A járványhelyzet romlásával azonban az is felmerült, hogy már ma meglepetést okozhatnak.

A japán jegybank visszavágta növekedési előrejelzését. A Bank of Canada pedig kifejtette, hogy a kamatlábakat a történelmi mélypontjukon fogják hagyni, folytatva a gazdaságélénkítést. A G20 országok novemberben csúcstalálkozót tartanak, hogy megtárgyalják, hogyan tudnak segíteni a szegényebb nemzeteknek az adósságterhek enyhítésében.

Figyelnek a Nagy Ötökre

Izgalmasak napokat élhetnek át a nagy internetes óriások, a “Big Tech” részvényesei is. Tegnap a Facebook, a Twitter és a Google vezetői az Egyesült Államok szenátusában kellett referáljanak. Ma este pedig gyorsjelentésüket teszik közzé. A “Nagy Ötöknek” is nevezett legnagyobb internetes cégek vagy FAAMG-papírok közül négy jelent ma. (Azaz az Alphabet, az Amazon, az Apple és a Facebook. A Microsoft már megvolt.)

Feltépték és eladták – izgalmas gyorsjelentések

Ez a hét talán a legsűrűbb az amerikai gyorsjelentés-szezonban, de Európában is rengeteg érkezik. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

 • Feltépték a Pinterest részvényeket, miután a vártnál is jobb eredményeket közölt a cég. Több, mint 31 százalékot emelkedett tegnap.
 • A vártnál jobb eredményeket tett közzé a Visa is.
 • Szakadt viszont a Mastercard a gyorsjelentés után, az 1,6 dolláros igazított részvényenkénti eredmény hat centtel marad el a Wall Street prognózisától. Így 8,1 százalékos mínusszal zárta a tegnapi napot.
 • Eladták az Ebay részvényeket a tegnapi gyorsjelentés után, annak ellenére, hogy árbevétel és eredmény soron is felülteljesítette a konszenzust. Négy százalékkal ment le.
 • Veszteséges volt az osztrák OMV. (Bécsben ma 2,2 százalékkal esik.)
 • Négy százalékos osztalék-emelést jelentett be a Shell, miután 955 millió dollár igazított eredménnyel zárta a negyedévet, ami jelentősen meghaladja a Bloomberg 149,7 millió dolláros elemzői prognózisát.
 • Minden soron felülteljesítette a konszenzust a Ford, 65 cent egy részvényre jutó eredményt ért el, szemben a 19 cent elemzői várakozással. Részvényei öt százalékot emelkedtek.
 • A kínai autóeladások segítették a Volkswagent, ennek hála nyereségesen működött a negyedévben. Éves alapon azonban így is óriási a visszaesés. A tegnap bejelentett európai lezárások rosszul érintik, nem zárható ki, hogy ismét veszteségbe csússzon emiatt. (Az elsőbbségi részvény 2,2 százalékos pluszban van.)
 • Megemelte a Sanofi vezetősége az eredményvárakozásokat. Jól alakulhatnak az influenza-oltások eladásai.
 • Sikerült pénzáramlás szempontjából pozitívan zárnia az Airbusnak. A menedzsment optimista a negyedik negyedévvel kapcsolatban is. (A részvény azonban 1,1 százalékkal esik.)
 • Megerősítette 2020-as prognózisát a Fresenius. Az árbevétel 3-6 százalékos bővülését várják, az eredmény –4 és +1 százalék között alakulhat. (Két százalékos pluszban van ma.)
 • Kedvezően alakult a GlaxoSmithKline működési marzsa, 0,36 font egy részvényre jutó igazított eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ami hat pennyvel haladja meg az elemzői prognózis számait. A nap végére azonban négy százalékot esett a részvény.

Az oltás sem old meg mindent?

Míg az Egyesült Államok több mint tízmilliárd dollárt költött új oltások kifejlesztésére a Covid-19 ellen, az amerikaiak mintegy fele ódzkodik attól, hogy beadassa magának – derül ki a Gallup ebben a hónapban közölt közvélemény-kutatásából a Bloomberg.com szerint. A vakcinaprogram bármely hiányossága viszont azt jelentheti, hogy az ország 2023-ig is küzdeni fog a vírussal – állítja a londoni székhelyű Airfinity Ltd.

A WHO egészségügyi világszervezet szerint a lakosság 60-70 százalékának immunizálása kellene a járvány leküzdéséhez. Az ezzel kapcsolatos logisztikai, termelési és közoktatási kihívások leküzdése is időigényes és nehézkes folyamat lesz. Így az egészségügyi szakemberek szerint a világnak továbbra is maszkokra, társadalmi távolságtartásra, széles körű tesztelésekre és hatékony új terápiákra lesz szüksége a vírus távol tartásához.

Minősítették a Telekomot

A Scope Ratings első alkalommal minősítette a Magyar Telekom kötvénykibocsátói hitelkockázati besorolását BBB+ szintre, amelyhez stabil kilátás tartozik.

A hitelminősítés feltétele az MNB kötvényprogramjában való részvételnek. A hitelbesorolás nem meglepő, hisz a cég stabil mérleggel és jó készpénztermelő képességgel rendelkezik. A Telekom már korábban is jelezte, hogy részt venne az MNB kötvényprogramjában, ami azért érdekes, mert eddig csak a Deutsche Telekom volt a hitelezője írta az Erste Befektetési Zrt.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos