TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.

Bekopogtatott a valóság, a második hullám, a vírus téli szezonalitása, az új lezárások valósága a tőzsdékre. Június óta nem volt olyan pocsék nap a nemzetközi részvénypiacokon, mint tegnap, az amerikai indexek végül este még lejjebb mentek, és 3,4-3,9 százalékos zuhanással végeztek. Ma azonban kisebb korrekció tapasztalható, az amerikai határidős indexek egy százalék körüli pluszban vannak. Európában a német index 0,8, a francia 0,4, a brit 0,5 százalékos emelkedést mutat.

Itthon a BUX tegnap az átlagnál kevésbé zuhant, ma pedig az átlagnál kevésbé emelkedik, 0,2 százalékos pluszban van . Az OTP 0,9 százalékkal megy fel, a Mol 0,4, a Richter 0,1 százalékkal esik. A Telekom stagnál. A forint viszont igény gyengécske, ma már 369,30 Ft is volt az euró, az eddigi történelmi csúcstól fillérekre. Most éppen 368,80 Ft. Ez azonban változhat az MNB mai kéthetes betéti tendere után.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdék tegnapi zuhanását, de valószínűleg a hétfőit és a keddit is az okozta, hogy két nagy gazdaságban, Franciaországban és Németországban tavasz óta nem látott szigorúságú lezárásokat rendeltek el. Ezek ugyan valamivel elmaradnak az akkoritól, például nyitva maradhatnak az iskolák, Németországban a kiskereskedelem, de így is súlyosan érinthetik a gazdaságot.(Lásd még: Megjött Merkel 12 pontos csomagja.)

Euróbankjegyek Euróbankjegyek

Trumpnak a lehető legrosszabbkor?

Amerikában ugyan nincs szó hasonló lezárásokról, de ott is erősen romlik a járványhelyzet, sok kórház lassan megtelik. Így nincs kizárva, hogy hasonló lépésekre kerül sor. Spanyolország nemrég már meglépte. Nagy-Britanniában is erősödik a nyomás Boris Johnson miniszterelnökön, rákényszerülhet, hogy új országos lezárást rendeljen el. Amit pedig eddig mindenáron megpróbált elkerülni. Az előrejelzések szerint ez az ország is afelé halad, hogy a tavaszinál is sokkal rosszabb csúcsra érjen a járvány.

Az új vírus rekordok az Egyesült Államokban a lehető legrosszabbkor jönnek Donald Trump elnök számára a Bloomberg.com szerint. Ráadásul éppen olyan azokban a “csatatér-államokban, kulcsfontosságú területeken romlik nagyon a helyzet, amelyek eldönthetik jövő héten a választás sorsát. Ráadásul Trump olyan kijelentéseket tett ellenfeléről, Bidenről, amelyekről kiderült, egyáltalán nem igazak. (Az adókról és az egészségbiztosításról.)

EKB-ülés jön

Az Európai Központi Bank is ma ülésezik, kora délután bejelentést tesznek és sajtótájékoztatót tartanak. Eredetileg ettől az üléstől nem várták a kondíciók módosítását, legfeljebb utalásokat egy esetleges decemberi lazításra. A járványhelyzet romlásával azonban az is felmerült, hogy már ma meglepetést okozhatnak.

A japán jegybank visszavágta növekedési előrejelzését. A Bank of Canada pedig kifejtette, hogy a kamatlábakat a történelmi mélypontjukon fogják hagyni, folytatva a gazdaságélénkítést. A G20 országok novemberben csúcstalálkozót tartanak, hogy megtárgyalják, hogyan tudnak segíteni a szegényebb nemzeteknek az adósságterhek enyhítésében.

Figyelnek a Nagy Ötökre

Izgalmasak napokat élhetnek át a nagy internetes óriások, a “Big Tech” részvényesei is. Tegnap a Facebook, a Twitter és a Google vezetői az Egyesült Államok szenátusában kellett referáljanak. Ma este pedig gyorsjelentésüket teszik közzé. A “Nagy Ötöknek” is nevezett legnagyobb internetes cégek vagy FAAMG-papírok közül négy jelent ma. (Azaz az Alphabet, az Amazon, az Apple és a Facebook. A Microsoft már megvolt.)

Feltépték és eladták – izgalmas gyorsjelentések

Ez a hét talán a legsűrűbb az amerikai gyorsjelentés-szezonban, de Európában is rengeteg érkezik. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

 • Feltépték a Pinterest részvényeket, miután a vártnál is jobb eredményeket közölt a cég. Több, mint 31 százalékot emelkedett tegnap.
 • A vártnál jobb eredményeket tett közzé a Visa is.
 • Szakadt viszont a Mastercard a gyorsjelentés után, az 1,6 dolláros igazított részvényenkénti eredmény hat centtel marad el a Wall Street prognózisától. Így 8,1 százalékos mínusszal zárta a tegnapi napot.
 • Eladták az Ebay részvényeket a tegnapi gyorsjelentés után, annak ellenére, hogy árbevétel és eredmény soron is felülteljesítette a konszenzust. Négy százalékkal ment le.
 • Veszteséges volt az osztrák OMV. (Bécsben ma 2,2 százalékkal esik.)
 • Négy százalékos osztalék-emelést jelentett be a Shell, miután 955 millió dollár igazított eredménnyel zárta a negyedévet, ami jelentősen meghaladja a Bloomberg 149,7 millió dolláros elemzői prognózisát.
 • Minden soron felülteljesítette a konszenzust a Ford, 65 cent egy részvényre jutó eredményt ért el, szemben a 19 cent elemzői várakozással. Részvényei öt százalékot emelkedtek.
 • A kínai autóeladások segítették a Volkswagent, ennek hála nyereségesen működött a negyedévben. Éves alapon azonban így is óriási a visszaesés. A tegnap bejelentett európai lezárások rosszul érintik, nem zárható ki, hogy ismét veszteségbe csússzon emiatt. (Az elsőbbségi részvény 2,2 százalékos pluszban van.)
 • Megemelte a Sanofi vezetősége az eredményvárakozásokat. Jól alakulhatnak az influenza-oltások eladásai.
 • Sikerült pénzáramlás szempontjából pozitívan zárnia az Airbusnak. A menedzsment optimista a negyedik negyedévvel kapcsolatban is. (A részvény azonban 1,1 százalékkal esik.)
 • Megerősítette 2020-as prognózisát a Fresenius. Az árbevétel 3-6 százalékos bővülését várják, az eredmény –4 és +1 százalék között alakulhat. (Két százalékos pluszban van ma.)
 • Kedvezően alakult a GlaxoSmithKline működési marzsa, 0,36 font egy részvényre jutó igazított eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ami hat pennyvel haladja meg az elemzői prognózis számait. A nap végére azonban négy százalékot esett a részvény.

Az oltás sem old meg mindent?

Míg az Egyesült Államok több mint tízmilliárd dollárt költött új oltások kifejlesztésére a Covid-19 ellen, az amerikaiak mintegy fele ódzkodik attól, hogy beadassa magának – derül ki a Gallup ebben a hónapban közölt közvélemény-kutatásából a Bloomberg.com szerint. A vakcinaprogram bármely hiányossága viszont azt jelentheti, hogy az ország 2023-ig is küzdeni fog a vírussal – állítja a londoni székhelyű Airfinity Ltd.

A WHO egészségügyi világszervezet szerint a lakosság 60-70 százalékának immunizálása kellene a járvány leküzdéséhez. Az ezzel kapcsolatos logisztikai, termelési és közoktatási kihívások leküzdése is időigényes és nehézkes folyamat lesz. Így az egészségügyi szakemberek szerint a világnak továbbra is maszkokra, társadalmi távolságtartásra, széles körű tesztelésekre és hatékony új terápiákra lesz szüksége a vírus távol tartásához.

Minősítették a Telekomot

A Scope Ratings első alkalommal minősítette a Magyar Telekom kötvénykibocsátói hitelkockázati besorolását BBB+ szintre, amelyhez stabil kilátás tartozik.

A hitelminősítés feltétele az MNB kötvényprogramjában való részvételnek. A hitelbesorolás nem meglepő, hisz a cég stabil mérleggel és jó készpénztermelő képességgel rendelkezik. A Telekom már korábban is jelezte, hogy részt venne az MNB kötvényprogramjában, ami azért érdekes, mert eddig csak a Deutsche Telekom volt a hitelezője írta az Erste Befektetési Zrt.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél