<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Volkswagen is be akar szállni az akkumulátornyersanyag-bányászatba, hasonlóan a Teslához. A Volkswagen már most is gyárt akkumulátorcellákat, de számos új üzemet tervez. Cél a húszezer euró alatti elektromos népautó – a 30 ezres határt éppen most sikerült elérni. Ami a Teslának még nem sikerült.

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen (VW) jelenleg akkumulátorgyárak hálózatát építi ki, hogy elegendő akkumulátort biztosítson e-autóihoz. A szükséges nyersanyagok is egyre szűkösebbek és drágábbak, ezért azt tervezi, hogy közvetlenül a bányászatba is befektet – írja a német N-Tv.de.

A nyersanyagok szűk keresztmetszete a bányászati kapacitás. Ezért közvetlenül a bányákba is be kell fektetnünk

– mondta Thomas Schmall technológiai igazgató az új “gigagyár” alapkőletételén a spanyolországi Valenciában. A VW úgynevezett egységcellájának gyártása a tervek szerint 2026-ban indul ott. Nem említette azonban azoknak a bányáknak a nevét vagy helyét, amelyekben a Volkswagen részesedést szerezhetne.

Csak Európában hat új gyár

A wolfsburgi székhelyű autógyártó jelenleg akkumulátorgyárak hálózatát építi ki, hogy kielégítse az elektromos autók számának növekedésével az akkumulátorok iránti növekvő keresletet. Csak Európában akár hat akkumulátorgyárat is építhetenek. Három nemzetközi helyszínt már kiválasztottak: Salzgitter, Valencia és a kanadai Ontario tartomány. Az utóbbiban a korábbi nyilatkozatok szerint a VW egész akkumulátor-ellátási láncot akar kiépíteni, és bányavállalatokban való részesedésszerzést tervez.

Magyarországi akkumulátorgyár-helyszín legalábbis szóba került, lásd:

A svédországi Skellefteában a csoport a prémium cellák gyártását koncentrálja, a Northvolt akkumulátor-specialistával együttműködve. A wolfsburgi vállalat így szeretné függőségét csökkenteni az akkumulátorok piacát uraló ázsiai beszállítóktól.

Cél a húszezer euró alatti elektromos népautó

A Volkswagen – a szó jelentése “népautó” – a PowerCo nevű leányvállalatban foglalta össze azon tevékenységét, amely a nyersanyagok beszerzését és az akkumulátorcellás üzemek bővítését szervezi világszerte. A cél a termelés bővítése, mert csak így lehetséges a húszezer euró alatti árú e-autók gyártása. Amin a VW jelenleg is dolgozik, hogy az elektromos közlekedést a tömegek számára is elérhetővé tegye.

A Tesla nyomdokain

Az amerikai elektromos autók úttörője, a Tesla is küzd azzal, hogy az akkumulátor-alapanyagok, például a lítium, a kobalt és a nikkel egyre drágábbak. Több médiaértesülés érkezett az utóbbi hónapokban arról, hogy azon gondolkodik, beszáll a bányászatukba.

A Tesla és a Volkswagen részvényének árfolyama. Ég és föld. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Tesla és a Volkswagen részvényének árfolyama. Ég és föld. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A PowerCo az akkumulátorcella-gyártásban Európára és Észak-Amerikára összpontosít. Kínában a cellákat helyi beszállítóktól szerzi be, akik uralják az akkumulátorok piacát. Globálisan a saját gyártás és a beszerzés nagyjából 50-50 százalékban oszlik meg.

Árfolyamok és grafikonok

Más autógyáraknak is szállítana

A Volkswagen azonban más ügyfeleknek is értékesíteni fogja az akkumulátorcellákat. A jövőben várhatóan születik néhány globális szabvány az akkumulátorokra vonatkozóan.

Nagy volumenünk és a harmadik feleknek történő értékesítés révén szeretnénk az egyik ilyen szabványt meghatározni mondta Thomas Schmall.

A VW-nek már van egy nagy potenciális megrendelője, a Ford, amely az európai e-autóknál a wolfsburgi technológiára támaszkodik. A Volkswagen által kifejlesztett moduláris rendszeren alapuló elektromos SUV gyártása a tervek szerint szeptemberben indul az amerikai autógyártó kölni üzemében.

A Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) (Lítium és akkumulátoripari részvények tőzsdén kereskedett alapja.) Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) (Lítium és akkumulátoripari részvények tőzsdén kereskedett alapja.) Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egy második modell 2024-ben követi. Ezzel a Ford hat év alatt 1,2 millió darabra szeretné megduplázni a volument. Az indiai Mahindra autógyártó szintén a Volkswagen elektromos moduláris rendszerét használja.

Olyat is tud, amit a Tesla nem

A Volkswagen szerdán olyat mutatott, amire a Tesla nem volt képes a nagyon várt március eleji befektetői napján. A német gyár egy hamburgi rendezvényen bemutatott egy 30 ezer dollár alatti elektromos autót.

Most először bepillantást nyújtott az ID. 2all koncepcióba, egy olyan járműbe, amely kevesebb, mint 25 ezer euróba (azaz 26 400 dollárba) kerül majd, és 2025-ben kezdik el gyártani az európai piacra – írja a Yahoo Finance. Azt nem említették, hogy az autó végül eljut-e az Egyesült Államokba.

Kellenek azok a gombok

Belül az ID. 2all egy vadonatúj HMI-rendszerrel – vagyis felhasználói felülettel – rendelkezik majd, valódi gombokkal. Az olyan modelleket, mint a jelenlegi Golf R, kritika érte, amiért eltávolították a gombokat, és a felhasználóknak az érintőképernyő segítségével kell megtalálniuk és elérni a funkciókat, ami időnként nehézkes.

A Volkswagen szerint az ID. 2all az EV-k számára készült MEB belépő platformot használó elsőkerék-hajtású architektúrával rendelkezik majd, 450 kilométeres becsült hatótávolsággal és 150 kW-os gyorstöltéssel. Egyike lesz annak a tíz új elektromos modellnek, amelyeket a Volkswagen 2026-ig tervez piacra dobni. Ezek közül az egyik a Volkswagen szerint 20 ezer eurónál kevesebbe kerül majd.

180 milliárd euró fejlesztésekre

A VW azt is a héten közölte, hogy a következő öt évben 180 milliárd eurót fog költeni a vállalat által “legvonzóbb profitforrásoknak” nevezett területekre. Ezek közé tartozik az akkumulátorgyártás, az észak-amerikai tevékenység bővítése, valamint a digitalizációs erőfeszítések és a kínai termékek.

A kiadások kétharmadát kifejezetten az elektromos átállásra és a digitalizációra – vagyis például az autószoftverekre és a felhasználói felület funkcióira – fordítják majd.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a gáz ára - egy hónapja nem láttunk ilyen magas szintet
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 10:49
Egy nap alatt közel 19 százalékkal ment fel a nemzetközi elszámolásoknál használt TTF-típus jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG