1p
Bár a Magyar Telekom gyorsjelentése néhány soron jobb lett a várakozásnál, a papír nem mutat nagy kilengést a hetek óta tartó lendületes emelkedés után, a vételi kedv és az árfolyam emelkedése is töretlen. Úgy gondoljuk, hogy a telekom részvény szárnyalásában a gyorsjelentés csak kevés szerepet játszott, három másik tényező viszont indokolhatta a fokozott érdeklődést.

Több ponton is meglepetéssel szolgált a magyar távközlési cég gyorsjelentése a tavalyi negyedik negyedévről. A legnagyobb eltérés a jóslatok és a valós számok között a bevételnél volt, ugyanis a Magyar Telekom a várt visszaeséssel szemben még növelni is tudta a bevételeit. Az egyszeri, nagymértékű, 31 milliárd forintos leírás a macedón leánycégénél várhatóan nem nyomja le tartósan a cég teljesítményét. A cég a gyorsjelentés után pár órával közölte, hogy marad az 50 forintos részvényenkénti osztalék, ami megnyugtatta a piacot.

Az osztalékfizetés az, ami általában a Magyar Telekom piacára csalja a befektetőket, ugyanis a vezető részvények közül ez a legnagyobb és legmegbízhatóbb osztalékrészvény, stabilan magas egy részvényre jutó osztalékkal. A cég részvényeit az elmúlt években a legtöbbször akkor vették ekkora intenzitással, mint az elmúlt hetekben, amikor rövid idő alatt 6 százalék körüli mértékben értékelődtek fel a papírok. Most csaknem olyan magasan jegyzik a telekom céget, mint tavaly július elején, bár az ár elmarad a tavaly áprilisi nagy kiugrásakor mért 614 forinttól. A részvényben a mélypont szeptemberben volt, amikor 466 forintig esett az árfolyam.

A Magyar Telekom részvények egy éve (forrás: BET.hu)

Az erős kereslet és a hirtelen árfolyammozgás mögött a gyorsjelentési várakozáson kívül három fő ok lehetett. A magyar állampapír-piaci hozamok esése, az azonos profilú cseh Telefónica társaság háza tájáról érkező bejelentések és az a várakozás, hogy az IMF elmeszeli a telekomadót, így jelentősen (akár duplájára is) nőhet a cég által fizetett osztalék.

Hozamcsökkenés az állampapír-piacon

A magyar állampapírok hozama határozott csökkenéssel reagált az év elején a magyar kormány az EU-IMF páros között körvonalazódó megegyezésre és arra, hogy a kormány kommunikációja jelentősen változva végül alárendelte magát a nemzetközi szervezetek elvárásainak. A hozamok meredeken csökkentek és hamar elhagyták a 10 százalék körüli veszélyzónát. Közben a jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot, ami újabb lökést adott lefelé a hozamoknak, ugyanis tovább hozamcsökkenést vetített előre.

Az államháztartás számára jó hír, hogy egyre kevesebb felárat kell fizetnünk az adósságszolgálat fedezésére, viszont rossz hír azoknak, akik a stabil magas hozamú állampapírokra vadásznak. A magyar állampapírok vonzereje tehát csökkenni kezdett, így többen is biztos alternatíva felé fordultak, így került képbe a csökkenő hozamok ellen hagyományosan védelmet nyújtó magas osztalékú papírok piaca, mint a Magyar Telekomé. A stabilan működő és jó kilátásokkal rendelkező Magyar Telekom magas osztalékot fizető részvényei így jártak jól a hozamcsökkenéssel. (Az alábbi ábrán az 1 évnél hosszabb futamidejű magyar állampapírok átlaghozamainak mozgását mutató MAX index látható.)

A MAX index mozgása tavaly májustól (forrás: ÁKK)

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. Vezető stratégája ugyanakkor úgy véli, hogy a csökkenő hozamszintek önmagukban nem generáltak volna ekkora emelkedést. Emlékeztetett, hogy tavaly szeptemberben a hozamszintek a mostaninál alacsonyabbak voltak, akkor viszont elmaradt a rali a Magyar Telekom piacán. Az elemző szerint az erőteljes dráguláshoz egy cseh vállalati hír segítette a távközlési papírt.

A cseh versenytárs nagy bejelentései

A másik hír tehát, ami erős spekulációt gerjesztett a Magyar Telekom piacán, a cseh Telefónica társaság február 17-ei értesítője a cég helyzetéről. Ebben a cseh vállalat jó eredményekről és a szlovák piac bővüléséről számolt be, de ennél is fontosabb, hogy jelentős mértékű (10 százalékot megközelítő) sajátrészvény-vásárlást jelentett be (39 cseh koronás részvényenkénti áron, összesen 12,6 milliárd cseh koronáért) és ezen kívül meglepően magas, részvényenkénti 25 koronás osztalékot. A hírre feltépték a Telefónica papírokat és ezzel egy időben elindult a spekuláció arról, hogy a Magyar Telekom is hasonló lépéseket jelenthet be.

Ez ugyan elmaradt és úgy tűnik, hogy a magyar társaság nem is tervez hasonló lépéseket, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a mai gyorsjelentés szerint nem került veszélybe a magas osztalék kifizetése és a térségi piac fejlődését tekintve elképzelhető, hogy a cseh és szlovák piachoz hasonlóan jól veszi majd az idei évet a Magyar Telekom a válság ellenére.

Spekulálás Magyarország büntetéseire

A harmadik és Miró József szerint a legvalószínűbb teória a Magyar Telekom árfolyamának emelkedésére, hogy az IMF a telekomadó visszafizetését kérné a kormánytól. Ebben az esetben az osztalék jelentős lehetne, jóval több, mint a várt 50 forint, az elemző szerint annál akár 50 – 70 forinttal is több. Ez alól a spekuláció alól a cég ma kihúzta a talajt, hiszen 50 forintos osztalékot javasol, ugyanakkor a plusz pénz, amit az államtól kaphatna (vissza) a cég, nyilván pozitívan érintené a mérlegét. Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárásban még várhatóan több hasonló döntést is hozhat, miközben az IMF-fel való tárgyalások csúsznak, így akár hosszú távon is érkezhetnek a hasonló piacbefolyásoló hírek.

Az uniós végrehajtó testület korábban azt közölte, hogy ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert az ebből származó bevételeket a központi költségvetés használja fel, tehát nem arra fordítják, hogy azokból a távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék. A kormány 2010 őszén sújtotta átmeneti időre különadókkal a távközlési, a kiskereskedelmi és az energiaszolgáltatókat, a költségvetési hiány csökkentésére fordítva az adóból származó bevételeket. A Bizottság idén márciusban indított jogsértési eljárást a távközlési adó ellen az Engedélyezési Irányelv megsértése miatt. Brüsszel álláspontja szerint ugyanis a magyar válságadóból származó bevétel a szabályokkal ellentétben nem az ágazat igazgatási és szabályozási költségeihez járul hozzá, így nem egyeztethető össze az uniós előírásokkal.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG